Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 1 Iulie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O galã sãrbãtoreascã

• Festivalul International de Film „Punguta cu doi bani“ a debutat furtunos

Gala inauguralã s-a petrecut miercuri seara, în salã, într-o atmosferã cum numai copiii stiu face. Dupã un prelung colaj de piese celebre din repertoriul patriotic al fanfarelor militare, cea de a IX-a editie a Festivalului International de Film pentru Copii si Tineret „Punguta cu doi bani“ a început abrupt, în aplauzele sãlii arhipline a Cinematografului „Dacia - Panoramic“, cînd imensul cocos cu pungoiul (are vreo treizeci de centimetri) cu douã contragreutãti în aripã a pãtruns, în uralele copiilor, pe una din intrãri si si-a ocupat locul de onoare în stînga scenei. Si a continuat în stilul promis de organizatori: a la Rio. Muzicã (tare), ritmuri (fierbinti), copii (talentati), culori (vii), dans (de tot felul), lumini (aprinse), baloane (umflate), si din nou baloane (sparte)... Dupã o jumãtate de orã de entuziasm colectiv, în care prichindeii si-au fãcut de cap si pe scenã, dar si în sala unde a început sã plouã cu pomenitele baloane, directorul festivalului, Ionut Cucoarã, si-a adus aminte cã e actor si a continuat în spiritul întronat de hoardele mititeilor, prea putin dispusi sã asculte speach-urile sobre ale adultilor: „ÃŽnainte de a deschide oficial festivalul, vã cer o favoare: vã cer respectos sã-mi permiteti, sã-mi îngãduiti... sã am emotii“. Aplauzele scontate nu s-au lãsat deloc asteptate. Ca unul care a încercat si satisfactiile, dar si ingratitudinile functiilor de conducere, a îndrãznit sã tragã o concluzie: „Credeti-mã... nu este deloc usoarã functia de director“. Si imberbii, cu toate cã nu stiu prea multe despre aceastã responsabilitate, au fost de aceeasi pãrere. ÃŽn acelasi stil, verificat din prima tatonare a reactiilor sãlii, Ionut Cucoarã a supralicitat, spre satisfactia sponsorilor din domeniul bancar prezenti la festivitate: „Ati venit în numãr atît de mare, sînteti atît de frumosi... Sã vã dea Dumnezeu sãnãtate si sã ajungeti directori de bãnci“. Aici - de data aceasta spre satisfactia mea, disimulatã evident - pãrerile au fost împãrtite, cei mai multi preferînd sã ajungã vedete.

O promisiune de la directorul RADEF

ÃŽntre timp, distinsa doamnã si marea actritã Draga Olteanu-Matei este condusã la locul rezervat în primul rînd, în aplauzele micutilor care au intuit cã este vorba de o persoanã importantã. Cum importantã trebuie sã fi fost pentru ei si doamna Elisabeta Bostan; care s-a bucurat, în lipsã, de aplauze furtunoase si ovatii. De altfel, simtind mica derutã de circumstantã în entuziasmul juvenil, Draga Olteanu s-a explicat: „De unde sã mã cunoascã ei pe mine? Dar dacã peste ani or sã vrea sã mã cunoascã, or sã mã... recunoascã“. Sub luminile reflectoarelor orientate cãtre salã este prezentat juriul: Magda Mihãilescu (tipul clasicizat al criticului de film feminin, sobru, oarecum reticent), Marius Sopterean (ardeleanul îngãduitor, plin de bun simt si bunã crestere), Cãlin Stãnculescu (din generatia celor pentru care istoria celei de a saptea arte începe de la Leon Bouly si fratii Lumiere si nu de la telenovele), Maria Lupu (cei care învatã la „Hogas“ o pot caracteriza mai exact), Adrian Alui Gheorghe (sobru ca un director ce tocmai a fost decorat de presedintele tãrii) si reprezentanta municipalitãtii, viceprimarul Ana Monda (aflatã nu în fotoliul juriului ci, asa cum se cuvine, în mijlocul maselor populare si a problemelor „cu care acestea se confruntã“). Dupã ce actrita Medeea Marinescu, în ciuda aparentelor cocheteazã cu ideea de senectute, nonconformistul director roz al RADEF Romania, Marius Iurascu, promite public, cu o sigurantã riscantã, cã editia urmãtoare a festivalului se va desfãsura într-un cinematograf complet renovat, care va purta numele Dragãi Olteanu-Matei. Un nou motiv pentru cei peste cinci sute de copii din salã de a-si manifesta entuziasmul. Dupã ce se aduc multumiri unei „anumite pãrti a presei“ (Maria Sârbu - „Jurnalul National“ si Ioana Bogdan - „E-Media“), directorului Teatrului Tineretului si sponsorilor, în final se ureazã clasicul „Vizionare plãcutã!“ Urmeazã „Maria Mirabela“, un film al regretatului Ion Popescu-Gopo, care sintetizeazã un mesaj umanist: numai ajutînd pe altii cu fapte bune si frumoase poti sã te realizezi si sã te afirmi. Oare asa sã fie? Oricum, cel mai important aspect al galei inaugurale a fost acela cã ea a apartinut copiilor. Care au stiut sã o facã sãrbãtoreascã.

Articol afisat de 2216 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective