Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CAFTEALÃ ÎN LICEU

CAFTEALÃ ÎN LICEU

• trei eleve, se pare, de la Grupul Scolar Economic din Piatra Neamt, apar într-un filmulet postat pe Youtube, împãrtindu-si palme, pumni si picioare cu gratie • la un moment dat una dintre fete dã semne de împãcare, dar cealaltã cedeazã „încurajãrilor“ colegilor • la un moment dat, scandalul ia amploare, pe scenã intrînd si o a treia elevã • filmuletul a fost fãcut de un alt elev cu telefonul mobil • directorul liceului spune cã nu stie nimic despre acest filmulet si cã nu crede cã el a fost realizat în incinta liceului •



Un filmulet, postat pe Youtube în urmã cu o lunã si în care apar trei adolescente care îsi împart cu dãrnicie palme si pumni, în uralele colegilor, face furori pe internet. Videoclipul a fost accesat de peste 10.000 de persoane si a stîrnit un val de reactii din partea celor care l-au vizionat. Cel care a postat materialul spune cã filmarea a fost realizatã într-o clasã din incinta Grupului Scolar Economic din Piatra Neamt. Contactat de redactorii de la Monitorul, persoana a precizat cã nu ea este autorul filmului si cã acesta ar fi fost fãcut în urmã cu doi ani. La vremea respectivã, protagonistele erau în clasa a X-a, iar dacã acest lucru ar fi real ar însemna cã au dat în acest an examenul de Bacalaureat. Cît priveste motivul pentru care filmuletul ar fi fost lansat pe internet dupã atîta timp, cel mai probabil cei implicati, dar si cel care a filmat, au dorit sã scape de orice rãspundere. Însã, indiferent dacã filmuletul a fost realizat acum doi ani sau în urmã cu cîteva luni el nu face decît sã arate cã în scoli violenta existã si capãtã accente grotesti. Plus cã nu face cinste institutiei de învãtãmînt, nici elevilor care învatã aici si cu atît mai putin celui care l-a postat pe Youtube. Cel mai probabil, o anchetã a conducerii acestei scoli va face luminã atît în ceea ce priveste data la care a fost realizatã filmarea, cît si persoanele implicate.

„Dã-i, uãi, n-ai curaj!“

Filmuletul, care are o duratã de 3 minute si 9 secunde, debuteazã cu scena în care douã eleve se tachineazã în uralele colegilor. Dupã un dialog neinteligibil, cel care filmeazã cu telefonul mobil o someazã pe una dintre eleve sã o loveascã pe cealaltã. „Hai, dã-i palma aia! Dã-i palma aia!“. Nerãbdãtor, un vlãjgan se ridicã din bancã si îi aratã favoritei sale cum sã loveascã. „Haidi, uãi, dã-i odatã palma aia!“, tipã un altul din public. Este momentul în care eleva mai înaltã de staturã îi propune „adversarului“ sã se împace.
„Dã-i în termopane! Dã-i, mããããã, în termopaneeee!“, urlã un spectator care mai are putin si îsi pierde vocea. „Dã-i, wãi, Giorgi, cã nu ari puteri“ , se aude din public. „Hai, uããããã, cã nu mai am baterie! Dã-i odatã!“, urlã si „cameramanul“. ÃŽncurajãrile continuã, iar cele douã mimeazã cã-si dau mîna. Sãtul sã tot astepte, posesorul de celular cu camerã video se duce în fata clasei si încearcã sã le arate colegelor sale cum sã se loveascã. „Haidi, fã, dã-mi o palmã! Uite asa se face!“, zice una dintre ele în timp ce îi atinge cu palma obrazul celeilalte. Fetele continuã sã se împingã, iar la un moment dat adolescenta mai scundã atacã si îsi loveste colega cu palma peste fatã. Multimea se dezlãntuie. Fetele se lovesc cu palmele, cu picioarele si se trag de pãr, spre bucuria asistentei. La un moment dat, sãtule de lovituri, elevele încep sã se scuipe. Bineînteles, vocabularul folosit atît de bãtãuse, cît si de cei din public, întrece orice imaginatie. La un moment dat, o altã elevã vine din clasã si o loveste pe adolescenta mai înaltã. Lupta se dã acum între cele douã. Tipã, se trag de pãr, se izbesc de bãnci si, bineînteles se înjurã. ÃŽncoltitã, adolescenta atacatã se retrage si iese plîngînd pe usa clasei. ÃŽn urma ei, urletele elevilor sînt condimentate cu multe, foarte multe injurii.

„Nu cred cã sînt de la Economic“
Cunoscãtorii care au urmãrit videoclipul sînt de pãrere cã scena a fost filmatã într-o clasã din incinta Grupului Scolar Economic. Mãrturie în acest sens stã si imaginea în care „cameramanul“ surprinde ferestrele clasei. Acestea seamãnã foarte bine cu cele de la institutia nemteanã. Cel sau cea care a postat filmuletul ne-a spus cã acesta a fost realizat la Economic. ÃŽn aceste conditii, pentru a nu mai exista dubii normal ar fi ca persoanele cu functie de conducere din cadrul liceului sã demareze o anchetã pentru a-i identifica si pedepsi pe toti cei care au participat la acest spectacol grotesc. Dacã acest lucru mai poate fi posibil, avînd în vedere cã este posibil ca protagonistii sã nu mai fie elevi ai unitãtii de învãtãmînt mentionate. Marti dupã amiazã am contactat-o pe profesoara Diana Laura Scumpu, directoarea Grupului Scolar Economic si am întrebat-o dacã are cunostintã cã pe Youtube existã postat filmuletul despre care se spune cã a fost realizat în institutia pe care o conduce. „Nu stiu nimic despre asa ceva. Nu am vãzut acest filmulet si nu mi-a adus nimeni la cunostintã existenta lui. Totusi, nu cred cã fetele respective sînt de la liceul nostru. Trebuie cercetat si de vãzut dacã într-adevãr sînt eleve de la noi. Vom face verificãri în acest sens si vom vedea si noi despre ce este vorba“, a declarat directorul Diana Scumpu.

Disolutia moralitãtii
Violenta în scoli, nu numai în cele din Neamt, este un lucru care se perpetueazã de la an la an, cazuri de tot felul iesind constant la ivealã. Respectul pentru institutia în sine a scãzut, la fel pentru dascãli, pentru colegi, care sînt „cultivati“ doar în functie de buzunarele pãrintilor, scolile fiind deseori doar scena propice pentru a epata (aici referindu-ne la atitudini si tinute extravagante). Elevii, nu toti, socheazã prin violenta limbajului trivial, a gesturilor si devin, pentru cã asa e „cool“, rebeli fãrã cauzã. Psihiatrii si psihologii sînt de pãrere cã manifestãrile violente, atît fizice cît si verbale, pe care le au adolescentii tin si de lipsa de educatie. „Unul dintre aspectele foarte grave ale societãtii românesti îl reprezintã disolutia moralitãtii. Nu are importantã cum îti cîstigi banul, ci sã îl ai, nu are importantã cum îti cîstigi pozitia socialã, ci sã o ai. ÃŽn foarte multe familii se manifestã lipsa nevoii de culturã si de viatã spiritualã. Fãrã o educatie solidã si o capacitate de reechilibrare, pornirile emotionale sînt foarte greu de înfrînat, mai ales la anumite vîrste. Si atunci, copiii si tinerii al cãror caracter este în formare imitã si sar la bãtaie atunci cînd sînt în impas. Imitã ceea ce vãd pe stradã, acasã si mai ales la televizor, unde totul îndeamnã la violentã. Copiii sînt în impas, nu au fortã interioarã pentru a depãsi situatiile delicate, critice. Violenta fizicã si verbalã reprezintã modalitãti de exprimare a emotiei, mîniei, frustrãrii, durerii“, declara pentru Monitorul doctor Cornelia Maria Vulpe. Acelasi medic mai afirma cã în foarte multe situatii, copiii nu gãsesc modelele de care au nevoie si nici nu au cu cine sã comunice. Pãrintii îi neglijeazã si nu stau de vorbã cu ei, fiind preocupati în exclusivitate de serviciu si de modalitãti de cîstig a surselor de existentã. Profesorii nu gãsesc nici ei calea de comunicare cu copiii, fie pentru cã nu îsi doresc asta, fie cã nu sînt pregãtiti, nu au vocatia necesarã.

Cazuri
O ceartã între doi elevi din cadrul Colegiului „Petru Poni“ Roman, petrecutã în octombrie 2010, la finalul orelor de curs, a degenerat în bãtaie, victimã colateralã fiind si un profesor, ce a încercat sã aplaneze conflictul. Protagonisti au fost doi elevi, bãiat si fatã, de clasa a IX-a, care învatau la clase paralele. Adolescentul a îmbrîncit-o pe colega sa, care, în cãdere, s-a lovit la cap. Profesoara de serviciu a încercat sã aplaneze conflictul, însã tînãrul a agresat-o si pe aceasta. Eleva si cadrul didactic au avut nevoie de îngrijiri medicale, acordate la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Roman. Liceanca a fost diagnosticatã cu traumatism cranio-cerebral acut comotional, iar dascãlul cu traumatism mîna stîngã. Agresorul provenea dintr-o familie dezorganizatã, cu multi copii, tatãl acestuia declarînd conducerii liceului cã pur si simplu nu are ce-i face. La Grupul Scolar Economic din Piatra Neamt, acum cîtiva ani, s-a mai petrecut un incident stupefiant. Tatãl unei eleve, pentru a-si proteja fiica, s-a dus la scoalã înarmat cu o armã de tir, deoarece în repetate rînduri fiica s-a plîns cã a fost agresatã si amenintatã de niste indivizi, „bãieti de cartier“, cã va fi snopitã în bãtaie, rãpitã si violatã. Fata i-a spus tatãlui cã „bãietii“ ar fi fost îndemnati la astfel de fapte chiar de cãtre colegele ei, supãrate cã refuzã sã frecventeze barurile sau discotecile din oras. Fãrã a mai sta pe gînduri, pãrintele s-a înarmat cu o puscã luatã de la un cunoscut si a mers sã-i pedepseascã pe cei care îi hãrtuiau si amenintau copilul. Oamenii legii au intervenit imobilizîndu-l pe pãrintele care dorea sã-si facã singur dreptate, acesta alegîndu-se cu dosar penal. Alt caz pe care îl enumerãm a avut loc la Grupul Scolar Constructii de Masini Roman. Administratorul a alertat jandarmii si a cerut sprijin deoarece doi elevi, ambii de 17 ani, se bãteau în curtea scolii, unul dintre ei avînd un cutit. La vederea oamenilor legii, liceanul care era dotat cu arma albã i-a dat-o unui coleg de clasã, care a dispãrut si a ascuns-o într-o toaletã. Cei trei liceeni implicati în acest caz au negat existenta cutitului, dar jandarmii au dat de el în spatele unui vas de WC. Cel care avusese cutitul a fost cercetat pentru port ilegal de armã albã, iar prietenul care l-a ajutat pentru favorizarea infractorului. Altã întîmplare neverosimilã a avut loc la Colegiul „Miron Costin“. Un elev de-a X-a la scoala de arte si meserii, terminase orele si se balansa în tocul unei usi. Vãzîndu-l, un profesor de sport i-a recomandat sã plece acasã, pentru a nu deranja orele care erau în desfãsurare. Adolescentul a rãspuns impertinent, iar dascãlul s-a rãstit la el. Iesirea acestuia l-a iritat pe elev care, fãrã nici o retinere, l-a pãlmuit pe profesor. Si exemplele ar putea continua. La fel cum vor continua si discutiile celor abilitati sã se implice în eradicarea violentei în scoli.

Vezi video:

Articol afisat de 2606 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective