Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EXECUTATÃ DE GINERE

EXECUTATÃ DE GINERE

• pietreanul Radu Constantinescu si-a împuscat soacra cu o armã de vînãtoare • leziunile au fost fatale • bãrbatul era supãrat cã sotia si fiica se mutaserã la victimã • dupã ce si-a executat soacra a încercat sã se sinucidã • criminalul a fost cercetat pentru braconaj si audiat în cazul împuscãrii lui Puiu Mironescu • acum avea un dosar de evaziune, prejudiciul fiind de circa 36 de miliarde de lei vechi •

Fãrã antecedente pînã acum, Radu Cinstantinescu, de 40 de ani, din Piatra Neamt, a fost arestat sub acuzatia de omor calificat, dupã ce vineri, 17 iunie 2011, si-a ucis soacra cu o armã de vînãtoare. Acuzatul si familia Mitrea, pãrintii sotiei, erau în conflict de mai mult timp dupã ce nevasta, Camelia, de 26 de ani, si-a luat copilul de doi ani si s-a mutat la pãrinti. Ruptura pare a se fi produs din cauza consumului excesiv de alcool, dar si a crizelor de gelozie ale bãrbatului. Asa cã nevasta si-a luat copilul si de cîteva luni se mutase la pãrinti, într-un bloc de pe strada Mihai Eminescu. Sotul nu a avut destule argumente pentru a o readuce în cãminul conjugal, drept pentru care mai în fiecare zi venea la locuinta socrilor pentru a-si vedea copilul. Se pare cã socrii si Camelia Constantinescu nu ar fi avut nimic împotrivã ca bãrbatul sã-si vadã copilul dacã acest lucru nu ar fi avut loc la ore tîrzii, cînd fata ar fi trebuit sã doarmã, si dacã la fiecare întîlnire tatãl nu ar fi venit beat. Au fost multe discutii asupra acestor neîntelegeri si în cele din urmã învinuitul ar fi înteles cã trebuie sã vinã mai devreme. Asa s-a întîmplat si în ziua crimei, vineri 17 iunie, cînd Constantinescu si-a sunat nevasta pentru a-si vedea fiica. Cu o zi înainte, a fost aniversarea fostului socru, dar fiind zi lucrãtoare familia Mitrea a decis sã marcheze evenimentul vineri, la o terasã din oras. Cînd Radu Constantinescu a telefonat, cu totii erau în oras. Cu toate acestea nu a fost refuzat si s-a cãzut de acord ca bãrbatul sã vinã la locuinta sotilor Mitrea în jurul orei 19. Viitorul ucigas a venit primul la întîlnire si a asteptat pînã ce petrecãretii s-au întors acasã. În timpul anchetei a sustinut cã omorul a fost un gest spontan, la furie, si nu a fost premeditat, dar cu toate acestea pe bancheta din spate a masinii de teren marca Hyundai Santa Fe, Constantinescu avea o armã de vînãtoare, letalã, marca Baikal, cu încãrcãtorul plin.

Un cartus nu a fost gãsit

Bãrbatul si-a respectat numai promisiunea de a veni devreme, nu si aceea de a nu bea. Cînd s-a întîlnit cu nevasta si fostii socri era destul de bine afumat, dar pentru a nu iesi scandal Camelia i-a dat fata. A luat-o în masinã, s-a jucat cu ea, iar la un moment dat ar fi vrut sã plece cu minora. Sotia l-ar fi apostrofat cã e beat din nou si i-a spus cã nu-i dã copilul în oras, cu atît mai mult cu cît conducea sub influenta bãuturilor alcoolice. Mama a reusit sã ia copilul si a plecat în casã, iar Constantinescu a rãmas de vorbã cu socrii. Probabil cã cei trei s-au certat, drept pentru care fãptuitorul a vrut sã-si ia arma de pe bancheta din spate pentru a transa conflictul. Nervos si cu reflexele atenuate de alcool, a fãcut o miscare bruscã si arma s-a descãrcat accidental, în portiera dreapta spate a masinii. Atunci socrul sãu a plecat în casã sã sune dupã ajutor, timp în care victima a rãmas singurã cu acuzatul. A fost momentul în care Constantinescu a ales pe cine sã ucidã, si desi Emilia Mitrea, de 46 de ani, a încercat sã ajungã în apartament, a fost ajunsã de ginere în scara blocului. A tras asupra femeii un singur glont, care a lovit-o în zona subclavicularã dreapta. Ulterior, ucigasul a revenit în masinã unde a mai tras cîteva focuri de armã, fãrã tintã precisã. A afirmat ulterior cã ar fivrut sã-si punã capãt zilelor. Politistii au fost sesizati atît de sotul victimei, cît si de autor, iar la fata locului a ajuns, în mai putin de 3 minute, primul echipaj de politie. Oamenii legii i-au luat arma, dupã care l-au retinut si condus la sediu pentru audieri. Comisarul sef Paul Tablan, comandantul Politiei Neamt a ajuns si el al locul tragediei în scrut timp. „Bãrbatul nu opus rezistentã, iar dupã ce i-a fost luatã arma a fost condus la sediul Politiei Neamt. A recunoscut cã a consumat bãuturi alcoolice si cã nu si-a dat seama de consecintele faptelor sale. Ulterior, dupã ce a a realizat ce a fãcut a încercat sã spunã cã nu-si aminteste ce s-a întîmplat si cã nu ar fi tras el, ci soacra a prins de teavã, iar arma s-a descãrcat accidental. Existã suficiente probe care demonstreazã cã lucrurile nu au stat asa“, a declarat comisarul sef Tablan.

Armã letalã era detinutã ilegal

Medicii au încercat aproximativ 40 de minute sã resusciteze victima, însã fãrã succes. „Victima a fost gãsitã în stop respirator neresuscitabil. La anchetã acuzatul a declarat cã nu s-au înteles de la copil, cã nu ar fi intentionat sã foloseascã arma si cã acest lucru s-ar fi întîmplat pur si simplu. Dupã incident a abandonat victima si s-a urcat în masinã, spune el, cu intentia de a-si suprima viata. Toate cele trei cartuse trase au trecut prin plafonul masinii, iar învinuitul nu si-a provocat nici o leziune. A fost arestat preventiv sub acuzatiade omor calificat“, a declarat procurorul Stelian Olteanu, seful Sectiei urmãrire penalã din cadrul Parchetului Judetean Neamt. Anchetatorii nu au mai gãsit nici un cartus în încãrcãtor. Un glont a fost tras cînd acuzatul si-a luat arma din masinã, unul a ucis victima, iar alte trei au ajuns în plafonul masinii cînd Constantinescu ar fi încercat sã-si ia viata, iar unul nu a fost gãsit. Radu Constantinescu si-a cumpãrat arma Baikal în baza unei autorizatii emise în anul 2004. ÃŽn baza acesteia putea achizitiona pusca, nu si munitia. ÃŽn urmã cu cîtiva ani a fost cercetat penal pentru braconaj de cãtre oamenii legii din Miercurea Ciuc. Atunci i-a fost confiscatã atît arma cît si munitia, dar la finele cercetãrilor anchetatorii ar fi dispus neînceperea urmãririi penale. Cu toate cã nu detinea permis de port armã, si nu ar fi trebuit sã posede munitie, se pare cã la acea vreme, din cauza faptului cã a fost scos de sub urmãrire penalã i-ar fi fost restituit atît Baikal-ul cît si gloantele. Lucrurile par a fi destul de complicate, întrucît el nu figureazã în evidentele politistilor ca fiind detinãtor legal de armã. Acest aspect va fi elucidat zilele acestea, oamenii legii urmînd sã meargã si la magazinul de unde criminalul si-a cumpãrat pusca. Cert este cã a doua zi dupã ce arma a fost cumpãratã, de cine urmeazã a fi de vãzut, Constantinescu a fost prins la braconaj în Harghita.

I se pregãtea arestarea într-un dosar de evaziune

Pietreanul nu are antecedente penale, cazierul sãu fiind curat. Totusi, în 2006, dupã tentativa de asasinat comisã împotriva lui Mironescu, el a fost una dintre zecile de persoane audiate. Anchetatorii spun cã nu fãcea parte din nici o grupare interlopã.
Cu toate acestea, mai nou, Constantinescu avea mari probleme cu legea si chiar i se pregãtea arestarea într-un dosar de evaziune fiscalã, cu un prejudiciu de 36 de miliarde de lei vechi. Lucrarea penalã se aflã în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar în urmã cu mai bine de o sãptãmînã împotriva lui Constantinescu s-a dispus începerea urmãririi penale. Politistii asteptau un rãspuns de la ANAF înainte de a lua urmãtoare mãsurã, respectiv retinerea învinuitului si prezentarea lui la instantã cu propunere de arestare. În dimineata de 10 iunie, oamenii legii au efectuat perchezitii la domiciliul lui Constantinescu, la sediul mai multor firme, dar si la domiciliile unor parteneri de-ai pietreanului. În perioada 2009-2010, Constantinescu, în caliatatea sa de administrator al firmei Full Construct, a derulat operatiuni comerciale cu saptesocietãti. Mai exact, societatea a comercializat materiale de constructii si mãrfuri industriale, care nu au fost înregistrate în contabilitate, valoarea acestora fiind de 9.600.000 de lei. Astfel, pietreanul s-a sustras de la plata taxei pe valoare adãugatã si a unui impozit pe profit în sumã de 3.600.000 de lei.

Articol afisat de 4687 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective