Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SEFUL GÃRZII, ARESTARE TARE CONTROVERSATÃ

• Constantin Nistor, seful Gãrzii Financiare Neamt, a fost retinut de procurorii anticoruptie • într-un comunicat sec, anchetatorii spun cã Nistor si doi colegi ar fi luat mitã • povestea s-a derulat în incinta unei pensiuni din Poiana Teiului • procurorii nu amintesc de nici un flagrant, în schimb spun cã cei trei ar fi efectuat mai multe controale si ar fi primit 41 de milioane vechi • denuntãtori ar fi fost doi patroni •

Retinerea sefului Gãrzii Financiare Neamt, comisarul sef Constantin Nistor, mãsurã luatã si împotriva altor doi colegi de-ai sãi, a surprins. Evenimentul s-a consumat joi searã în jurul orei 22, la o pensiune din comuna Poiana Teiului, anchetatorii fiind extrem de zgîrciti în a oferi amãnunte despre cele întîmplate. În plus, cei care ar fi putut oferi date suplimentare despre acest caz au preferat sã se abtinã. Cert este cã în comunicatul oferit de Biroul de Presã al DNA nu se pomeneste nimic despre vreun flagrant sau vreun denuntãtor. Asearã, în jur de ora 21.30, toti cei acuzati au fost arestati preventiv, dar au declarat recurs.

Oficial

Conform comunicatului procurorilor anticoruptie, seful Gãrzii Financiare Neamt, Constantin Nistor, a fost retinut pe 29 septembrie 2011. Mãsura s-a luat si împotriva altor doi comisari, din cadrul aceleiasi institutii, Gheorge Enãsoaie si Corneliu Antonie. Cu totii sînt acuzati de sãvîrsirea infractiunii de luare de mitã, în formã continuatã. În acea zi o echipã de doi comisari ar fi plecat în control pe Valea Muntelui, la societãti care au ca obiect de activitate exploatarea materialului lemnos. Conform regulamentului de functionare al institutiei, comisarul sef putea însoti orice echipã de control, iar joi ar fi mers pe Valea Muntelului în tandem Enãsoaie si Antonie, ocazie cu care ar fi efectuat verificãri la zece firme. Procurorii anticoruptie au comunicat cã cei trei comisari ar fi primit de la reprezentantii firmelor cu pricina un total de 4.110 de lei ron (41,1 milioane de lei vechi), pentru a nu sanctiona neregulile constatate si pentru a aplica amenzi contraventionale minime.

Neoficial

ÃŽn lipsa unor date oficiale, care ar fi putut sã elimine orice urmã de îndoialã asupra celor întîmplate joi searã la pensiunea din Poiana Teiului, reporterii Monitorul au încercat sã obtinã informatii de la oameni din zonã, dar si de la persoane apropiate anchetei. Unii au încercat sã lege actiunea procurorilor anticoruptie de cea a ofiterilor de la IGPR care, de la începutul acestei sãptãmîni, au demarat ample verificãri la firmele de pe Valea Bistritei ce au ca obiect de activitate prelucrarea lemnului. Altii îl vãd pe Constantin Nistor o victimã, dat fiind deranjul pe care l-a provocat multor potentati de ieri si de azi. Si nu este cazul acum sã amintim de anchetele penale ce au avut ca punct de plecare tocmai sesizãrile Gãrzii Financiare. Persoane cu functii de prin Neamt spun cã nu cred o iotã din ceea ce sustin anchetatorii anticoruptie. „Este greu de crezut cã s-ar fi pretat la asa ceva. Stia foarte bine cîti dusmani are si chiar au fost momente cînd a spus cã îi este teamã de o înscenare“, ne-a declarat un cunoscut de-al lui Nistor. Alti afaceristi din zonã vãd retinerea celor trei comisari ca o victorie împotriva reprezentantilor institutiilor statului cu atributii de verificare. „S-au sãturat si oamenii de tot ce se întîmplã, de toti cei care fac controale. Pleacã unul, vine altul si tot asa. Pleacã Politia, vine Sanepidul. Pleacã Sanepidul, vine ITM-ul. Pleacã ITM-ul, vine Mediul. Iar de plecat, rar se pleacã cu mîna goalã“, ne-a declarat un afacerist de pe Valea Bistritei.

Un oficial din justitia românã...

Si totusi, analizînd si încercînd sã punem cap la cap toate datele adunate, concluzia trasã a fost aceea cã multe lucruri nu se leagã. Informatiile noastre aratã cã denuntul ar fi fost fãcut de doi gateristi din zonã. ÃŽntrebarea este cînd a fost fãcut acest denunt? Anterior zilei de 29 septembrie sau în ziua respectivã? Sînt voci care afirmã cã echipa de control de la Garda Financiarã a fost „filatã“ pe tot parcursul zilei de procurorii anticoruptie. Si, mai mult decît atît, existã informatii care aratã cã de fapt filajul dura de sãptãmîni bune. Alte persoane ne-au povestit cum cei trei comisari ar fi „negociat“ cu cei doi patroni suma de bani pentru a închide ochii, dupã care au stabilit sã se întîlneascã pentru a parafa „afacerea“ la pensiunea din Poiana Teiului. Sã se fi miscat procurorii atît de repede, încît sã ajungã la fata locului în doar cîteva ore? Cunoscãtorii spun cã aceastã variantã este plauzibilã date fiind bunele realtii pe care unul dintre patroni le-ar avea cu un înalt functionar de la Bucuresti. De prin Justitie, se vorbeste. Cu sigurantã cã în zilele urmãtoare vor iesi la ivealã mai multe aspecte privind aceastã anchetã, iar lucrurile se vor lãmuri mãcar în parte. Pînã atunci nu rãmîne decît tãcerea anchetatorilor. Si nu numai a lor, ci si a celor de pe Valea Bistritei cãrora le este teamã sã vorbeascã deschis despre cele întîmplate.
Cei trei comisari au fost retinuti de procurorii anticoruptie joi, în jurul orei 22, iar ieri au fost prezentati instantei de la Tribunalul Bacãu cu propunere de arestare preventivã. La ora închiderii editiei sedinta de judecatã nu se încheiase.

NOTA REDACTIEI: Ieri am aflat cã avocatul comisarului sef Nistor ar fi Constantin Iacob, fost procuror si fost presedinte al Tribunalului Neamt. Pentru a afla mai multe date despre dosar, existenta sau inexistenta unor probe clare împotriva sefului Gãrzii Finaciare, dar si o pãrere avizatã despre acest caz, l-am contactat telefonic. Acesta, nu numai cã a refuzat sã-si apere clientul, în presã ce-i drept, dar a avut si un comportament de neînteles. „Nu vã este rusine sã mã sunati? Eu trebuie sã intru acum în proces. ÃŽntrebati institutiile abilitate“, a spus avocatul. Ce poate nu a aflat sau nu stie Constantin Iacob este faptul cã multi apãrãtori, mult mai cunoscuti decît el, includ presa în strategia de apãrare a clientilor. ÃŽn sensul cã-si apãrã clientul si în fata opiniei publice, nu numai în fata instantei de judecatã. Asteptãm sã ne sunati domnule AVOCAT. Dacã aveti ceva de spus în calitate de apãrãtor al domnului Constantin Nistor. Si nu ne este rusine sã vã mai sunãm! ÃŽn alte spete în care (nu) sînteti apãrãtor... ales.

Articol afisat de 4221 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective