Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Octombrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SÃNÃTATEA NE ARDE LA BUZUNARE

SÃNÃTATEA NE ARDE LA BUZUNARE

• din 2012 se doreste introducerea coplãtii, a asigurãrilor private, reducerea internãrilor si taxarea neasiguratilor • toate acestea ar putea face ca nemtenii sã plãteascã în plus pentru serviciile medicale

Sefii Sãnãtãtii nemtene, proaspãt întorsi de la un forum international pe probleme de sãnãtate ce a avut loc la Bucuresti sãptãmîna trecutã, aduc vesti proaste pentru nemteni. Astfel, mai marii Ministerului Sãnãtãtii doresc sã continue reforma în sistemul sanitar si anul viitor, iar acest lucru s-ar traduce prin mai putini bani de la buget, mai multi de la cetãteni. Concret, se doreste ca de la 1 ianuarie sã intre în vigoare coplata pentru serviciile medicale, sã fie introduse asigurãri medicale private ori diferentiate în functie de pachetele de servicii si sã fie reduse în continuare numãrul de paturi de prin spitale, dorindu-se astfel ca internãrile sã scadã si sã fie rezolvate problemele medicale la doctorii de familie.

Coplata

Aceasta a mai fost discutatã acum cîtiva ani, dar nu s-a reusit introducerea ei din diverse motive. Dacã va fi aplicatã din 2012 va însemna cã fiecare pacient care plãteste acum asigurãri de sãnãtate nu va mai beneficia de nici un serviciu gratuit, cu exceptia urgentelor. În rest, pacientul va plãti pentru vizita la medicul de familie, pentru cea la specialist, pentru fiecare analizã medicalã sau investigatie, dar si pentru internãrile în spital. Cît si cum, nu se stie deocamdatã, oficialii anuntînd cã lucreazã la un proiect de lege în acest sens.

Toatã lumea va plãti asigurãri

Oficialii mai doresc sã nu mai existe categorii sociale scutite de la plata asigurãrilor de sãnãtate precum somerii, pensionarii cu venituri mici, persoanele cu handicap, copiii etc. Ei sustin cã în acest moment plãtesc asigurãri medicale mai putin de 8 milioane de români, dar beneficiazã de servicii gratuite peste 20 de milioane de pacienti. În Neamt, plãtesc asigurãri circa 150.000 de persoane si existã peste 500.000 de beneficiari. Cum vor fi percepute aceste asigurãri suplimentare si cum îi va afecta pe sãraci, iarãsi nu se stie, dar vom fi anuntati pînã la finele anului.

Reducerea numãrului de paturi din spitale

Ministerul Sãnãtãtii a anuntat cã în urmãtorii doi ani va mai reduce 4.000 de paturi din spitale, scopul fiind acela de a directiona pacientii cãtre medicii de familie. Oficialii din sistem sînt nemultumiti de faptul cã pacientii nu-si rezolvã problemele la medicii de familie si ajung prea des la spitale, cheltuielile fiind astfel foarte mari. Din pãcate, de la Bucuresti nu prea se vede cã în cabinetele doctorilor se face preponderent hîrtogãraie, doctorii devenind un fel de contabili. În plus, în cele mai multe dispensare nu existã nici un fel de aparaturã, iar în altele, de la tarã, nu existã nici mãcar apã curentã. Tãierea numãrului de paturi va avea ca efect refuzarea bolnavilor la internare si bugete de mizerie pentru spitale, care nu-si vor mai permite sã cumpere medicamente, dar nici sã-si plãteascã personalul existent.

Autoritãtile nemtene, de acord cu reforma

Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt considerã cã multe dintre aceste deziderate sînt necesare si ar putea duce la economii. „Coplata se va introduce sigur de anul viitor si de asemenea se doreste extinderea plãtii asigurãrilor la majoritatea cetãtenilor. Sînt firesti aceste mãsuri, mai ales cã în acest moment plãtesc prea putini asigurãri, dar beneficiazã toatã lumea. Nu este normal asa. Trebuie sã se schimbe ceva, pentru cã nu se mai poate. Reducerea paturilor din spitale cred însã cã nu este o solutie atît timp cît medicii de familie nu au în dotare nici un fel de aparaturã si nu pot rezolva decît o micã parte din cazuisticã. Pe de altã parte, cred cã judetul Neamt nu ar mai trebui sã fie afectat de viitoare reduceri de paturi, dat fiind faptul cã sîntem deja sub media europeanã si avem foarte putine spitale. Cert este cã de anul viitor vom asista la schimbãri importante în sistemul sanitar“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.

Articol afisat de 1659 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective