Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Octombrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BERTA, NEMTOAICA DE ENGLEZÃ DE LA HOGAS

BERTA, NEMTOAICA DE ENGLEZÃ DE LA HOGAS

• avocatã în SUA, Berta Helbing Schweinberger face voluntariat timp de doi ani la Colegiul National „Calistrat Hogas“ • nãscutã în Germania si mutatã de mai bine de 40 de ani în America, ea se bucurã de frumusetea Pietrei si a copiilor de aici, dupã o experientã în Ucraina • spre deosebire de vecinii ucraineni, care n-au strãlucit la englezã, elevii români sînt mult peste nivelul asteptãrilor, este de pãrere reprezentanta Corpului Pãcii •

Corpul profesoral al Colegiului National „Calistrat Hogas“ are din aceastã toamnã un membru special, reprezentat de Berta Helbing Schweinberger, profesoara de limbã englezã si culturã si civilizatie, ajunsã la Piatra Neamt pentru cã apartine Asociatiei Corpul Pãcii, care îsi trimite reprezentantii în lume, pentru a sprijini diverse tipuri de programe. ÃŽn cazul „Hogasului“, voluntara a venit sã predea limba englezã. Unitatea nu se aflã la prima experientã de acest gen, astfel de voluntari trecîndu-i pragul si în anii anteriori. De aceastã datã însã lucrurile stau altfel, si asta pentru cã Berta, asa cum îi spun copiii, este pensionarã, ea avînd în spate o carierã de avocat american. Dar cu multi ani în urmã a aderat la asociatia care sustine voluntariatul si de pe vremea studentiei a acceptat îndemnul lansat de presedintele John F. Kennedy, pentru promovarea pãcii si a prieteniei. Peste 180.000 de americani au lucrat în cadrul Corpului Pãcii în 134 de tãri si peste 1.000 dintre ei au ajuns în România, începînd cu anul 1991, la cererea Guvernului român.

Combinatie de idealism si curiozitate

Dialogul cu profesoara Berta Helbing Schweinberger este unul foarte lejer, experienta vastã în a lucra cu oamenii fãcînd-o extrem de deschisã la discutii. Directorul adjunct al Colegiului „Hogas“, profesorul de englezã Florin Irimia, este cel care asigurã traducerea, avînd de fãcut asta în dese rînduri, inclusiv cînd trebuie asigurat dialogul între Berta si colegii din cancelarie. La ore, voluntarei îi este mai simplu, pentru cã se întelege cu elevii foarte bine. Si la fel spun si ei, spre satisfactia dãscãlitei, care comparîndu-i cu elevii ucraineni, în mijlocul cãrora a stat doi ani, sustine despre ai nostri cã sînt foarte bine pregãtiti. Cît va trãi pe plaiuri românesti, Berta nu va pãrãsi tara, dar are în plan sã cãlãtoreascã, sã viziteze persoanele pe care le-a cunoscut de cîteva luni de cînd a intrat în România. ÃŽnainte de a ajunge la Piatra Neamt, avocata din SUA, nãscutã în Germania, a frecventat pret de cîteva sãptãmîni, un curs de limba românã intensiv. „Cei mai multi voluntari din Corpul Pãcii sînt tineri, au în jur de 20 de ani. Eu sînt o exceptie, dar îmi place ce fac. E o combinatie de idealism si curiozitate în cazul meu. Sînt dornicã sã intru în contact cu alte culturi ale tãrilor si am dorinta de a putea fi de folos, de a returna societãtii ceea ce am primit eu de la ea, în timp. Organizatia pe care o reprezint sprijinã tãrile în curs de dezvoltare si urmãreste sã dezvolte niste abilitãti si sã facã în SUA cunoscute aceste tãri în care ajungem noi. Se urmãreste realizarea unui schimb între cultura americanã, adusã de voluntari, si cultura de aici. Stiam foarte putine despre România cînd am venit aici. Stiam cã se vorbeste o limbã latinã si speram sã fie mai usoarã decît rusa, pe care am auzit-o cît am stat doi ani în Ucraina. Stiu sã spun deja cîteva cuvinte, precum piatã, bunã dimineata, mã cheamã Berta, ce mai faci si am sã mai învãt! Sînt foarte miratã de cît de buni sînt copiii si ce nivel de cunostinte de englezã au, inclusiv cei de la clasele de gimnaziu! Mã gîndeam cînd stiam cã voi merge la cei mai mici - «Ce mã fac eu cu ei, cum mã voi întelege?». Dar e foarte bine! Desigur, existã diferente între elevi, dar minimale. Per ansamblu, sînt foarte bine pregãtiti. Sînt la un nivel mult mai înalt decît cei din Ucraina. Nu pot generaliza la nivel de tarã, dar aici mã aflu într-o scoalã foarte bunã. Si cînd spun asta mã refer si la colegi, care mã sprijinã si sînt foarte drãguti cu mine“, a povestit Berta Helbing Schweinberger.

„ÃŽmi place peisajul, îmi plac oamenii locului, îmi place ospitalitatea lor“

Avocata provine dintr-o familie cu cinci fete, ea fiind cea mai micã, motiv pentru care nu sperã cã va avea rude în vizitã pe perioada sederii la Piatra Neamt. Cînd vine vorba despre oras, americanca are doar cuvinte de laudã la adresa zonei noastre: „ÃŽmi place peisajul de aici. ÃŽmi plac oamenii locului, îmi place ospitalitatea lor, îmi place scoala pentru cã este foarte bine dotatã. Chiar mã simt grozav! ÃŽmi place sã mãnînc sarmale si orice mîncare cu varzã, si mãnînc chiar si mãmãligã, asa mai cu limitã, cã totusi e cam mult pentru mine“. Cînd nu are ore la „Hogas“, Berta merge la Biblioteca Judeteanã „G.T. Kirileanu“, unde coordoneazã un club, iar cu elevii dornici de a învãta germanã se întîlneste la liceu. Are în plan ca în perioada urmãtoare sã meargã la Roman, pentru a-i învãta pe copii engleza si acelasi lucru îl va face si la Roznov, în cadrul unui proiect cu UNICEF. Cei doi directori ai Colegiului „Hogas“ - profesorii Maria Lupu si Florin Irimia - sînt de pãrere cã prin venirea voluntarei în liceu copiii au doar de cîstigat, pentru cã lucreazã cu un vorbitor de primã mînã în ale limbii strãine. „Este un cîstig pentru elevi, pentru cã lucreazã cu o persoanã cu care nu ajunge oricine sã colaboreze. Le-am promis copiilor cã va veni un voluntar de la Corpul Pãcii si ne-am tinut de cuvînt. Ne bucurãm de sustinerea Asociatiei pãrintilor, care si-a manifestat disponibilitatea de a suporta contravaloarea chiriei apartamentului în care stã noua noastrã colegã“, a spus directorul Florin Irimia.
La o lunã de la începerea cursurilor, americanca, nãscutã în Germania, încã nu a pus nici o notã. Dar o va face în scurt timp si emite mesajul cã va da dovadã de extrem de mult realism în notare si cã va sustine ideea dreptãtii, ceea ce a cãutat toatã viata.

Articol afisat de 1761 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective