Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nemtenii, sfãtuiti sã stea la umbrã

• mai multe persoane au chemat ambulanta deoarece au lesinat sau li s-a fãcut rãu de cãldurã • si animalele trebuie ferite de soarele nemilos • ieri a fost cea mai caldã zi din 2011 •

Ultimele douã zile au fost destul de greu de suportat de nemteni date fiind temperaturile foarte ridicate înregistrate. Desi maximele nu au atins pragul de caniculã, în judet fiind înregistrate maxime de circa 30 de grade, mai multe persoane au fost afectate de cãldurã motiv pentru care au chemat Ambulanta. Au fost înregistrate mai multe solicitãri venite de la persoane cãrora li s-a fãcut rãu ori au lesinat pe stradã, dar si de la cardiaci care au suferit pusee de hipertensiune ori chiar simptome de infarct miocardic. Din fericire, nu au fost cazuri grave dar, cu toate acestea, medicii atrag atentia nemtenilor cã ar face bine sã se protejeze de efectele cãldurii. Astfel, oamenii sînt sfãtuiti sã tinã geamurile închise pe timpul zilei, sã opreascã aparatele electrocasnice care nu sînt absolut necesare, sã consume foarte multe lichide, sã ia apã cu ei ori de cîte ori ies afarã, pe jos sau cu masina, sã poarte pãlãrii de soare si sã evite sã iasã din casã între orele 11-18. Trebuie evitat efortul fizic sustinut în aer liber, dar si în casã, iar bãtrînii, copiii si bolnavii cronici necesitã o atentie sporitã.

Avertismente si pentru detinãtorii de animale

Inspectorii sanitar-veterinari dau la rîndul lor sfaturi populatiei pentru a-si proteja animalele din bãtãturã. Astfel, de la ora 11 la 19 este interzis transportul animalelor în scop comercial, pentru a se hrãni pe pãsuni sau pentru tractiune. Animalele puternic deshidratate sau în imposibilitate de a se deplasa trebuie duse la abatoare pentru ucidere si denaturare. Proprietarii au obligatia de a le asigura animalelor în permanentã apã potabilã si sã le tinã în adãposturi peste zi (grajd, umbrar, tarc). Sacrificarea trebuie fãcutã doar în abatoare, iar carnea pusã în vînzare trebuie depozitatã în vitrine cu temperaturi corespunzãtoare. Consumatorii trebuie sã cumpere doar carne stampilatã, care sã ateste controlul sanitar-veterinar. Inspectorii DSVSA Neamt verificã zilnic conditiile de receptionare, manipulare, depozitare si comercializare a produselor perisabile - peste, ouã, lapte si decid consfiscarea, denaturarea si distrugerea produselor de origine animalã laterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei sau depozitãrii.

Cea mai cãlduroasã zi din 2011

Valul de cãldurã care a venit peste noi, a fãcut ca ieri 23 iunie 2011 sã fie cea mai cãlduroasã zi din anul în curs, conform informatiilor furnizate de specialistii din cadrul Statiei meteo Neamt. La ora 14 în municipiul resedintã de judet termometrele indicau 30 de grade, valori mãsurate la nivelul solului si la umbrã. În aceste conditii temperatura realã resimtitã de corpul uman a fost mult mai mare, în special pentru cei care au fost nevoiti ca la orele prînzului sã iasã din casã. Tot la ora 14 în Tîrgu Neamt erau valori termice de 30,1 grade Celsius, iar la Roman termometrele indicau cele mai mari temperaturi din judet, 30,2 grade. Ceva mai bine a fost numai pe culmi, pentru cã în jurul amiezii pe Toaca termometrele indicau numai 18,1 grade. Recordul perioadei s-a înregistrat în urmã cu mai bine de 50 de ani, cînd în iunie 1957 s-au atins valori de 34,9 grade Celsius. Specialistii spun cã si mîine va fi o zi deosebit de cãlduroasã, iar maxima zilei este anuntatã a fi de 31 de grade. Totusi, creste instabilitatea, si din cauza cãldurii excesive sînt asteptate furtuni, cu trãsnete, fulgere, si cantitãti mai mari de precipitatii. Instabilitatea se va accentua cãtre searã, iar precipitatiile rãmîn cantonate la noi cîteva zile.

Articol afisat de 1303 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective