Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SCOALA ZÎZANIEI  ÎNTRE PRIMÃRIE SI BISERICÃ

SCOALA ZÎZANIEI ÎNTRE PRIMÃRIE SI BISERICÃ

• Judecãtoria Tîrgu Neamt a respins cererea staretei Olimpiada Chiriac de sistare a constructiei unei scoli în Agapia • „S-a întîmplat asa cum ne-am asteptat, pentru cã terenul pe care se construieste scoala este pe domeniul public si nu apartine mãnãstirii“, a declarat Vasile Cucos, primarul comunei Agapia • constructia nu a fost încã reluatã, întrucît mãnãstirea poate face recurs • „Noi sperãm sã înteleagã si sã nu mai facã recurs, cã si asa lucrãrile au fost mult întîrziate“, a declarat primarul •

Constructia unei scoli a adus douã institutii în fata judecãtorilor în cãutarea dreptãtii. Dincolo de aspectul legal, cel uman, moral, pãleste. Oricine va avea pînã la urmã cîstig de cauzã în instante, cert e cã una dintre institutii îsi pierde credibilitatea. Si la fel de sigur este cã vorbim de mult timp de numãrul insuficient de institutii de învãtãmînt. Cine se opune: unii reprezentanti ai Bisericii, care ar trebui sã acorde importantã educatiei. La limitã, am zice cã avem o confruntare între a învãta si a ne ruga. Nu stim cine va cîstiga, stim însã cã, din pãcate, în România zilelor noastre, unii se roagã sã aibã unde si cu ce sã meargã la scoalã. Altii se roagã ca unii dintre cei ce conduc sã fi mers pe la scoalã. Mã rog, o scoalã în plus nu cred cã ar însemna cã ne vom ruga mai putin.

ÃŽn urmã cu cîteva zile, la Judecãtoria Tîrgu Neamt s-a încheiat o bãtãlie din „rãzboiul“ dintre Mãnãstirea Agapia si reprezentantii autoritãtilor publice locale. Miza procesului o reprezintã construirea unei scoli în valoare de 17 miliarde de lei, proiect cãruia reprezentantii mãnãstirii se opun pe motiv cã terenul pe care ar urma sã fie construitã unitatea scolarã le-ar apartine. Asa cum era de asteptat, instanta a respins solicitarea mãicutelor de sistare a lucrãrilor pe motiv cã terenul apartine domeniului public. Sentinta poate fi atacatã la o instantã superioarã în termen de 5 zile. Vasile Cucos, primarul comunei Agapia, sperã cã stareta Olimpiada Chiriac va întelege cã nu are dreptate si cã nu va mai ataca sentinta. Dacã acest lucru se va întîmpla, lucrurile se vor complica, în sensul cã procesul va prelungi cu luni bune termenul de finalizare a constructiei, iar acest lucru îi va greva pe copiii din comunã de o scoalã nouã si modernã. „Instanta ne-a dat cîstig de cauzã si nici nu se putea altfel, pentru cã, asa cum am mai spus, terenul pe care se construieste aceastã scoalã se aflã în domeniul public. Asteptãm sã vedem dacã vor declara recurs si în functie de asta vom vedea ce vom face. Noi sperãm ca reprezentantii mãnãstirii sã înteleagã si sã nu mai atace sentinta, pentru cã si asa s-a pierdut foarte mult timp. Oricum constructorul nu va reusi sã finalizeze lucrarea asa cum era prevãzut în contract, iar dacã se va prelungi procesul, cel mai probabil nu se va mai face mare lucrul în acest an. Cei de la firma de constructii sînt foarte supãrati si vor sã dea mãnãstirea în judecatã pentru a primi despãgubiri, pentru cã au pierdut foarte mult din cauza acestui proces“, a declarat primarul Cucos.

Supãrarea staretei

Am încercat în nenumãrate rînduri sã obtinem un punct de vedere oficial si din partea staretei Olimpiada Chiriac, însã nu am reusit. De fiecare datã cînd am sunat la mãnãstire ne-a rãspuns o mãicutã care refuzã sã-si decline identitatea si care spune cã stareta este plecatã si nu poate fi contactatã. Astfel, nu am reusit sã vedem cît de adevãratã este varianta conform cãreia ceea ce se întîmplã acum la Agapia s-ar datora unei supãrãri a maicii starete. Supãrarea ar pleca de la faptul cã scoala ar fi trebuit sã se construiascã în apropierea Seminarului Teologic, iar autoritãtile locale au schimbat locatia. „Am primit o sumã importantã de bani, respectiv 17 miliarde de lei vechi, bani guvernamentali, veniti prin Inspectoratul Scolar pentru a construi o scoalã. Am demarat constructia, care acum se aflã la stadiul de fundatie. ÃŽn proiectul initial, realizat în anul 2005-2006, era prevãzut ca aceastã scoalã sã fie construitã în apropierea Seminarului Teologic care la acea vreme avea 180 de eleve. Acum, acolo învatã doar vreo 60. ÃŽn plus, cînd constructorul a studiat terenul pe care urma sã fie realizat obiectivul a constatat cã este nevoie de lucrãri suplimentare, niste întãriri de maluri. Lucrarea suplimentarã ar fi costat vreo 4 miliarde de lei vechi si cum nu aveam acesti bani am decis sã schimbãm locatia. Asa am hotãrît, împreunã cu reprezentantii Inspectoratului Scolar si cu reprezentantii firmei de constructii, sã facem scoala în centrul comunei, acolo unde avem si cãminul cultural si scoala veche“, este explicatia primarului Cucos. Cã o fi sau nu la mijloc vorba de orgolii este destul de greu de spus. Cert este însã faptul cã din toatã aceastã poveste cel mai mult pierd copiii, fiind vorba de constructia unei scoli. Unitatea de învãtãmînt trebuia sã fie terminatã în luna octombrie, cu sanse mari ca pînã la sfîrsitul acestui an ca elevii sã se mute în „casã“ nouã. Din cauza proceselor intentate de mãnãstire, acest lucru nu se va întîmpla prea curînd. Ba, mai mult decît atît, finalizarea constructiei s-ar putea amîna pînã în vara anului viitor. A pierdut si firma, dar si muncitorii. ÃŽn iunie, autoritãtile judetene au promis cã se vor implica pentru a rezolva aceastã problemã. L-am întrebat pe primarul Cucos dacã s-a interesat vreo oficialitate de toatã aceastã poveste, iar rãspunsul a fost unul simplu: „Nu“.

Articol afisat de 1888 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective