Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VIJELII, GRINDINÃ   SI CASE CIURUITE

VIJELII, GRINDINÃ SI CASE CIURUITE

• furtunile din ultimele zile au lãsat pe întuneric localitãtile Tazlãu, Luminis, Negulesti, Soci, Potoci si Izvorul Alb • 50 de case din Gherãiesti au acoperisurile sparte de grindinã • vîntul puternic a smuls din rãdãcini copaci si stîlpi de electricitate • crengile rupte din copaci si sarpantele au bãgat spaima în romascani • meteorologii au instituit un nou cod galben de ploi torentiale, grindinã si vînt puternic •

Vijelia de la final de week-end si de la începutul acestei sãptãmîni a lãsat semne în judetul Neamt. Unele localitãti au rãmas fãrã electricitate, iar altele au case cu acoperisurile distruse de bucãtile de gheatã. Conform precizãrilor fãcute de reprezentantii Prefecturii, a fost afectatã o linie de medie tensiune cu 28 de posturi de transformare, fiind nealimentate cu energie electricã sase localitãti: Tazlãu, Luminis, Negulesti, Soci, Potoci si Izvorul Alb. E-On Moldova actiona în cursul zilei de ieri cu trei echipe si trei autospeciale pentru realimentarea consumatorilor. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã monitorizeazã evolutia fenomenului, nefiind excluse si alte astfel de avarii în retelele electrice. Precipitatiile abundente însotite de gridinã cãzute în cursul zilei de vineri, 24 iunie 2011, timp de 20 de minute, între orele 13:40 - 14:00, pe teritoriul comunei Gherãiesti, au condus la avarierea acoperisurilor a 50 de case si anexe gospodãresti. Luni, 27 iunie 2011, în urma intensificãrilor de vînt, în Roman o creangã a cãzut pe cablurile electrice dintr-o zonã a strãzii C.A. Roseti, fiind solicitati sã intervinã pompierii. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt au intervenit în sprijinul persoanelor afectate. Conform celor precizate de cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt, zeci de pompieri militari se aflau ieri dupã amiazã pe teren pentru limitarea urmãrilor provocate de furtunã. Asearã, la ora închiderii editiei, erau în derulare douã interventii. Una la Dulcesti, unde un copac a fost smuls de vînt si alta la Grumãzesti, unde un stîlp de electricitate a fost doborît de vîntul puternic.

Vîntoasã si la Roman

Zona Roman este, de douã zile, un fel de „pol al vîntului“, care suflã cu îndîrjire, aducînd furtuni de varã si producînd pagube, însotite de spaimã, în sufletele locuitorilor orasului, dar mai ales ale celor din mediul rural. Dupã ce, la finele sãptãmînii trecute, au existat cãderi violente de grindinã, vijelia a continuat sã provoace neajunsuri. ÃŽn Roman, principalele motive de îngrijorare le-au constituit crengile copacilor bãtrîni, dar si sarpantele de pe blocuri, multe dintre ele efectuate de o calitate îndoielnicã. Mai ales dupã incidentul de acum cîteva luni, cînd acoperisul Blocului Femina a fost luat de o rafalã si trîntit în fata Bisericii Sfintii Voievozi, locuitorii merg pe strãzi mai mult cu privirile în sus. Permanent, se aude cîte o coalã de tablã scîrtîind sau se trînteste cîte un geam, fiecare asemenea sunet fiind însotit de gesturi instinctive de apãrare din partea trecãtorilor. „Parcã îti este fricã sã mergi prin oras. Crengile se rup foarte usor, asa cã oricînd te poti trezi cu ceva în cap. ÃŽn plus, în anumite zone, acoperisurile de pe blocuri par cã se pot prãbusi din moment în moment“, a declarat Ciprian Neagu, din Roman.

Evaluãri la Tîrgu Neamt

Dupã furtuna care s-a abãtut la sfîrsitul sãptãmînii trecute asupra orasului Tîrgu Neamt si a localitãtilor limitrofe, reprezentantii administratiilor locale fac evaluarea pagubelor. „Facem cercetãri în teren sã vedem care oameni au avut de suferit. Si eu am fost unul dintre pãgubiti, grindina mi-a afectat cartofii, porumbul, plînge inima în mine. Dar la mine nu au venit pînã acum oameni sã se plîngã cã gheata le-a distrus culturile. Oamenii nu prea declarã, probabil se gîndesc cã plantele îsi vor reveni, si n-ar avea rost sã le mai declare distruse. Despre porumbul bãtut de gheatã se spune cã-si revine, si la fel spun si eu. Si atunci ce sã trec, trandafirii si merii? Au fost afectate si grãdini, dar probabil acestea sînt mai mici, si atunci oamenii nu mai declarã pagubele. Oricum, primãria nu are bani pentru despãgubiri. Fiecare om este obligat sã-si asigure culturile, casele si altele“, a spus primarul Decebal Arnãutu. Pe lîngã distrugerile provocate culturilor, furtuna de vineri a provocat în localitate si inundatii si cãderi de copaci, precum si întreruperi în alimentarea cu energie electricã. Potrivit declaratiei lui Daniel Cucos, seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã din cadrul Primãriei Tîrgu Neamt, în ziua respectivã s-au înregistrat nouã interventii, sapte dintre acestea fiind efectuate în echipã comunã cu pompierii militari din localitate. „Ni s-a solicitat sã scoatem apa dintr-o curte de pe strada Hasdeu si din spatele unui bloc din centrul orasului. A mai fost nevoie sã intervenim cu drujbele pentru degajarea cãilor rutiere blocate de copaci cãzuti în cîteva locuri din oras si pe drumul spre cartierul Blebea. Au mai fost probleme cu iluminatul stradal prin Pometea, Blebea, Tutuieni, dar s-au rezolvat sîmbãtã“, a precizat Daniel Cucos.

Vremea rea nu ne dã pace

Judetul Neamt se va confrunta în continuare cu o vreme potrivnicã, meteorologii instituind un nou cod galbe, care vizeazã ploi torentiale, descãrcãri electrice, intensificãri ale vîntului si grindinã. Codul intrã în vigoare astãzi, la ora 12 si expirã mîine searã, la ora 21. În acest interval, în nordul si centrul Moldovei, estul Transilvaniei si zona Carpatilor Orientali vor fi averse, descãrcãri electrice, intensificãri ale vîntului si izolat grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitãtile de apã vor depãsi izolat 50 l/mp.

Articol afisat de 2203 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective