Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ECONOMIE PRIN RISIPÃ LA POLITIE?

ECONOMIE PRIN RISIPÃ LA POLITIE?

• toate informatiile aratã cã reorganizarea Politiei Rurale nu va duce la reducerea cheltuielilor • posturile de politie nu vor fi desfiintate, întrucît legea nu permite acest lucru • în plus în ele se aflã aparaturã ultraperformantã obtinutã cu fonduri externe • desfiintarea functiilor de sef de post aduce la buget maxim 78 de milioane/lunã • cele 14 functii noi de sef de sectie vor „usura“ bugetul de salarii de cîteva sute de milioane de lei bune • specialistii sînt de pãrere cã noul sistem nu va fi în nici un caz mai eficient •

Anuntatã cu surle si trîmbite, reorganizarea Politiei Rurale începe sã-si arate partea goalã a paharului. Lucrurile prezentate de mai marii Politiei Române, care au gîndit reasezarea Politiei Rurale, nu prea se regãsesc în realitate. Cu totii ne reamintim declaratiile sforãitoare ale chestorului Popa, seful Politiei Române, care declara cã posturile de politie vor fi desfiintate, pentru cã bugetul nu-si permite cheltuieli inutile. Ei bine, posturile de politie nu vor fi desfiintate, iar motive sînt suficiente. ÃŽn primul rînd, aceastã mãsurã nu putea fi luatã decît dacã s-ar fi modificat Legea 218, privind functionarea Politiei Române, lucru destul de greu de realizat. Un alt motiv pentru care posturile de politie nu se vor desfiinta îl reprezintã banii europeni cheltuiti pentru dotarea lor. ÃŽn acest moment, toate posturile de politie din tarã sînt dotate cu aparaturã ultraperformantã care asigurã conectarea la Sistemul Informatic Schengen. Nimeni nu-si poate permite sã abandoneze aceastã aparaturã, în conditiile în care pentru achizitionarea ei europenii ne-au ajutat cu milioane si milioane de euro. Si asa povestea cu transformarea posturilor de politie în case de odihnã sau în orice altceva s-a transformat într-un fîs. Declaratiile de genul „nu ne permitem sã cheltuim pentru întretinerea posturilor de politie, cã am arunca banii aiurea, lux pe care ministerul nu si-l permite, mai ales în vreme de crizã“, nu au nici un corespondent în realitate. Deci, mari economii pe aceastã linie nu se vor face, posturile urmînd sã beneficieze în continuare de utilitãti. „Posturile de politie vor functiona în continuare, ceea ce înseamnã cã se vor cheltui bani pentru întretinerea lor, adicã pentru telefoane, încãlzire, curent si toate celelalte. Un politist, si anume seful de post, va fi numit titular la post. Concluzia: cheltuielile cu posturile nu s-au redus“, este de pãrere Neculai Isache, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), filiala Neamt.

Mai multi bani pentru salarii

Reorganizarea nu va aduce pentru Politia Românã nici mãcar economii cu salariile. Acest lucru se poate explica lejer, fiind demonstrat de simple calcule aritmetice. Prin desfiintarea celor 78 de functii de sefi de post, bugetul va cîstiga o sumã de maxim 8.000 de lei/lunar. Suma reprezintã indemnizatiile de conducere a sefilor de post, indemnizatii care pornesc de la 60 de lei si se opresc la 100 de lei. ÃŽn schimb se vor înfiinta 14 functii noi de sefi de sectie. Ofiterii care le vor ocupa, vor avea un salariu aproximativ egal cu cel al unui sef de serviciu, adicã undeva în jurul a 4.000 de lei. 14X4.000#56.000 lei, adicã de 7 ori mai mare decît indemnizatiile de conducere ale sefilor de post. Cã reorganizarea va duce la cresterea cheltuielilor o demonstreazã si alte aspecte. IJP Neamt va fi nevoit sã suporte cheltuielile cu deplasarea politistilor, acestia fiind nevoiti sã facã naveta la sectiile de care apartin. Cum doi politisti vor asigura cîte 8 ore permanenta, înseamnã cã bugetul de salarii va trebui sã suporte plata orelor de noapte, dar si a celor lucrate în zilele libere prin lege. Sã mai spunem cã sectiile de politie au nevoie de dotare, calculatoare, birouri etc, ceea ce înseamnã alte cheltuieli. „Reorganizarea nu va rezolva problema banilor. Sefii sectiilor vor avea salarii destul de mari, iar unii spun cã vor fi la nivelul sefilor de servicii. Asta înseamnã o cheltuialã în plus, adicã salariile a 20-25 de agenti de politie disponibilizati“, spune Neculai Isache.

Politisti fãrã responsabilitãti

Cît priveste eficienta noului sistem, lucrurile stau la fel de prost, în sensul cã politistii cu vechime sînt mai mult decît pesimisti. Toti lucrãtorii cu care am discutat au precizat cã noul sistem nu vine deloc în sprijinul cetãteanului. „E clar cã prin acest sistem politistul pierde contactul cu populatia si nu va mai cunoaste situatia operativã. Singurul lucru bun (sic!) va fi acela cã agentul nu va mai avea nici o responsabilitate. ÃŽsi va face serviciul de 8 ore, dupã care va pleca acasã linistit. Nu va mai fi ca pînã acum, cînd politistul de la post rãspundea apelurilor cetãtenilor non-stop. Si cu mobilitatea oamenilor va fi o problemã, pentru cã în nici un caz politistul din Costisa nu stie ce se întîmplã într-o altã comunã si nici nu cunoaste zona. Cît timp îi va lua lui sã identifice o adresã în miez de noapte? Pãi noi sîntem în Germania sau în Spania, unde politistii au GPS-uri si gãsesc o locatie în cîteva minute???“, ne-a spus un politist care a dorit sã-si pãstreze anonimatul. ÃŽn aceste conditii nu rãmîne decît sã asteptãm ca timpul sã-si spunã cuvîntul cu privire la cît de eficient este acest nou sistem. Dacã nu va iesi bine, si sînt mari sanse în acest sens, „politistii se vor obisnui indiferent de situatie, însã cetãtenii vor fi cei care vor avea de suferit“.

Articol afisat de 2186 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective