Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Octombrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
La Roznov a fost frig si ieri

La Roznov a fost frig si ieri

• elevii din gimnaziu si liceu de la Grupul Scolar Roznov asteaptã sã treacã vacanta pentru clasele primare, ca sã aibã scoala încãlzitã • cam de sãptãmîna viitoare se va încãlzi si Raresul n

Problema încãlzirii la Grupul Scolar Roznov nu s-a rezolvat, dar elevii sînt optimisti si sperã sã nu mai stea multe zile în frig pe perioada orelor. Miercuri, 19 octombrie, am stat de vorbã cu cîtiva dintre ei si au declarat cã pentru sãptãmîna aceasta treaba e ca si rezolvatã, în sensul cã meteorologii prognozeazã douã zile mai cãldute, mai stau douã acasã cã va fi week-end si mai îndurã doar sãptãmîna viitoare. „Cred cã vom primi cãldurã dupã ce vor veni elevii mici din vacantã. Si anul trecut a fost frig pînã am primit cãldurã, si anul acesta este la fel“, a spus o elevã din clasa a IX-a. Tot sub protectia anonimatului a vorbit si colega ei, care a spus cã din ceea ce se vorbea printre elevi se aude cã în noiembrie se va da cãldurã în scoalã. Si ca sã ne convingã cã nu e deloc plãcutã atmosfera de la ore, fata ne-a arãtat cã a stat îmbrãcatã în clasã cum era afarã, adicã purtînd geacã si cãciulã. Desi nu e simplu sã rezisti niste ore atît de îmbrãcat, fie cã esti elev sau cadru didactic, cei care frecventeazã unitatea de învãtãmînt nu au altã solutie.

Treburile organizatorice din scoalã, ca acasã

Desi nu se bucurã deloc atunci cînd copilul îi spune cã în clasã este frig si abia pot scrie la tablã de îmbrãcati ce sînt, mama unei fetite din clasa I a zis cã pe frig sau pe cãldurã, copiii trebuie sã meargã la scoalã. „Am îmbrãcat fetita bine, pentru cã mi-a povestit cã îi este frig la ore. Doar cã e obligatoriu sã poarte uniforma pe care i-am fãcut-o de cînd era la grãdinitã si cu care trebuie sã se îmbrace pînã terminã clasa a IV-a si atunci e mai complicat cînd îi dau un pulover, pentru cã trebuie purtat pe dedesubt. Dar îi dau maletã cu guler înalt, pantaloni si ghete groase si merge la scoalã. Toti copiii vin asa. Important este sã aibã peste toate hainele astea si uniforma. Ce poti face? Scoala functioneazã cu banii primãriei si dacã primãria nu are bani, pentru cã toate primãriile sînt sãrace, cum sã te opui? Dacã prinde douã zile mai calde, pînã se terminã sãptãmîna asta, apoi mai stã acasã o sãptãmînã cã e vacantã, tot mai scapã de frig. Si trag nãdejde cã pînã se întoarce la scoalã poate se dã cãldurã în clasã. Am vorbit cu alti pãrinti si erau si ei nemultumiti cã la copiii nostri nu este cãldurã, iar la oras se dã, dar lucrurile stau ca într-o casã. Eu de exemplu, stau aici, în frig, în asteptarea unei cãrute cu lemne. Aduc oamenii lemne si le vînd si stau aici si astept, poate prind una la pret bun. ÃŽmi trebuie cîteva cãrute pe iarnã, pentru cã am douã focuri de fãcut. O cãrutã se vinde cu 1,8 milioane de lei, dar poate gãsesc cu 1,6. Iatã, e o economie. Dacã m-as duce la o societate unde se vînd lemne, ar trebui sã dau mai mult“, a povestit femeia. Dupã cum a precizat directorul liceului, profesor Elena Socol, al cãrei nume, dintr-o regretabilã eroare a fost altfel publicat în editia de ieri a Monitorului, centrala termicã ce functioneazã pe bazã de combustibil lichid usor va avea materie primã sãptãmîna viitoare. ÃŽntre timp se va asigura si necesarul de lemne de foc pentru celelalte douã centrale care deservesc unitatea. ÃŽncãlzirea la Grupul Scolar Roznov va rãmîne partial pe bazã de CLU în aceastã iarnã pentru cã autoritãtile vor sã implementeze un proiect pe mediu în cadrul cãruia se va reface integral sistemul de furnizare a agentului termic, folosindu-se energie regenerabilã. Este motivul pentru care s-a acceptat sã se dea si în acest sezon rece un miliard de lei vechi numai pe CLU.

Frig si la Rares

Unitate cu prestigiu si în buricul tîrgului, Colegiul National Petru Rares din Piatra Neamt trece prin aceeasi experientã a frigului în clase. Norocul copiilor este asigurat cît de cît de geamurile termopan, care izoleazã clasele. Si soarele, în sãlile unde razele pãtrund în timp „util“. Conducerea unitãtii dã asigurãri cã la începutul sãptãmînii viitoare disconfortul creat de santierul din fata colegiului va dispãrea si se va putea furniza agent termic prin tevile Raresului. „Eu de astã varã tot umblu si atentionez pe unul, pe altul, sã nu fie probleme din cauza santierului, cînd vine frigul, cu încãlzirea scolii. Exact asa s-a întîmplat. Am anuntat si Inspectoratul Scolar, am fost si la Primãria Piatra Neamt, si la E.On Gaz... Santierul nu-i al nostru si Raresul nu beneficiazã de aceste lucrãri. Constructorul este responsabil de ceea ce face. Lucrarea a avut anumite deficiente care s-au remediat acum si am fost anuntati cã se fac probe în instalatii. Dupã aceastã etapã trebuie oprit gazul într-o anume zonã în oras, ca sã se facã racordul. E o procedurã care nu permite rezolvarea problemei de pe o zi pe alta, pentru cã trebuie anuntati consumatorii care vor fi afectati de oprirea gazului, dar sper ca vineri, cel tîrziu luni, 24 octombrie, sã putem încãlzi sãlile de clasã. Eu am fost pe la copii si sînt cam 18 grade în clasã. Nu e bine, dar nici crunt. Mai sînt sãli în care bate soarele... Ne-am gîndit sã modificãm orarul si sã chemãm copiii mai tîrziu, dar nici asta nu e o solutie. Sper sã rezolvãm în cîteva zile acest inconvenient“, a declarat profesor Mihai Obreja, director al Colegiului National Petru Rares.

Articol afisat de 1242 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective