Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MÃSURI FÃRÃ PRECEDENT

MÃSURI FÃRÃ PRECEDENT

• situatia dezastruoasã a Spitalului Judetean a impus mãsuri fãrã precedent • sefii de sectii au aflat cu stupoare cã li s-au tãiat paturi si cã li s-a limitat numãrul de internãri • în timp ce sectiile de boli cronice pot face programãri, în cele de urgentã situatia este dramaticã • medicii sînt revoltati si sustin cã nu-si vor asuma riscul de a trimite acasã bolnavii • sefii spitalului nu exclud si varianta disponibilizãrilor de personal •

Spitalul Judetean se aflã în cea mai neagrã situatie din ultimii 20 de ani, iar încercãrile de redresare vor fi resimtite foarte dur si de bolnavi, dar si de angajati. Concret, din aceastã lunã, s-a decis limitarea internãrilor, efectuarea programãrilor pentru cazurile care nu reprezintã urgente si s-au tãiat paturi din fiecare sectie. Toate aceste mãsuri au scopul de a face ca unitatea sanitarã sã se încadreze în bugetul de doar 41,8 miliarde de lei pe care-l are pentru luna iunie.

Paturile tãiate din aprilie, tãiate abia acum

La 1 aprilie Ministerul Sãnãtãtii a tãiat prin ordin 64 de paturi de la Spitalul Neamt si le-a dat Sanatoriului Bãltãtesti, care este finantat de Casa OPSNAJ, adicã a armatei, politiei etc. În aceste conditii, Spitalul Neamt ar fi trebuit sã rãmînã efectiv cu 819 paturi. Acest lucru nu s-a întîmplat însã si s-a profitat de un artificiu astfel încît, pentru lunile aprilie si mai s-au dat bani si pe aceste paturi desi ele fuseserã tãiate scriptic. De la 1 iunie însã, lucrurile au intrat în normal astfel încît unitatea sanitarã a primit buget doar pentru 819 paturi, ceea ce a însemnat o reducere a banilor cam cu 10-11 miliarde de lei si s-a ajuns ca pentru luna aceasta bugetul total sã fie de 41,8 miliarde de lei vechi. Cu salariati mai mult decît este nevoie, cu un buget de mizerie si cu o limitare a internãrilor lunare de la 3.000 de cazuri pe lunã la doar 2.500, sefii spitalului au fost obligati sã ia mãsuri.

Limitarea internãrilor, obligatorie

Limitarea internãrilor a fost anuntatã la finele sãptãmînii trecute, cînd a avut loc o sedintã cu totii sefii de sectii. „Deoarece noi trebuie sã ne încadrãm obligatoriu în buget, iar cheltuielile salariale sã nu depãseascã 70% din suma lunarã, am fost nevoiti sã reducem DRG-urile, adicã sã limitãm numãrul de cazuri internate. Am anuntat sefii de sectii cîte paturi au mai putin din aceastã lunã si cîte internãri ar trebui sã facã pentru a se încadra în bani. Este clar cã în sectiile cu cronici lucrurile se pot rezolva mai simplu, prin programãri, spre deosebire de cele cu boli acute, cu cazuri urgente, unde nu poti face o previzionare. Totusi, dacã este sã facem sacrificii, trebuie sã le facem cu totii, nu doar unii. Existã programarea care este de 3 tipuri: rapidã, medie si tîrzie. Se practicã în strãinãtate de ani buni cu succes, numai la noi pacientii s-au învãtat sã fie vãzuti imediat si internati rapid“, a declarat medicul Iosif Koszeghi, directorul medical al SJU Neamt.

120 de copii ar trebui refuzati la internare lunar

Dacã sefii unitãtii considerã cã aceste mãsuri nedorite sînt necesare, sefii de sectii sînt foc si parã si nu vãd cum pot sã se încadreze în cifrele la care au fost reduse vietile oamenilor. Sectia Pediatrie, de exemplu, cea mai mare ca numãr de paturi si cea mai solicitatã, a rãmas fãrã 5 paturi de luna aceasta si cu un buget diminuat pe mãsurã. ÃŽn plus, i s-a impus reducerea numãrului de internãri cu 120 fatã de luna precedentã. „Asta ar însemna ca eu sã refuz lunar 120 de copii care ajung la noi în urgentã, adusi cu salvarea, doar pentru a mã încadra în buget. Si diminuarea s-a fãcut tinînd cont de cazurile de luna trecutã, nu din iarnã cînd aveam si 400 de internãri pe lunã. Eu nu-mi pot asuma riscul de a refuza internarea unui copilas pentru a mã încadra în buget. Evolutia copiilor este imprevizibilã, pot intra oricînd în convulsii si pot evolua negativ foarte repede. De fapt sîntem o sectie de acuti. Nu te poti juca cu viata copiilor de dragul banilor si eu nu-mi asum riscul de a refuza o internare chiar dacã asta va atrage consecinte asupra mea“, a declarat medicul Suzana Constantinescu, sefa Sectiei Pediatrie.

La Neonatologie mai pot fi tratati luna asta doar vreo 15 copii

ÃŽncadrarea într-un buget redus si refuzul de a lua taurul de coarne si de a da afarã din personal naste situatii absurde. La Neonatologie s-a stabilit cã lunar vor trebui tratati doar 100 de bebelusi, cam cu 20-30 mai putini decît media lunarã a celor care vin pe lume. Tratamentele, îngrijirea, cazarea, serviciile necesare pentru cazurile care depãsesc valoarea de 100 nu vor fi decontate de Casa de Asigurãri si vor figura ca pierderi. Adunate mai multe luni, aceste pierderi cu sigurantã vor duce la diminuãri salariale ale cadrelor medicale. Poate chiar si disponibilizãri. „ÃŽn fiecare zi mã uit cu inima strînsã la nou nãscutii care ajung în sectie si fac matematicã de-a dreptul gîndindu-mã cum sã nu depãsesc limita de DRG-uri. Deja luna aceasta nu mai pot interna decît vreo 15 copilasi. Restul, ce ar trebui sã fac, sã-i directionez cãtre alte judete, sã-i trimit pe strãzi? Voi continua sã primesc bebelusi chiar cu riscul de a fi penalizatã“, a declarat medicul Sorana Iftimia, sefa Sectiei Neonatologie.

Disponibilizãrile nu sînt excluse

Toatã aceastã situatie ar fi putut fi evitatã dacã cei ce s-au perindat pe la conducerea unitãtii ar fi avut curajul sã reducã numãrul de salariati. De la 1 aprilie, pe statele de platã sînt 1.600 de oameni si ar fi nevoie sã fie dati afarã cel putin 4 - 500 de angajati pentru ca bugetul sã acopere cheltuielile, dar nimeni nu-si asumã o astfel de mãsurã nepopularã. Plus cã ar dificil de pus în practicã, dat fiind faptul cã este în vigoare un contract colectiv de muncã valabil pînã la finele anului. „Am încercat întîi sã vedem dacã nu putem sã ne încadrãm în buget prin limitarea paturilor si a DRG-urilor. Dacã aceste solutii nu vor fi suficiente, s-ar putea sã ajungem si la disponibilizãri“, a declarat medicul Koszeghi, directorul medical al Spitalului Neamt.

Articol afisat de 2715 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective