Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CJAS vrea sã stie dacã mai trãiesc

• 2.200 de nemteni au fost chemati la CJAS pentru reactualizarea dosarelor • ei asteaptã de ani buni proteze gratuite n

Peste 2.200 de persoane care se aflã de ani buni pe listele de asteptare de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt pentru a beneficia gratuit de diverse proteze si aparate sînt chemati acum sã-si reactualizeze dosarele medicale. Practic, aceste persoane trebuie sã-si refacã analizele medicale si sã-si aducã la zi diagnosticele pentru a mai rãmîne pe lista CJAS în speranta cã, odatã, în viitor vor primi si aparatele pentru care au stat atît de mult la coadã. „ÃŽi rugãm pe toti cei care se aflã pe listele de asteptare pentru proteze, orteze si alte dispozitive medicale sã vinã sã-si aducã la zi actele medicale din dosarele depuse la noi. Pentru cã au stat atît de mult pe liste, este posibil ca unii dintre ei nici sã nu mai existe sau altii sã nu mai aibã nevoie de aparatele respective pentru cã fie si le-au procurat singuri, fie li s-a rezolvat situatia medicalã. Tocmai de aceea vrem sã aducem baza de date la zi ca sã stim exact care ar fi necesarul“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt. Culmea este cã nemtenii sînt chemati sã-si actualizeze documentele (ceea ce înseamnã timp pierdut si alti bani, pentru cã trebuie refãcute niste analize), dar nu se stie cînd li se vor rezolva si cererile pentru care au asteptat atîta timp.
La rectificarea bugetarã din aceastã lunã, Casa de Asigurãri Neamt a primit 4,4 miliarde de lei vechi pentru proteze si dispozitive medicale, dar aceastã sumã nu va acoperi decît o foarte micã parte din lista de solicitãri, restul urmînd sã mai astepte probabil mult timp pînã se va îndura statul sã dea alti bani. Cele peste 2.200 de persoane aflate pe listele CJAS sînt în majoritatea cazurilor persoane cu dizabilitãti care necesitã proteze externe de membre, proteze auditive, cristaline artificiale, pungi pentru colostomie, ghete ortopedice, orteze, cãrucioare rulante, cîrje, bastoane etc. Cererile acestor pacienti apar în evidentele Casei încã de acum 2-3 ani, deoarece niciodatã fondurile alocate nu au fost pe mãsura cererilor. Preturile foarte mari ale acestor dispozitive nu sînt la îndemîna tuturor motiv pentru care listele de asteptare de la casele de asigurãri cresc continuu. Probleme mari sînt si în cadrul programului national de protezare ce se deruleazã prin intermediul spitalelor. Astfel, pacientii care necesitã o protezã de sold sau de genunchi de exemplu, ar trebui sã le primeascã gratuit, dar din cauza lipsei banilor, prea putini pacienti operati la Spitalul Neamt au beneficiat de aceastã facilitate. Cei mai multi si-au cumpãrat singiuri protezele, dînd pe acestea zeci de milioane de lei vechi. Cei care si-au permis, restul asteaptã în continuare mila statului.

Articol afisat de 1676 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective