Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Septembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NENOROCIT DE MISTRETI

NENOROCIT DE MISTRETI

 animalele sãlbatice au distrus culturile mai multor sãteni din Pîrîul Fagului, comuna Poiana Teiului  numai într-un singur caz, mistretii au pus la pãmînt un hectar de porumb  Gheorghe Cãdere spune cã sãlbãticiunile sînt flãmînde si coboarã în sat în cãutarea hranei  primarul din Poiana Teiului spune cã o comise va evalua pagubele si cã cetãtenii vor fi despãgubiti  necazuri cu porcii au si localnicii din Bãltãtesti si Crãcãoani 

Sãtenii din Pîrîul Fagului, comuna Poiana Teiului, sînt în pragul disperãrii dupã ce, al patrulea an la rînd, culturile le-au fost distruse de animalele sãlbatice. An de an, turme de mistret iau cu asalt grãdinile oamenilor si le distrug aproape în întregime. Disperati, gospodarii au fãcut mai multe sesizãri care au fost adresate atît gestionarului fondului de vînãtoare, reprezentantilor primãriei, dar si Prefecturii Neamt. Sãtenii sînt de pãrere cã mistretii coboarã în cãutarea hranei si cã acest lucru nu s-ar mai întîmpla dacã gestionarul fondului de vînãtoare ar hrãni vînatul. „Aproape în fiecare an, toamna mai ales, sîntem asaltati de turme mari de mistreti. Cred cã este al patrulea an cînd animalele coboarã în sat si distrug culturile agricole. Fondul de vînãtoare este gestionat de Asociatia Bradul, condusã de inginerul Cristi Sfermas. L-am contactat pe acesta si l-am informat cã mistretii coboarã din pãdure si intrã în culturi si cã acest lucru se întîmplã si din cauzã cã animalele nu au ce mînca. Dînsul a spus cã a dus în pãdure cantitãti mari de cartofi si porumb, peste nevoile de hranã ale animalelor sãlbatice, dar cã vacile si oile oamenilor au mîncat tot. Eu nu-mi amintesc sã fi vãzut vreodatã vreun om de la aceastã asociatie care sã ducã hranã la animale. Nu sînt singurul care am avut de suferit. Eu am garduri bune, cu stîlpi din fier din 2 în 2 metri si tot nu am putut sã opresc lichioanele. Au ridicat plasa cu rîtul si au intrat în grãdinã. Au distrus aproape tot, aproximativ un hectar cu pãpusoi. ÃŽn septembrie am reusit sã-i alung (n.r. - mistretii) cu cîinii, însã azi noapte (n.r. - marti spre miercuri, 20/21 septembrie) nu am mai avut ce le face. Mi-au distrus tot. Am fãcut sesizare în 9 septembrie la Primãria Poiana Teiului, iar în aceastã dimineatã (n.r. - miercuri) am revenit cu o nouã sesizare cãtre domnul primar. Asteptãm sã se constituie acea comisie de constatare a pagubelor si sã fim despãgubiti asa cum prevede legea“, a declarat Gheorghe Cãdere. Acesta a mai declarat cã asteaptã ca autoritãtile sã intervinã si sã rezolve situatia din satul Pîrîul Fagului.

Stînile, substanta de alungat vînatul, comisie si un un alt atac...

Conform legii vînatului, gestionarii fondurilor de vînãtoare sînt obligati ca, în fiecare an, sã aloce o cotã de hranã pentru animalele sãlbatice. Cristian Sfermas, presedintele Asociatiei Bradul, care gestioneazã fondul de vînãtoare Galu, spune cã pentru acest an a alocat o cotã suplimentarã din cauza fructificatiei scãzute. „Anul ãsta nu este deloc fructificatie, iar animalele sînt într-o continuã cãutare de hranã. Noi am suplimentat necesarul de hranã cu mult peste cantitatea prevãzutã de lege pentru ca animalele sã nu sufere. Faptul cã pe raza fondului sînt foarte multe stîni, vreo 15, animalele domestice deranjeazã mistretii si le mãnîncã hrana. ÃŽn aceste conditii, mistretii coboarã si intrã în culturile oamenilor care nici nu sînt protejate cu garduri. Am dat si cu substantã care alungã vînatul, dar degeaba. Dacã culturile nu sînt împrejmuite cu garduri sãnãtoase se întîmplã ce se întîmplã. Inclusiv domnului Cãdere i-am dat substantã de alungat vînatul si am înteles cã nu ar mai avea probleme, însã animalele îi intrã acum pe la vecini“, a declarat Cristian Sfermas.
Reprezentantii Primãriei Poiana Teiului cunosc situatia din satul Pîrîul Fagului si spun cã în cel mai scurt timp vor constitui o comisie pentru a evalua pagubele fãcute de mistreti. „Legea spune cã proprietarul terenului afectat de animale sãlbatice trebuie sã se adreseze primãriei în cel mai scurt timp, ceea ce domnul Cãdere a si fãcut. Noi vom constitui o comisie care se va deplasa pe teren pentru a evalua pagubele produse de animalele sãlbatice în vederea acordãrii despãgubirilor. O sã mai vedem ce se poate face pentru ca aceastã situatie sã nu se mai repete“, a declarat primarul Petru Bîia. Cel mai bine ar fi, spun cunoscãtorii, ca situatia sã fie analizatã cu atentie, iar în cazul în care se constatã cã în zonã numãrul mistretilor a crescut sã se mãreascã numãrul de exemplare ce pot fi vînate. Pînã atunci, oamenilor nu le rãmîne decît sã spere cã sãlbãticiunile nu vor mai ataca, sã se doteze cu cîini care sã poatã pune pe fugã mistretii sau cu tot felul de dispozitive acustice care sã-i sperie (clopote, tunuri cu carbid, goarne sau sirene).
Cazul descris mai sus a fost documentat miercuri, ieri aflînd de la Gheorghe Cãdere cã n-a avut liniste nici noaptea trecutã. O turmã de vreo opt porci a încercat iarãsi sã-i intre pe ogor, dar cîinii de pazã si-au fãcut datoria.

Pagube însemnate si în comunele din zona Tîrgu Neamt

Mistretii au dat iama si prin recoltele locuitorilor din Bãltãtesti si Crãcãoani, stricînd garduri, cîmpurile si grãdinile, în special pe cele semãnate cu cartof si porumb. Primarii acestor localitãti spun cã fiarele viziteazã aceste zone în fiecare an, provocînd pagube însemnate populatiei, si cã nu au ce le face, animalele sînt protejate prin lege si doar cei de pe la ocoalele silvice si asociatiile de vînãtoare ar putea lua mãsuri. La Crãcãoani, porcii sãlbatici s-au învãtat sã intre pînã aproape de centrul comunei, fãcîndu-si simtitã sãptãmîna trecutã prezenta pe terenurile agricole din apropierea statiei de autobuz din punctul Poarta Tãrnii, unde este drumul spre Ghindãoani. „ÃŽn fiecare an veneau, dar acum parcã sînt din ce în ce mai multi. Au fãcut stricãciuni prin satele Crãcãoani, Magazia, Mocirla. Merg pe terenurile agricole, sau intrã prin grãdini si stricã mai mult porumbul si cartofii, sã se hrãneascã. ÃŽntr-o gospodãrie au ajuns într-o noapte pînã în fata casei, tot înaintînd prin porumb. Unii oameni fac de pazã noaptea, fac focuri, bat prin table, pun tãlãngi, cautã prin diverse moduri sã sperie mistretii“, ne-a spus un salariat al Primãriei Crãcãoani care locuieste într-o zonã afectatã de fiarele sãlbatice. Si la Bãltãtesti se întîmplã la fel, oamenii mergînd frecvent sã se plîngã la primãrie. Primarul Ioan Gheorghe Mihãilã a afirmat cã dintotdeauna au fost probleme cu mistretii: „Anul acesta au început sã strice recoltele încã de prin varã, prin iulie, august. Au fãcut pagube în mai multe zone, Bãltãtesti, Valea Seacã, Valea Arini. La intrarea în Bãltãtesti dinspre Piatra Neamt, grãdinile de pe partea stîngã, pe o lungime de vreo douã sute de metri sînt terminate. Iar în partea de vest a localitãtii, spre Vãratec si Magazia, în satul Valea Arini, punctul Diaconu, au terminat tot, au scos toti cartofii oamenilor. Sãtenii au scos cartofii care mai erau, strîng porumbul, ce sã facã... Eu nu prea pot sã-i ajut. Din cîte stiu, mistretii sînt animale protejate si se vîneazã doar cu autorizatie si este cotã anualã. Oamenii s-au dus sã vorbeascã la Ocolul Vãratec. O persoanã chiar a dat în judecatã Romsilva, anul trecut, si i s-a spus sã-si facã gard. Nu mai stiu ce hotãrîre s-a dat în proces, dar, parcã, nu l-a avantajat“.

Articol afisat de 2758 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective