Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iulie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BOLNAVII „MOR“ SI   CU SI FÃRÃ BANI

BOLNAVII „MOR“ SI CU SI FÃRÃ BANI

• pacientii externati de la Spitalui Judetean si de la cel din Roman nu beneficiazã de retele compensate sau gratuite pentru cã unitãtile nu au contract de finantare cu Casa de Asigurãri • conducerea CAS aratã cu degetul cãtre sefii spitalului, care refuzã parafarea contractului • cei de la spital sustin cã nu vor decît binele pacientilor si cer suplimentarea fondurilor •

Sãnãtatea nemteanã este tot mai bolnavã, si de la o zi la alta parcã o duce si mai greu. Dupã cîteva zile grele, în care Casa de Asigurãri de Sãnãtate a semnat contractele de finantare cu unitãtile sanitare din judet, mai putin cu Spitalul Judetean si cu cel din Roman, acum mai apare o problemã în sistem, care e tot pe pielea pacientilor: inexistenta contractelor dintre Casa de Asigurãri si cele douã spitale face ca externatii din ambele unitãti sã nu beneficieze de retete compensate si gratuite, care li se înmîneazã la iesirea din spital. Situatia nu este absolut deloc plãcutã sau usor de suportat de cãtre bolnavi, cu atît mai mutl cu cît sederea în spital se taxeazã „cît încape“, oamenii suportînd mare parte din contravaloarea medicamentelor, mîncarea mai mult nu e decît e, fiind în valoare de doar cîtiva leuti pe zi si mai sînt de asigurat si cheltuielile „aferente“ internãrii. Conducerea Casei de Asigurãri de Asigurãri de Sãnãtate aratã cu degetul cãtre sefii Spitalului Judetean si a celor de la Spitalul Roman, care refuzã sã semneze contractele. Iar sefii de spitale sustin cã nu vor decît binele pacientilor si insistã pentru a primi sume mai mari.

Fiecare cu interesul lui

„Am depãsit o perioadã foarte grea, în care am încheiat circa sase sute de contracte cu furnizorii. A fost o muncã titanicã, dar am reusit sã ne încadrãm în termenele impuse de Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, mai putin cu cele douã mari spitale din judet - de la Piatra Neamt si de la Roman. Managerii lor refuzã sã semneze, dar din punctul nostru de vedere acestea sînt sumele alocate pe judet si cu ele defilãm. Poate la rectificãrile ce vor urma vom primi mai multi. Sperãm ca serviciile medicale care se asigurã în judet sã fie tot mai bune si sã plece cît mai putini pacienti în alte zone, pentru tratament. Spitalele din Piatra Neamt si Roman sînt de nivel trei si asta înseamnã o mare responsabiliatte pentru managerii lor, pentru cadrele medicale. La sfîrsitul anului va avea loc o evaluare a celor douã spitale si comisia nationalã care se va pronunta va fi foarte durã“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt. Mariana Atomulesei, director executiv al Directiei Economice din cadrul CJAS, a precizat cã în acest an, bugetul alocat sãnãtãtii nemtene, comparativ cu 2010, este cu 15% mai mare si se poate functiona la valoarea minimã a necesarului pînã la jumãtatea lunii noiembrie: „Din calcule reiese cã se poate asigura functionarea tuturor spitalelor si a furnizorilor de servicii din judet pînã la jumãtatea luni noiembrie, fãrã a lua în calcul rezerva existentã la CNAS, care asigurã finantarea pînã la sfîrsitul anului“. Cei de al CJAS sustin cã dacã unitãtile spitalicesti revoltate de sumele alocalte ar fi redus cheltuielile de personal proportional cu reducerea numãrului de paturi, situatia financiarã nu ar mai fi fost atît de complicatã, pentru cã bugetele nu mai erau grevate de procente foarte mari care se directioneazã doar pe salarii. Conform legislatiei, cheltuielile cu salariile în spitale trebuie sã fie de 70% din bugetele alocale, or la Piatra Neamt se ajunge la 87% din total, pentru cã nu s-a umblat deloc la organigramã. Ei mai spus cã în timp s-au fãcut multe internãri care nu se justificau, doar pentru cã se asigura decontarea lor. Teoretic, pînã la finele acestei sãptãmîni se va întruni comisia de mediere, formatã din reprezentanti ai CNAS, Consiliul Judetean si ai celor douã spitale si Consiliul Local Roman, pentru a se încerca ajungerea la acelasi numitor. Cei de la CJAS sustin cã în zadar se va discuta, pentru cã bugetul s-a stabilit o datã si asa va rãmîne, pînã la rectificãrile de pe toamnã.

Sefii Spitalului Judetean sînt încrezãtori în fortele proprii

ÃŽn ciuda neîncrederii manifestatã de conducerea CAS cu privire la rezultatul negocierilor, cei de la Spitalul Judetean cred în fortele proprii si sînt optimisti în schimbarea rezultatelor defalcãrii initiale a bugetului sãnãtãtii românesti. „Trebuie sã schimbãm situatia. Cred cã am suficiente argumente ca sã îi conving pe cei care vor veni la mediere sã schimbãm sumele care ne-au fost alocate. Existã o lege care ne permite sã nu semnãm contractul cu CJAS si sã mergem la negocieri. Nu am fãcut ceva ilegal. Din pãcate pacientii care se externeazã din Spitalul Piatra Neamt nu beneficiazã de retete compensate ori gratuite si îi rugãm sã ne scuze pentru acest disconfort, dar pur si simplu nu avem altã posibilitate ca sã cîsigãm mai multi bani. Luptãm sã obtinem o altã finantare si asta le va asigura pacientilor un tratament mai bun pe perioada internãrii, fãrã sã mai fie nevoiti sã suporte unele cheltuieli care se regãsesc acum. Nu putem risca nici ca din octombrie, si nu de la jumãtatea lui noiembrie - cum gresit se spune, sã nu avem nici un ban în spital. Eu sper sã obtinem altã finantare. CJAS trebuie sã spunã cã nu ni s-a asigurat decît 75% din minimum necesar, avem alocate trei milioane de lei, fatã de cel putin patru. Luna trecutã am avut 4,183 milioane de lei si tot nu ne-am încadrat în buget. Ce sã facem acum cu trei milioane? Vorbim de sume colosale, de 10-11 miliarde de lei vechi pe lunã reducere. Ce sã facem? Nu-s mofturi gesturile noastre. Am preluat cazurile din zonele Roznov si Bicaz, am preluat si personalul... fiecare bãnut pe care îl avem e foarte bine calculat. Eu am experientã în domeniul acestor bugete si cred cã pot schimba ceva“, a declarat Gabriela Zamfir, managerul Spitalului Judetean Neamt. Neavînd contract, nici salariile angajatilor din cele douã spitale nu pot fi asigurate, dar pînã la leafã mai sînt cîteva zile, timp în care se pot rezolva multe dintre asperitãtile existente. Din pãcate, pacientii rãmîn în aceeasi situatie grea, chiar dacã lunar îsi achitã contributiile la sãnãtate.

Articol afisat de 1169 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective