Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Septembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
APA SERV, INDOLENTÃ  CU BANII EUROPEI

APA SERV, INDOLENTÃ CU BANII EUROPEI

• dupã opt ani de asteptãri, sute de familii din comuna Bîra pot beneficia în sfîrsit de apã rece la robinete • investitia a fost fãcutã cu fonduri europene, dar nu s-a vrut ca ea sã fie utilã de cîtiva ani • acum, spre bucuria dascãlilor si a elevilor, scolile în care îsi desfãsoarã activitatea vor avea autorizatie sanitarã de functionare •

Comuna Bîra are, de astãzi, apã rece. Acum douã zile s-au umplut conductele, s-au fãcut ultimele mãsurãtori, s-au luat probe si urma sã se „învîrtã“ si indexurile de la apometre. Asteptarea celor din Bîra pentru aceastã utilitate este una dintre cele mai lungi din judet, reteaua de distributie a apei fiind gata de acum opt ani. Apelul disperat al oamenilor de a valorifica retelele vechi de-acuma, a fost adus la Consiliul Judetean sãptãmîna trecutã, prin vocea consilierului PSD Dan Manoliu. Presedintele Vasile Pruteanu, care credea cã treaba s-a rezolvat în urmã cu mai multã vreme, a promis cã se va interesa sã vadã ce e de fãcut pentru a se da drumul la apã. De la începutul acestei sãptãmîni, angajati ai Companiei Judetene Apa Serv s-au deplasat la Bîra pentru a pune la punct detaliile legate de furnizarea apei.

O gãuricã micã în bugetul companiei

Din calculele fãcute de cãtre reprezentantii Companiei Judetene Apa Serv reiese cã mare afacere nu va face unitatea prin cresterea numãrului de abonati de la Bîra, ba, dimpotrivã, se va merge pe pierderi, pentru cã sînt destul de putini clienti în comunã, fiind necesar sã se racordeze lumea de pe toate ulicioarele pentru a se acoperi costurile pe care le presupune functionarea unei retele. Dar si asa, sustin reprezentantii companiei judetene, se urmãreste asigurarea utilitãtii cãtre populatie, chiar dacã concomitent se acceptã încãrcarea cu niste pierderi. „Sîntem în faza în care reteaua este pe punctul de a fi datã spre functionare. Rediscutãm conditiile din contracte cu clientii si autoritãtile locale. Noi luãm apa brutã de la SC Apavital Iasi si va ajunge în casele cetãtenilor care au încheiate contracte cu noi. Stim cã vom lucra la Bîra în pierdere, dar nici nu mai luãm în calcul acest aspect, important este sã reusim sã dãm drumul la apã. Sistemele locale, în general, merg în pierdere pentru noi, pentru cã e mic numãrul de beneficiari si e redus si consumul, dar cetãtenii trebuie sã aibã apã. Primãria Bîra a fãcut extinderi de retea si din calculele noastre estimãm cã se vor consuma cel mult o mie de metri cubi pe lunã. Luãm apa brutã cu 1,8 lei pe metru cub si o taxãm cu 2,4 lei pe metru cub. Nu se acoperã cheltuielile cu energia electricã, angajatii responsabili de retea, dar astea sînt conditiile“, a declarat Cristinel Cusu, director tehnic al Companiei Judetene Apa Serv.

Oameni care au îmbãtrînit asteptînd apa...


Comune Bîra este una dintre primele comune din judet care au accesat fonduri europene în jurul anului 2000, pentru a realiza retea de apã si canal pentru cetãteni. Doar cã de opt ani, de cînd lucrarea s-a finalizat, zeci de familii au îmbãtrînit asteptînd apa prin reteaua care le trece prin fata casei. Autoritãtile sînt bucuroase cã mãcar acum problema aceasta, consideratã ani la rînd imposibil de rezolvat, îsi gãseste solutia. „Avem în comunã trei scoli care nu au avut niciodatã autorizatie sanitarã de functionare din cauza lipsei de apã potabilã. Nu stiu de ce de la Apa Serv se fac calcule - dacã ies în cîstig sau nu! Pînã la urmã, ei nu sînt o firmã privatã, functioneazã sub tutela Consiliului Judetean, si ar trebui sã aibã în vedere asigurarea utilitãtilor cãtre cetãteni si apoi profitul. E si greu de crezut cum s-a putut sta opt ani cu conductele pe sub pãmînt si sã nu se dea apã la oameni. ÃŽn scolile pe care le avem vin toti copiii din comunã, vreo patru sute la numãr, si toti ajung «Ã®n fundul curtii». Acum, dacã se dã drumul la apã, vom face racordul scolilor la retea, a cãrei lungime este de circa cincisprezece kilometri. Nu e pãcat de banii UE, sã punem la punct atîtea retele de apã si canal si sã stea nefolosite? ÃŽn perioada de secetã, oamenii trãiesc foarte greu, pentru cã au de adus apa cu butoaiele de la diverse distante. Am certitudinea cã majoritatea familiilor se va racorda la retea si cei care n-o vor face acum o vor face la anul, în viitor, dar clienti vor fi! Chiar dacã are omul fîntînã în curte, pînza freaticã este încãrcatã cu nitriti si nitrati si apa nu este potabilã. ÃŽn satele Bîra si Rediu avem circa opt sute de familii, care mai devreme sau mai tîrziu vor solicita sã devinã clienti ai Apa Serv“, a declarat Dãnut Petraru, primarul comunei Bîra.

Articol afisat de 1731 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective