Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Apartamentele izolate, scutite de impozit

• beneficiul se acordã pe cel putin 7 ani • mãsura se referã la cei care au anvelopat apartamentul pe propria cheltuialã • decizia finalã le apartine consilierilor locali, care au de decis cum vor pune în aplicare prevederile hotãrîrii guvernamentale •

Vesti bune pentru pietrenii care si-a izolat apartamentele din propriul buzunar. Guvernantii au hotãrît ca toti cei care îsi izoleazã casele sã beneficieze de scutirea impozitului pe imobil pe o perioadã de cel putin 7 ani. Prevederile au fost publicate recent în Monitorul Oficial si se referã la cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Noutatea constã în faptul cã proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte si imobilelor care au executat lucrãri de interventie pe cheltuiala proprie beneficiazã de scutire de la plata impozitului aferent locuintei pe o perioadã de cel putin sapte ani. Scutirea se face pe baza auditului energetic prin care se certificã realizarea recomandãrilor propuse de cãtre auditorul energetic pentru clãdiri. Un alt amendament la lege include printre lucrãrile de interventie la anvelopa blocului de locuinte si închiderea balcoanelor ori logiilor cu tîmplãrie performantã energetic. Actul normativ mai prevede cã, în cazul preluãrii totale sau partiale de cãtre autoritãtile locale a cheltuielilor aferente lucrãrilor de interventie corespunzãtoare cotei proprietarior, vor fi luate în considerare cu prioritate locuintele persoanelor cu handicap sau persoane singure ori familii ale cãror venituri medii nete lunare pe membru de familie sînt mai mici decît cîstigul salarial mediu net lunar pe economie. Autoritãtile administratiei publice locale pot decide si preluarea cheltuielilor aferente lucrãrilor de interventie, corespunzãtoare cotei de 50% ce revine Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Turismului, în limita fondurilor aprobate anual cu aceastã destinatie în bugetele locale, pentru blocurile de locuinte.
Asociatia de proprietari poate participa prin reprezentant desemnat la contractarea proiectãrii si a executiei lucrãrilor de interventie.

Vom vedea ce zice Primãria...

Conform prevederilor hotãrîrii guvernantilor, în perioada urmãtoare ar trebui ca toatã lumea, cu mic cu mare, sã se apuce de izolat blocurile pe exterior dacã vrea sã se bucure de neplata impozitului si de cãldurã în casã. Pe cont propriu, o astfel de lucrare înseamnã circa 20-25 de milioane de lei, în medie (cele cu douã camere se „taxeazã“ sub 2.000 de lei, cele cu trei si patru - peste 3.000 de lei). Cum impozitul mediul al unei locuinte este spre 200 de lei pe an pentru cele mai mici si din zone care nu înseamnã centrul orasului, din start dacã proprietarul va fi scutit de impozit 7 ani, va fi atras sã accepte izolarea cu bani personali. Rãmîne însã un mare „dar“ - cum va aplica Primãria Piatra Neamt aceastã hotãrîre de Guvern, avînd în vedere cã dacã lumea se va îmbulzi la izolare, administratia localã va rãmîne fãrã impozitele „vitale“ din care îsi asigurã în mare parte existenta. „La nivelul Primãriei Piatra Neamt se va analiza modul în care îsi va face efectele hotãrîrea de Guvern. Se va întocmi un proiect de hotãrîre de Consiliu Local, în baza cãruia se vor stabili elemente esentiale precum care va fi entitatea care va stabili care este eficienta enegeticã a izolãrii termice, care este perioada în care se va aplica scutirea de impozit etc“, a declarat Vlad Tudor, purtãtor de cuvînt al Primãriei Piatra Neamt. Pînã la un astfel de proiect, care în teren va însemna foarte multã muncã, pentru cã sute de blocuri din oras s-au anvelopat integral sau partial, va mai trece multã vreme. Timp în care pietrenii vor avea de plãtit impozite pe clãdirile pe care le stãpînesc.

Articol afisat de 2619 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective