Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dispare Neamtul - capitala va fi la Iasi

Dispare Neamtul - capitala va fi la Iasi

• s-a stabilit cã nemtenii vor „trãi“ alãturi de ieseni, suceveni, botosãneni, bãcãuani si vasluieni • intentia guvernantilor de reorganizare a tãrii i-a dat peste cap intentiile presedintelui CJ de a candida pentru un nou mandat •

Schimbarea la fatã din punct de vedere administrativ-teritorial a tãrii, doritã de actuala putere, a dat peste cap planurile politicienilor care tinteau sefia Consiliului Judetean. Presedintele Vasile Pruteanu, care si-a anuntat intentia de a candida pentru un nou mandat a spus ieri, cu ocazia unei conferinte de presã, cã este prematur sã spunã în acest moment dacã va mai candida: „Este prematur sã spun acum dacã voi candida sau nu. Vom vedea cum evolueazã situatia, ce judete se vor înfiinta, dupã care voi putea oferi un rãspuns privind candidatura“. Pînã acum si-au anuntat intentia de a candida pentru sefia CJ-ului si deputatii Culitã Tãrâtã si Ioan Munteanu. Plecînd de la ideea cã Neamtul ar urma sã facã parte din Regiunea Nord-Est în care vor fi incluse si judetele Iasi, Bacãu, Botosani, Vaslui si Suceava, Pruteanu este de pãrere cã regiunea ar trebui sã aibã „capitala“ în judetul nostru. Unul dintre argumentele politicianului este acela cã sediul Agentiei de Dezvoltare Nord Est se aflã la Piatra Neamt. ÃŽn opinia sa, reorganizarea administrativ-teritorialã este un proces extrem de complex care nu poate fi realizat fãrã consultarea specialistilor. Reîmpãrtirea în regiuni a României a fost sustinutã si de ceilalti doi lideri PDL, prezenti la conferinta de presã sustinutã ieri la sediul PDL Neamt. Atît deputatul Marius Rogin, cît si senatorul Toader Mocanu, sînt de pãrere cã proiectul nu va face altceva decît sã ofere un cadru perfect pentru atragerea de fonduri europene. Senatorul Mocanu chiar a povestit cum, în urmã cu cîtiva ani, s-au pierdut fonduri importante pentru modernizarea parcurilor auto ale ISU, tocmai din cauzã cã nu a existat o coordonare regionalã, reprezentantii consiliilor judetene din zona Regiunii de Dezvoltare Nord-Est nereusind sã ajungã la o întelegere. „S-au pierdut fonduri în valoare de 17 milioane de euro. Banii trebuia sã fie folositi pentru achizitionarea de ambulante, autospeciale si elicoptere care sã intre în dotarea inspectoratelor pentru situatii de urgentã. Presedintii de consilii judetene nu au ajuns la un consens, iar proiectul a fost pierdut“, a declarat Mocanu. Cei care lucreazã la proiectul de reorganizare administrativ-teritorialã a tãrii spun cã se va schimba fundamental rolul judetelor, acestea urmînd sã rãmînã doar cu 10-20% din atributiile de astãzi.

Neamtul, judetul nr. 1 în tarã

Ieri, Puterea a stabilit cã nemtenii vor „trãi“ alãturi de ieseni, suceveni, botosãneni, bãcãoani si vasluieni, în primul judet al tãrii. Tot ieri dupã-amiazã s-a anuntat cã alte 7 regiuni, cu tot atîtea capitale, vor reuni celelalte judete ale României. Pentru judetul nr. 1, constituit pe structura Agentiei de Dezvoltare Regionalã Nord-Est, capitala va fi la Iasi. Celelalte „sedii“ ale judetelor ce vor apãrea pe harta României vor fi la Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj Napoca, Brasov si Bucuresti. Liderii centrali ai PDL au precizat cã formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la 8, ceea ce se înscrie în parametrii europeni. De asemenea, aceastã mãsurã rãspunde si cerintelor de absorbtie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat. Ioan Oltean, secretar general al PDL, a precizat cã Guvernul îsi va asuma rãspunderea pe actul normativ care vizeazã reorganizarea administrativ-teritorialã a României în 8 judete. El a mai precizat cã se doreste ca alegerile locale din 2012 sã aibã loc în baza noii legi. Oltean a explicat cã, în prezent, România este împãrtitã teritorial în temeiul unui act normativ adoptat în 1968 si, din 1990 încoace, nimeni nu a fost interesat sã genereze o modificare a acestuia. Despre organizarea unui referendum sau mãcar un sondaj pentru a afla opinia oamenilor în legãturã cu noua organizare statalã, liderii aflati la Putere sustin cã acestea sînt „artificii“ în mãsurã sã blocheze sau sã amîne reforma. ÃŽn plus, liderul PDL a afirmat cã Europa nu a cerut reorganizarea teritorialã a României, dar a criticat-o pentru modul în care se face absortia fondurilor europene.
Reorganizarea regiunilor presupune modificarea altor zeci de acte normative, întrucît vor avea loc modificãri de anvergurã, urmînd sã se ajungã la 8 prefecturi, 8 inspectorate de politie etc. Foarte multe din atributiile consiliilor judetene si ale serviciilor deconcentrate vor fi transferate la primãrii, în asa fel încît oamenii sã nu fie nevoiti sã se deplaseze la noile resedinte de judete. Adresa de domiciliu se va schimba în buletin, iar în actele casei va trebui înscris numele noului judet.

Articol afisat de 2877 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective