Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NESIMTIRE SI INDOLENTÃ  LA BAC-UL DE TOAMNÃ

NESIMTIRE SI INDOLENTÃ LA BAC-UL DE TOAMNÃ

• 12 candidati au fost eliminati, fiind prinsi cu surse de inspiratie • pe trei dintre ei i-a eliminat personal sefa ISJ Neamt • multi dintre tinerii intrati în febra examenului au venit la examen ca pe maidan • „Am vãzut agresivitate în atitudinea unora, care stãteau tolãniti în bancã, iar cînd le spui sã îsi corecteze tinuta au rãspuns cã nu încap altfel“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan •

Candidatii intrati la probele scrise ale BAC-ului de toamnã au cam cãlcat cu stîngul de aceastã datã. Pe de o parte, unii au venit hotãrîti sã copieze, în vreme ce altii, chiar dacã n-au scos sursa de inspiratie la vedere, au dat dovadã de indiferentã si chiar nesimtire în fata comisiilor de supraveghere. La prima probã scrisã a acestei sesiuni, în Neamt au intrat în examen 1.150 de candidati. Desi alti 173 si-au anuntat participarea, au rãmas la faza de înscriere, pentru cã nu s-au prezentat în fata comisiei. Dintre cei care au ajuns în sãlile de testare, doisprezece au fost nevoiti sã predea tezele înainte de vreme, pentru cã au fost prinsi încercînd sã copieze. Cinci dintre ei sustineau lucrarea la limba si literatura românã la Colegiul Tehnic „Ion Creangã“ Tîrgu Neamt, unul la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamt, trei la „Vasile Sav“ Roman, unul la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra Neamt si doi la Colegiul Tehnic „Petru Poni“. Asadar, la final de probã, s-au strîns pentru corectare 1.138 de teze.

Prinsi cu mîta-n sac de „general“

Un sfert dintre cei eliminati din examen a ratat proba din cauza inspectorului scolar general Luminita Georgeta Vîrlan, care a intrat în sãlile de clasã si i-a prins pe trei candidati cu surse de inspiratie asupra lor. „Am fost la Colegiul «Ion Creangã» sã vãd cum decurge examenul si am intrat în sãlile unde se sustinea proba. Flerul pedagogic îti spune cam pe unde trebuie sã verifici dacã vrei sã descoperi surse de inspiratie si am gãsit o domnisoarã si doi domni care aveau cãrti în bancã si semne puse, pentru a sti unde sã deschidã manualele. Mi s-a pãrut o atitudine de sfidare, care mã face sã concluzionez cã pînã la urmã nu s-a înteles nimic din ceea ce se vrea a fi acest examen, de cãtre unii candidati. M-am supãrat si pe unii dintre colegii supraveghetori. Poti fi tolerant în unele situatii, dar nu atunci cînd furi din startul în viatã al unor tineri. Ca o chestiune de conduitã generalã, pot aprecia cã au fost foarte multi candidati care nu aveau nici mãcar o tinutã vestimentarã corectã pentru astfel de situatii. Sînt absolventi care au venit la examen în pantaloni scurti. O astfel de costumatie îti spune ceva. Dacã i-as fi vãzut scriind, chiar nu îmi pãsa nici de lungimea pãrului, nici de a pantalonilor. As fi vrut sã îi întreb pe unii dacã stiau unde se petrece actiunea din opera «Adela», pe care au avut-o de abordat la unul dintre subiecte. Sînt convinsã cã multi dintre tinerii în pantaloni scurti habar nu au cã s-a petrecut la cîtiva kilometri de ei, la Bãltãtesti. Mã îndoiesc cã o persoanã care nu stie cã la un examen îti adecvezi tinuta asa cum faci la nuntã, la piatã ori la bisericã, a stiut ce sã scrie în tezã. Au venit sã sfideze colegi, profesori, membrii comisiei de examen. Am vãzut agresivitate în atitudinea unora, care stãteau tolãniti în bancã, iar cînd li s-a spus sã îsi corecteze tinuta au rãspuns cã nu încap altfel“, a declarat inspectorul general Luminita Georgeta Vîrlan.

Subiecte de aceeasi dificultate la ambele sesiuni

Ieri, elevii au avut la dispozitie trei ore pentru a rezolva trei subiecte. Dacã în prima sesiune genul dramatic le-a dat bãtãi de cap la limba românã, în sesiunea din toamnã elevii au primit la subiectul al treilea nuvela. La cea dea doua sesiune a Bacaureatului, elevii au avut de rãspuns la nouã întrebãri pe baza unui text din romanul „Adela“ a lui Garabet Ibrãileanu. Absolventii au mai avut de redactat un text argumentativ depre prietenie pornind de la ideile generate de afirmatia lui Nichita Stãnescu „Prietenia nu este un dor, este o prezentã“. La subiectul al treilea elevilor li s-a cerut sã redacteze un eseu în care sã prezinte modul în care se reflectã o temã (banul, destinul, istoria, familia) într-o nuvelã studiatã. ÃŽn iunie, cînd a fost prima sesiune, candidatii au avut de rezolvat subiecte vizînd opere ale scriitorilor Mircea Eliade, Nichita Stãnescu si I.L.Caragiale. La primul subiect au avut de rãspuns la nouã întrebãri pe baza operei „Nuntã în cer“ de Mircea Eliade. Textul argumentativ de la subiectul al doilea a vizat o afirmatie a lui Nichita Stãnescu: „A avea un ideal înseamnã a avea o oglindã“. Genul dramatic de la subiectul al treilea le-a ridicat cele mai mari probleme elevilor. Ei trebuiau sã aleagã unul dintre textele dramatice studiate, apartinînd scriitorilor I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. Multi au scris cã „Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de rãzboi“ se înscrie în acest gen, altii nu au luat în calcul piesele de teatru ale lui Caragiale, pentru cã erau comedii. Profesorii de românã apreciazã cã subiectele s-au încadrat la acelasi nivel de dificultate ca la sesiunea din varã. „S-au încadrat în linia generalã a normalitãtii unor subiecte de Bacalaureat. S-au cerut chestiuni de limbã, de vocabular, s-a urmãrit modul cum poate fi abordatã o afirmatie în cadrul unui eseu. Sînt la acelasi nivel de dificultate ca si în luna iunie“, a declarat profesorul de limba si literatura românã Lucian Iordãchescu, de la Colegiul „Petru Rares“. La nivel de tarã, Bacalaureatul a fost promovat, în prima sesiune din acest an, de 45,59% dintre candidati, procentul înregistrat în Neamt fiind cu circa trei puncte mai mare. Pentru aceastã sesiune, reprezentantii ISJ Neamt mizeazã pe un procent de promovabilitate de circa 60%, avînd în vedere cã multi dintre tinerii înscrisi în examen vor avea de sustinut mai putine probe, adicã pe acelea la care nu au obtinut notã de trecere sau nu le-au dat deloc.

Articol afisat de 3689 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective