Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iulie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ROM SI VOTCÃ   DIN OTRÃVURI

ROM SI VOTCÃ DIN OTRÃVURI

n un romascan si cîtiva botosãneni au pus la cale o retea de trafic de alcool disimulat în produse neaccizabile • Ionel Maricuta cumpãra solutie de parbriz, o parte o transforma în rom si vodcã, iar restul o revindea la Botosani • suspectii, deja retinuti, au traficat vreo 75 de tone de asemenea „tãrie“ n

Ionel Maricuta, de 48 de ani, din Roman, alãturi de mai multi botosãneni si bãimãreni, membri ai unei retele de contrabandã cu alcool care a prejudiciat statul cu circa patru miliarde de lei, au fost sãltati de oamenii legii si au ajuns în cãtuse, joi dimineatã, 30 iunie, urmare a unor ample descinderi ale fortelor de ordine, în mai multe judete. Gruparea de evazionisti comercializa „tãrie“ produsã ilegal inclusiv din substante toxice, fiind destructuratã de cîteva echipe formate din procurori si politisti botosãneni cu sprijinul lucrãtorilor SRI. Acestia au descins la mai multe adrese din nordul tãrii si Neamt, fiind efectuate patru perchezitii în Dorohoi, douã în Bucecea si cîte una în Trusesti, Albesti, Roman si Baia Mare, prilej cu care au fost dispuse 18 mandate de aducere. ÃŽn timpul controalelor la depozite si locuinte, oamenii legii au gãsit si ridicat componente ale unor instalatii clandestine pentru procesarea si îmbutelierea bãuturilor spirtoase, precum si foarte multe PET-uri a cîte cinci litri, goale. Conform procurorilor si politistilor, în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, suspectii au achizitionat alcool etilic disimulat în produse neaccizabile, de tip Dilusol, Sirox si Bioambient si spãlãtor de parbrize Rally de la o firmã din Baia Mare, pe care l-au folosit la producerea bãuturilor alcoolice. Pînã la ora închiderii editiei, fuseserã retinuti, alãturi de Ionel Maricuta, despre care se bãnuieste cã ar fi fost principalul finantator al retelei si „oamenii de afaceri“ Cristian Ionel Visan, de 35 de ani, din Bucecea, persoanã care a mai avut probleme de acest gen, Daniel Florin Pãlii, de 37 de ani si Cristian Ilie Ababei, de 27 de ani, tot din Bucecea. Fatã de alte douã persoane a fost dispusã de cãtre procuror mãsura interzicerii de a pãrãsi tara timp de 30 de zile, alti patru suspecti fiind cercetati în libertate. Din primele evaluãri ale oamenilor legii, prin producerea, detinerea si comercializarea a circa 75.000 de litri bãuturi spirtoase, cît a traficat reteaua în perioada amintitã, s-ar fi cauzat un prejudiciu de circa 400.000 de lei.

Posibile arestãri

De mentionat cã membrii grupului infractional utilizau produse de spãlat parbrize la fabricarea produselor vîndute pe „piata neagrã“, conform prim-procurorului Parchetului de pe lîngã Tribunalul Botosani, Cristian Popovici. Potrivit acestuia, instalatia de procesare si îmbuteliere a produselor spirtoase folosea „Rally“, solutie pentru geamurile autoturismelor. „ÃŽn urma actiunii au fost ridicate înscrisuri, PET-uri, bãuturi alcoolice si alte substante din categoria Sirux, Bioambient, spãlãtor de parbrize Rally, de fapt si de drept alcool etilic disimulat în forma acestor produse“, a precizat Cristian Popovici. Acesta a mai arãtat cã modul de operare era unul cunoscut, adicã alcoolul disimulat în produse gen solventi sau spãlãtor de parbrize fabricate de SC Siromex Drinks SRL Baia Mare erau aduse în Botosani si Roman si transformate ulterior în rom si vodcã, fiind vîndute în cele douã judete. „Am reusit documentarea procesãrii cantitãtii de aproximativ 75.000 de litri bãuturi alcoolice în decursul a sase luni, cu un prejudiciu estimat în clipa de fatã la circa 400.000 de lei compus din accize si TVA sustrase bugetului de stat. ÃŽn zilele urmãtoare, pe baza documentelor care vor fi întocmite de organele de control fiscal, vom avea un prejudiciu cert cauzat în cele sase luni de supraveghere operativã si investigatii“, a mai spus Popovici.
Reteaua de contrabandisti avea un mod destul de simplu de operare. Ionel Maricuta avea relatia cu cei de la Siromex Drinks, achizitiona alcool etilic colorat, mov si albastru, din care o parte îl revindea lui Cristian Ionel Visan, cu adaosul aferent. Acesta din urmã îl transforma în bãuturi alcoolice sau îl vindea direct unui alt traficant, Gheorghitã Volosciuc, din Dorohoi, care procesa prin mixare bãuturi alcoolice pe care le vindea în localitatea de bastinã sau în comunele apropiate de Botosani. „Au fost identificati clienti ai acestora, vineri, 1 iulie, au avut loc audieri si în zilele care urmeazã vor mai fi cercetate si alte persoane“, a mai precizat prim-procurorul Cristian Popovici. Gruparea infractionalã nu se afla la prima faptã de acest gen. Fostul administrator al societãtii Apollo Bucecea, Cristian Ionel Visan a fost arestat în 2002 pentru evaziune fiscalã. Potrivit anchetatorilor, botosãneanul coordona din umbrã activitatea grupãrii în timp ce finantatorul principal era bãrbatul din Roman. ÃŽn functie de rezultatul audierilor, procurorii urmau sã decidã dacã vor formula sau nu propuneri de arestare preventivã.

Articol afisat de 2560 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective