Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Centrele de sãnãtate, la mîna primarilor

• primarii sînt cei care pot cere deschiderea acestora, cheltuielile fiind suportate de stat

Primarii din localitãtile cu spitale desfiintate pot deshide oficial centre de sãnãtate multifunctionale care pot înlocui, cel putin partial, unitãtile sanitare închise. Sãptãmîna aceasta a fost publicat în Monitorul Oficial actul normativ care permite deschiderea acestor unitãti, iar în termen de 7 zile vor fi publicate si normele de aplicare ale legii. Cu alte cuvinte, autoritãtile au liber la deschiderea unor centre mai mici, care pot reuni mai multe specialitãti medicale si în care se pot face inclusiv internãri de zi. În Neamt, astfel de centre s-ar preta cel mai bine în orasele Roznov si Bicaz unde existã deja infrastructura necesarã si care ar fi extrem de utile pacientilor.
„Mã bucur cã a apãrut aceastã lege si asteptãm cu interes sã vedem si normele de aplicare pentru a vedea efectiv cum vom putrea deschide un astfel de centru. Ne-ar fi de mare folos deoarece, în lipsa centrelor de permanentã care nu au mai putut fi deschise din cauza lipsei de colaborare a medicilor de familie, am putea asigura asistenta medicalã pentru mii de oameni din zonã“, a precizat Ionel Ciubotaru, primarul orasului Roznov. Un astfel de centru ar putea fi înfiintat si la Bicaz si ar acoperi nevoile pacientilor care nu ar mai bate drumul pînã la Piatra pentru orice fleac. „Am discutat încã din iarnã si cu primarul de la Roznov si cu cel de la Bicaz despre aceste centre. Dacã primul a fost foarte receptiv, cel de la Bicaz a fost mai reticent. Totusi, sper ca autoritãtile publice locale sã valorifice aceastã sansã mai ales cã ceea ce înseamnã cheltuieli sînt suportate de stat. ÃŽn judet avem deja un astfel de centru de sãnãtate, la Barticesti, care merge foarte bine si deserveste chiar pacienti din alte judete. Sînt foarte bine pusi la punct, au tot felul de cabinete medicale de diverse specialitãti, iar modelul ar putea fi aplicat în orice altã localitate“ a declarat medicul Dan Morenciu, seful DSP Neamt. Conform actului normativ, autoritãtile locale vor putea înfiinta centre de sãnãtate multifunctionale ca unitãti fãrã personalitate juridicã, în structura spitalelor judetene sau orãsenesti. Practic, aceste centre vor fi un fel de puncte de lucru ale spitalelor si care vor putea prelua din presiunea exercitatã pe unitãtile de urgentã. Un centru de sãnãtate va avea mai multe cabinete medicale de diverse specializãri: interne, cardiologie, pediatrie etc., între 5 si 20 de paturi pentru spitalizare de zi, un compartiment de primire a urgentelor, laborator de analize medicale si/sau laborator de radiologie. Ele vor fi conduse de un medic sef si vor intra în contract cu casa de asigurãri care va finanta serviciile efectuate. De exemplu, un pacient din zona Roznov, care face un puseu de tensiune noaptea va merge la camera de urgentã a centrului, va fi monitorizat de medic, i se vor putea face analize minime si va fi tinut cîteva ore internat. Dacã starea lui se va agrava, va fi trimis la un alt spital, dacã nu va fi lãsat acasã. Internãrile nu vor fi mai lungi de 12 ore, timp în care nu li se va asigura hranã pacientilor.

Articol afisat de 1209 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective