Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sport 1 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pledoarie pentru handbal în Sala Ceahlãul

• „bãtrînii“ handbalului pietrean au fãcut spectacol în Sala Ceahlãul, într-un meci de galã al primei campioane nationale • Cristi Bursuc a fost omul zilei, dovedind cã arta de a juca handbal nu se uitã si cã mingea simte cînd trebuie sã se „cuminteascã“ • nu au lipsit aerienele, apãrarea precisã sau glumele pe seama greutãtii celor îmbrãcati în albastru •

Douã generatii de campioni s-au înfruntat sîmbãtã dimineatã în Sala Ceahlãul, în albastru îmbrãcîndu-se CSS Piatra Neamt, în formula cîstigãtoare din 1985, iar în alb cei de la LPS Piatra Neamt, juniorii II care în 2011 au adus un titlu sub Pietricica. Lumea a venit la salã în numãr mare, semn cã sportul cu mingea micã este iubit si ar avea destul suport din tribunã, dacã ar fi o echipã la nivelul primei ligi autohtone. Cînd „bãtrînii“ au pãtruns în incintã, aplauzele au curs. Parcã totul s-a petrecut la un semn, dar nu la unul regizat, ci la unul simtit. Din suflet. Oamenii au zîmbit cînd au revãzut în echipament si cu mingile în mîini, „fete“ care în anii ‘90 au dus numele Relonul Sãvinesti în topul handbalistic al României. Privindu-i din urmã a apãrut si antrenorul Otto Heel. La fel de hotãrît si de interesat ca totul sã meargã bine. Adrian Stot, Cristi Bursuc, Cristi Fermesanu, Florin Pitaru, Florin Drãgoi, Marcel Miholcã. Sînt numele care în afara cîstigãrii titlului din 1985 au mai apãrut cu performante la seniorat. Doar au jucat pentru nationalã si au evoluat prin strãinãtate. Sau au jucat cu Relonul Sãvinesti în cupele europene ori s-au bãtut la titlu si au vrut Cupa României. Lîngã ei, colegii lor care s-au bucurat pentru acel dintîi titlu adus de handbalul masculin la nivel de juniori în Piatra Neamt: Adrian Rosescu, Alen Hartman, Daniel Toma, Emil Pristavu, Cãtãlin Mitrea, Ionel Vãduva, Bogdan Filimon, Radu Iftimia, Viorel Codita, Sandu Acsinte, Lucian Popescu. Pentru multi, niste necunoscutti, dar sînt oameni ale cãror nume trebuie sã aparã în cartea de istorie a handbalului nemtean.
Dupã cîteva miscãri de încãlzire, lucrurile erau clare. Mingile îsi reîntîlniserã stãpînii. Zburau dintr-o parte în altã parcã linistite cã iar vor fi manevrate cu mãiestrie. Aflat în salã, Mihai Iurea, si el fost jucãtor la Relonul în timpurii ani ‘90, s-a luat de Stot si Miholcã: „De ce vreti mã sã stricati sala oamenilor?“. Zîmbetele au însotit momentul cã nu se putea altfel. ÃŽnainte de începerea meciului, echipa s-a adunat în fata bãncii de rezervã pentru salut. Rosescu le-a transmis colegilor, ca în vremurile bune, cã trebuie sã iasã un meci frumos si o victorie, dupã care nu s-a abtinut: „Si sã nu ne lovim“. Iar au rîs, dar un coleg le-a spus: „Hai cu salutul cã mã doare spatele dacã mai stau atît aplecat“. Pe banca de rezerve a campionilor din 2011, Stelian Bursuc privea cu jind parcã spre tricourile albastre. Pe multi i-a avut colegi si trebuia sã le fie alãturi, dar nu s-a mai schimbat sã-si înfrunte elevii.

Bursuc tatãl si Bursuc fiul, adversari pentru prima datã-n viatã

Jocul a început cu reusita lui Stot si cu un tur de fortã al juniorilor, care au dus scorul la 1-3, prin golurile lui Acatrinei (2) si Rares Bursuc, nimeni altul decît fiul campionului din 1985. Fotografia aratã cã ambii au fost si sînt fãcuti pentru handbal. Iar rezultatele si prestatiile lui Rares sînt dovada cã „aschia“ va fi lîngã trunchi. Hartman a înscris din extremã (2-3), Hosteanu a marcat împotriva bãtrînilor si a venit rîndul lui Stot sã realizeze dubla (3-4), dupã care si-a ridicat ochii spre bancã: „Dom’ profesor, schimbare“. Otto a zîmbit linistit si l-a trimis sã facã faza defensivã. Tehnicianul si-a luat rolul în serios, cerîndu-i, pe un ton grav, lui Fermesanu sã joace „fluturas“ în fata apãrãrii. Actualul arbitru din Liga a III-a din Franta s-a conformat, iar juniorii au pierdut busola. 4-4 a fãcut Cristi Bursuc din aruncare peste fiul sãu, dupã care a executat fãrã emotii un 7m: 5-4. Meciul s-a mentinut sub semnul echilibrului: gol Bãlan (LPS, 5-5). Bursuc (7m) si Mihocã au fãcut 7-5 si aici s-a rupt jocul în favoarea campionilor din 1985. Miholcã a marcat si a rãmas sã-si tragã sufletul în terenul advers, dar Otto l-a apostrofat: „Mai vioi în alergare spre apãrare Marceleee“. Acatrinei (7-6) a marcat de lîngã Florin Drãgoi, ultimul fiind si el „atins“ de tehnician: „Pãi, hai Mito (n.r. - porecla lui Drãgoi) cã pierdem jocul“. C. Bursuc (8-6) a mai finalizat un contraatac, dupã care Rosescu si-a trecut numele pe lista marcatorilor dupã un 7m (9-6), dar la pauzã a fost 10-6 pentru cã Florin Pitaru a fost vîrf de lance adevãrat la o nouã contrã. Prima reprizã a scos la ivealã si stiinta apãrãrii la semicerc a albastrilor. Parcã fiecare în parte era de acolo si stia ce si cum face colegul din stînga si din dreapta. ÃŽn pauzã, Otto Heel, flancat de Stot si Cristi Bursuc, au pus la cale strategia pentru partea secundã. Antrenorul le-a transmis cã vrea un om în fatã în apãrare, pentru ca juniorii sã nu aibã posibilitatea de pãtrunde central pentru aruncãri în fortã.

Cantonament la... restaurant si înainte si dupã meci

Mitanul secund a început cu o fazã de real spectacol începutã de la centrul Rosescu si continuatã la interul drepta Stot, care a gãsit pasa perfectã pentru aeriana celuilalt inter, Cristi Bursuc (11-6). Splendidã fazã savuratã ca în zilele bune de Sala Ceahlãul. „Hai cã-mi miroase a blat“, a comentat Heel. A ratat Pitaru o aruncare de la 7m, iar colegii de pe margine l-au taxat cu „Treci afarã“, o vorbã care îi era caracteristicã antrenorului cu care au cunoscut mari bucurii. Hartman, cu o dublã, si Hostean (LPS) au dus scorul al 13-7, dupã care Stot a iesit iar în evidentã. A marcat în urma unei aruncãri prin evitare încheiatã cu plonjon, caracteristicã fostului jucãtor al nationalei, si a rãmas pe parchet. Arbitrii, Ionut Ifrim si Ovidiul Ilisei, au oprit intentionat jocul pentru a-i permite fostului star de la Relonul sã se ridice. „Dau telefon la 112?“, a venit întreberea fireascã a lui Otto pentru elevul sãu, iar vocea masivului Miholcã s-a auzit: „Doar ti-am zis sã nu faci plonjon cã ne pui la platã“. Acelasi fost jucãtor de parte stînga, Marcel Miholcã (2), Hartman (2) si Cristi Bursuc, printr-o nouã aerianã, au marcat ultimele cinci goluri ale zilei pentru CSS Piatra Neamt, în timp ce LPS-ul a punctat prin Usturoi (2), Bucãtaru, Popescu si Todosia. 19-12 a fost scorul final. Dupã meci, felicitãrile au curs cãtre vedetele zilei, remarca cea mai freceventã fiind „nu ati uitat handbalul“. Cristi Fermesanu si Marcel Miholcã au afirmat cã ar fi foarte frumos ca astfel de jocuri sã aibã loc mai des, pentru cã ar fi spre deliciul publicului felicitîndu-si colegii pentru initiativã si pentru reusita evenimentului. „Nu m-am gîndit cã ne vom mai vedea în aceastã formulã. Momentul este superb“, a completat Cristi Fermesanu. Asa cum se fãcea si-n tinerete, victoria a fost udatã de întreaga echipã la un restaurant, dupã ce, cu o searã înainte, echipa fusese în cantonament în aceeasi locatie.

Articol afisat de 1813 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel MIHALCEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective