Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 24 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Festivalul de film pentru copii si tineret „Punguta cu doi bani“ - Piatra Neamt - 2011

Festivalul de film pentru copii si tineret „Punguta cu doi bani“ - Piatra Neamt - 2011

„Dintre toate minunãtiile Universului, cu certitudine as alege Copilãria“

ÃŽn organizarea Centrului National al Cinematografiei, Asociatiei Culturale „Vox Artis“ si Primãriei Piatra Neamt, între 29 iunie si 3 iulie 2011, Cinematograful Dacia - Panoramic din Piatra Neamt va gãzdui manifestãrile din cadrul Festivalului de film pentru copii si tineret „Punguta cu doi bani“, aflat la cea de a noua editie. Director al festivalului este actorul Ionut Cucoarã, iar de buna coordonare a ciclului de manifestãri programate se ocupã Doru Spiridonescu, director executiv al Asociatiei Culturale „Vox Artis“ si Ioan Murariu, proiect managerul aceleiasi asociatii organizatoare, amfitrion fiind Victor Purice, administratorul cinematografului „Dacia - Panoramic“.
Sãptãmîna viitoare, de miercuri pînã duminicã, vor fi vãzute în programul festivalului unele dintre cele mai importante filme pentru copii si tineret realizate în cinematografia româneascã pînã în acest moment: „Maria Mirabela“ regia - Ion Popescu Gopo, „Liceenii“ - Nicolae Corjos, „Ion - Blestemul Pãmîntului, Blestemul Iubirii“ - Mircea Muresan, „Veronica“, „Zîmbet de Soare“ ale Elisabetei Bostan, „Pãcalã“ - Geo Saizescu, „Cãlãtoriile lui Pin-Pin“ - Luminita Cazacu, „Dumbrava minunatã“ - Gheorghe Naghi, minunatele filme de desen animat ale lui Victor Antonescu - „Robinson Crusoe“ si „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor“ precum si filme strãine de cea mai înaltã calitate artisticã precum „The Crocodiles“ al tînãrului regizor de origine germanã Christian Ditter si filmele unuia dintre cei mai prolifici producãtori si distribuitori de filme pentru copii Rock Demers, din Canada, reprezentant al casei de productie „La Fete Production“ - „Daniel and the super dogs“ si „Cargo to Africa...“

Istoria ingratã a unui copil pãrãsit

Initiat la mijlocul anilor ‘80, în virtutea unor nobile scopuri de educare a copiilor prin film de bunã calitate, festivalul filmului pentru copii de la Piatra Neamt are o istorie oarecum ingratã. Impecabil organizate în perioada comunistã de cãtre Inspectoratul scolar si organizatia pionierilor de la acea vreme, cu sprijinul factorilor diriguitori ai culturii - în cadrul unor sectiuni cu filme de fictiune, ecranizãri, animatie si chiar cinecluburi si filme experimentale cu peliculã pe 8, super 8 si 16 milimetri si aparate cu arc - în trei sãli de proiectie (Panoramic si Cozla - sala mare si sala micã), editiile manifestãrii au fost abandonate în primii ani ai democratiei cînd, se stie, lumea avea grijile agoniselii si patima politichiei televizate (de care, din pãcate, n-a scãpat nici astãzi), pentru a fi tatonate intermitent si cu multã reticentã pînã prin 1997. Festivalul filmului pentru copii de la Piatra Neamt a avut soarta unui copil abandonat. Asupra cãruia, acum, cineva se apleacã cu grijã, tandrete si iubire. Pentru a-i reda speranta, pofta de viatã si dorinta de a lupta cu tot rãul ce a cuprins lumea aceasta care, se pare, a uitat de propriile si firestile ei rosturi.

Covorul rosu

Am în fatã o fotografie pe care unul din cei imortalizati acolo o considerã pierdutã si pentru recuperarea cãreia, de bunã seamã si pe bunã dreptate, probabil cã o sã-mi fie recunoscãtor. Cîndva. Pentru el e un document pretios, iar pentru mine un pretext facil de nevinovat santaj sentimental si inofensivã sarjã amicalã. Obositi, dupã o prelungã libatie (bãnuiesc), undeva pe coclaurile Neamtului, unul dintre cei mai mari regizori americani ai contemporaneitãtii, pre numele lui Francis Ford Coppola, tatãl celebrului „The Godfather“ - care, între altele fie spus, a detronat „Pe aripile vîntului“ din fruntea box-office-ului - si alãturi, în postura încercatã cîndva de Marlon Brando, Al Pacino, James Caan sau Robert Duvall, eliberat de complexele pe care de altfel nu le-a avut niciodatã, unul dintre putinii prieteni ai mei, talentat histrion de profesie si tatã de carierã, pre numele lui Ionut Cucoarã. Comunicã în engleza de „mijloc“, o combinatie viabilã între rigidele norme lingvistice insulare, cioburile americãnismelor si ponderata euforie zãmislitã cunoscãtorilor de virtutile chihlimbarii ale licorii autohtone. Pentru cã, oricît ar pãrea de ciudat, pragmatic fiind, ca orice american, între douã filme Coppola stoarce în teasc zîmbetul soarelui rãstignit în rotunjimea bobului copt; înainte de a cãlca, cu pantofii de lac, sub lumina blitz-urilor si în exclamatiile entuziaste ale fanilor, pe... covorul rosu.

Cu doi bani în pungutã, Ionut Cucoarã intrã în lumea festivã a filmului


Reporter: Domnule director...! Aveti covor rosu?
Ionut Cucoarã: Dacã nu gãsim îl aduc pe cel de acasã.
Rep.: Mi se pare mie sau, într-adevãr, esti un tip norocos?
I.C.: Am avut sansa sã întîlnesc oameni cu care sã pot comunica. Pe lîngã „monstrul“ pomenit mai sus, unul dintre acestia este doamna Elisabeta Bostan care e, de fapt, promotorul acestui festival aflat acum la editia a noua.
Rep.: Nu te hazarda; e greu de spus a cîta editie este. Dar, e bine cã ati pãstrat memoria traditiei.
I.C.: Festivalul, dupã cîte stiu de la cei care au fost implicati într-un fel sau altul - printre care te numeri si tu...
Rep.: Cine mai stie asta? Sau cui îi mai pasã?
I.C.: ... a fost pus în paginã cu foarte multi ani în urmã, încã din comunism.
Rep.: Poate fi considerat astãzi ca o reeditare sau o reconfigurare în spatiul contemporan a ceea ce a fost încã din anii ‘80?
I.C.: De bunã seamã. Cu atît mai mult cu cît, prin mijlocirea documentelor - atîtea cîte mai existã - puse la dispozitie de cãtre Victor Purice, administratorul cinematografului „Dacia“, am aflat cã ne aflãm pe undeva pe la editia a IX-a.
Rep.: Mai mult decît atît, eu însumi am fost martor implicat al acelor evenimente care au fãcut ca în orasul nostru sã poposeascã vremelnic mari nume ale cinematografiei românesti: Elisabeta Bostan, Gheorghe Naghi, care a fost sufletul acestui festival, Ion Popescu-Gopo, Gheorghe Vitanidis, Ion Truicã, Tatiana Apahideanu si multi altii. De data aceasta ce nume ne propui?
I.C.: Din nou Elisabeta Bostan, din nou Gigi Naghi, Geo Saizescu, Sebastian Papaiani, Bianca Brad, Medeea Marinescu, Victor Antonescu, Titus Vîjeu, directorul Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbãnescu, cãruia îi multumesc pentru faptul cã a avut ultimul cuvînt în reeditarea acestui act cultural.
Rep.: Sper cã nu e o editie de crizã. Ar fi dezolant.
I.C.: Ne-am propus sã facem un festival ca la Rio. Orasul va fi pavoazat pe mãsurã, iar lucrul pe care ni-l dorim cel mai mult este acela de a fi coplesiti de copii.
Rep.: În ce mod este implicat Inspectoratul scolar care, într-un fel sau altul, are sub oblãduire acesti copii?
I.C.: Îi multumesc doamnei inspector general Luminita Vîrlan, care ne-a asigurat de tot sprijinul în popularizarea si mobilizarea copiilor la eveniment. În definitiv, ei sînt beneficiarii. Si, apropo de copii, am un mare of. Hidoseniile care se difuzeazã acum pe posturile de televiziune, maniera în care sînt traduse filmele de animatie, filmele pentru copii si tineret creeazã, dincolo de spaime, senzatia cã sînt împotriva omului. Agresivitatea si vulgaritatea sînt elementele regretabile ale acestor asa-zise productii cinematografice.
Rep.: Sã înteleg de aici cã ceea ce veti face voi se bucurã de o selectie atentã?
I.C.: Selectia a fost fãcutã de superprofesionisti. Este un juriu de regizori si actori din Bucuresti si, pentru cã veni vorba, trebuie sã le multumesc din suflet pentru faptul cã ne-au pãsuit cu foarte multe cheltuieli care, în primul rînd, tin de ceea ce se numeste copyright.
Apoi, ai sã observi cã distributiile filmelor sînt cu actorii generatiei de aur a filmului românesc. Readusã în fata publicului, aceastã pleiadã, aceastã elitã, aceastã castã cinematograficã, eu cred cã este un lucru benefic. Este un prim pas; mic, dar este un început.
Rep.: Din punct de vedere organizatoric vorbind, ati reusit sã implicati si primãria.
I.C.: ÃŽn ciuda greutãtilor materiale prin care trece toatã lumea acum, conducerea Primãriei Piatra Neamt, Consiliul local, primarul Gheorghe Stefan, vor încerca sã ne ajute cu ceea ce se va putea. E important faptul cã a spus un „da“ din prima, fãrã prea multe negocieri. Si asta, consider eu, este un lucru bun si de apreciat. Echipei de aici i s-a alãturat si o echipã de la Bucuresti. Este vorba de cei de la E-Media, reprezentati de Ioana Bogdan, o enciclopedie vie a cinematografiei românesti.
Rep.: Structura programului... pe scurt...
I.C.: Zilnic vor fi cîte trei gale de proiectii, iar afarã, în fiecare searã, de la ora 18,30, vor evolua copii talentati într-ale muzicii. Ne-am propus sã difuzãm, în nocturnã, si cîte un film în aer liber.
Rep.: Ionut, ti-as propune sã încheiem cu cîteva fraze mai elaborate pe care le-am selectat din caietul-program al festivalului si care, cred eu, sintetizeazã coerent natura resorturilor interne ce au declansat aceastã fericitã initiativã. Sã nu te sperie tonul imperativ. Citeste-le!
I.C.: „Un festival de film înseamnã o întîlnire a mai multor lumi culturale, înspre descoperirea unor universuri comune de idei... Un festival de film pentru copii si tineret are, în plus, deschiderea unor drumuri înspre aceste lumi culturale, ce nu îsi vor gãsi tinta imediat... Dar în ani de zile, uneori mai mult decît putem crede, vor avea explozii incredibile în mintile si sufletele acestor copii, care acum stau cu ochii atintiti înspre marele ecran, cu gîndurile si cu sufletele lor larg deschise cãtre minunatele povesti ale copilãriei si ale adolescentei...
Un festival de film pentru copii si tineret înseamnã o investitie culturalã pe termen lung, ce va aduce înapoi cîstiguri inestimabile...“
Rep.: Dacã asa va fi, rãmîne de vãzut. Important este sã supravietuim. Mãcar pînã atunci!

Articol afisat de 3726 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective