Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iulie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MULTE LOAZE LA     TITULARIZARE

MULTE LOAZE LA TITULARIZARE

• o treime dintre cei ce se vor dascãli au note sub 5 la titularizare • altã treime a luat între 7 si 9,99 • nici un candidat nu a fost de 10 • desi, teoretic, cei 157 de candidati au luat notã pentru a se titulariza, doar 57 ar putea ocupa posturi definitive, atîtea fiind disponibile în judet •

Cele 486 de teze sustinute cu ocazia examenului de titularizare din acest an sînt împãrtite aproape în trei pãrti egale cînd e vorba de asezat pe categorii de note:157 au primit note între 1 si 4,99; 172 de lucrãri au note între 5 si 6,99 si alte 157 de lucrãri au note între 7 si 9,99. Procentual vorbind, cele mai mici note, de pînã la 5, înseamnã 32,% din totalul lucrãrilor corectate, 35,39% au între între 5 si 6,99, iar diferenta de 32,3% reprezintã lucrãrile cu medii între 7 si 9,99. Nici un candidat din judetul Neamt nu a realizat o lucrare de notã maximã, la nici una dintre discipline. La nivel de tarã, 26 de candidati de la titularizare au realizat teze perfecte, notate cu 10. S-a înregistrat o astfel de situatie anul trecut în judet, cînd o candidatã a luat 10 la titularizare, ea vrînd sã prindã un post ca profesor de muzicã, dar din pãcate nu a existat un post disponibil la aceastã disciplinã.

248 de candidati au dat bir cu fugitii

La concursul de titularizare s-au prezentat 734 de candidati, dar s-au retras în timpul probei 246, cînd au vãzut subiectele date. Dupã anuntarea rezultatelor, teoretic, 157 de candidati, care au luat note între 7 si 9,99, se pot titulariza, dar disponibile sînt doar 57 de posturi. Existã sanse ca nu toate aceste 57 de norme didactice sã se ocupe, pentru cã e posibil fie sã nu fie candidati la disciplinele care nu au titulari, fie sã nu le convinã celor care au mediile mari sã ocupe posturi situate în diverse scoli din judet. „Dacã ne uitãm care sînt procentele pe calupuri de medii, situatia este explicabilã. Cei 157 de candidati cu note între 1 si 4,99 sînt persoane care au venit la concurs fãrã a avea o motivatie realã sã obtinã un post în învãtãmînt. Desi pare logic, nu poti veni atît de nepregãtit si sã speri cã vei ajunge sã stai în fata elevilor! Se poate vorbi de lipsã de pregãtire în cazul absolventilor institutiilor de învãtãmînt superior în care nu s-a insistat foarte mult pe pregãtirea metodicã, pentru cã examenul de la toate disciplinele a inclus si un subiect de acest fel. Sînt si persoane care în timpul facultãtii au luat note foarte mici si care au fãcut la fel si la examenul de titularizare. Consider cã si dacã vii la un astfel de examen pentru a vedea cum e atmosfera de concurs si care e nvielul subiectelor, trebuie sã vii pregãtit. Nu e posibil sã intri în examen si sã fii notat cu putin peste 1. Un examen este un examen, iar titularizarea este un concurs serios, despre care nu se poate spune cã a avut un grad de dificultate mai mare din acest an, cum a fost cazul Bacalaureatului, unde n-au încãput frauda si tentativele. Colegii care intrã în acest examen au alt nivel de competente si de inteligentã în comparatie cu absolventii de liceu. Sînt total diferite situatiile în care se aflã candidatii la BAC, care trebuie sã obtinã minimum media 6 pentru a fi declarati admisi, dupã care îsi traseazã fiecare un traseu profesional, pe ceea ce simte si are ca si competente si obiective în viatã, în timp ce în cazul participantilor la titularizare se presupune cã au optat în viatã pentru ceea ce îsi doresc sã facã. Este impardonabil pentru transa 1-4,99 sã spere la a obtine un post în învãtãmînt, fie si pentru un an de zile“, a declarat Luminita Vîrlan, inspector scolar general al ISJ Neamt. Marea majoritate a candidatilor la titularizare, care nu vor obtine post definitiv vor fi cooptati pentru cã sînt suficiente posturi libere temporar, vor asigura un învãtãmînt mediu. Despre performantã se poate vorbi abia în cazurile cînd dascãlii au obtinut peste 7 la concurs.

A fost ultima titularizare

Examenul de titularizare din aceastã varã a fost ultimul pentru aspirantii la profesia de dascãl. De anul viitor, fiecare scoalã care are posturi neocupate va organiza concursuri si interviuri. Cîstigãtorii vor fi angajati cu contract pe perioada limitatã pînã la obtinerea definitivatului. Angajarea profesorilor se va face din 2012 dupã principiile sistemului privat, adicã: test scris, interviu plus CV si contract direct cu scoala, nu cu ministerul. Angajatorul poate hotãrî încetarea contractului de muncã la fel ca într-o societate privatã, profesorul respectiv urmînd sã îsi gãseascã un alt loc de muncã. Prevederea, cuprinsã în Legea Educatiei Nationale, ar trebui sã ducã la o concurentã între scoli pentru atragerea de cadre didactice competente. Sindicalistii au acuzat cã noul act normativ înseamnã nesigurantã la locul de muncã si chiar o lipsã a personalului calificat în anumite zone, în care nimeni nu va dori sã lucreze. Pentru a pãtrunde în sistem, un tînãr trebuie sã aibã neapãrat diploma de licentã si un masterat de doi ani. Pasul urmãtor, potrivit Legii Educatiei, este concursul pentru ocuparea stagiului de un an, pe care-l va face la scoala la care doreste sã se angajeze. În timpul stagiului va avea un profesor-mentor care-i va supraveghea si îndruma activitatea. Debutantul poate sustine, de asemenea, douã inspectii la clasã, iar la finalul anului scolar va trebui sã întocmeascã un portofoliu, pe baza cãruia va fi evaluat. Dacã va fi angajat, i se va face contract pe termen determinat, cu posibilitatea prelungirii. Contractele pe perioadã nedeterminatã se fac doar profesorilor cu definitivatul luat. Acestia nu au nevoie de stagiu de pregãtire pentru a se angaja, ei trebuind sã dea doar concurs pe post si sã sustinã un interviu cu directorul scolii. În caz de restrîngere a activitãtii unui liceu sau institutii de învãtãmant, inspectoratul nu mai are obligatia sã asigure un post în altã parte, asa cum se întîmplã acum. Profesorii care vor rãmîne fãrã posturi vor putea consulta baza de date a Inspectoratului Scolar si vor vedea unde se pot înscrie pentru un concurs, respectiv unde sînt locuri libere. Actualii titulari în sistem nu sînt afectati de schimbãrile Legii Educatiei Nationale.

Articol afisat de 2054 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective