Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PROTEST ÃŽNFRIGURAT

PROTEST ÃŽNFRIGURAT

La Colegiul „Stefan cel Mare“ Tîrgu Neamt

• fãrã cãldurã în clase, elevii au mers la primãrie pentru a-si spune nemultumirile • si la Piatra Neamt sînt cazuri similare, decizia de furnizare a agentului termic apartinînd directorilor • cel putin asa zice Primãria pietreanã •

Mai multi elevi ai Colegiului „Stefan cel Mare“ din Tîrgu Neamt si-au strigat luni, 24 octombrie, la Primãria orasului, nemultumirea fatã de frigul din clase. Liceul nu a început sã furnizeze cãldurã în sãlile de curs fiindcã este debransat de la reteaua de gaz din cauza unei datorii de circa 34.000 lei. Sãtuli de aceastã situatie, liceenii, în special cei din clasele mai mari, s-au adunat în jurul orei 9 pe holul scolii, într-un protest spontan, pe care l-au mutat apoi la primãrie, profitînd de faptul cã sediul administratiei publice locale se aflã în imediata vecinãtate. Acolo au vorbit cu primarul Decebal Arnãutu care i-a asigurat cã în douã zile vor avea cãldurã fiindcã se va face o rectificare bugetarã pentru a se vira în contul liceului banii necesari pentru plata restantei la gaz. Primãria a primit de la bugetul de stat 60.000 lei, iar 40.000 lei urmau sã fie alocati liceului, luni, într-o sedintã extraordinarã de Consiliu Local. Avînd promisiunea edilului local, liceenii s-au întors la ore, asteptînd sã vadã cît mai curînd caloriferele încãlzite. Primarul Decebal Arnãutu a declarat cã discutiile cu elevii si profesorul Vãlu Nãstãselu, care-i însotea, au fost „pasnice“. „Le-am explicat cã Liceul «Stefan cel Mare» are un internat unde sînt cazati doar copiii de la tarã, iar costul pe elev este de 130 lei pe lunã, dar ei plãtesc doar 100 de lei, atîta fiind taxa aprobatã de liceu. Restul s-a lãsat spre subventionare primãriei, ceea ce este incorect, nefiind copii ai orasului. S-au adunat 340 de milioane de lei vechi neplãtiti la EON. Nu era problema aceasta dacã conducerea scolii ar fi achitat întîi utilitãtile si apoi alte lucruri care puteau fi amînate. Am alocat Colegiului «Stefan cel Mare» aceeasi sumã ca în 2010, fãrã sã tinem cont de crizã si de faptul cã bugetul orasului are un deficit de 48 de miliarde fatã de 2010“, a spus primarul Decebal Arnãutu. Acesta a declarat cã a apelat la prefectul Mihai Archip pentru a urgenta furnizarea gazului pentru încãlzirea liceului: „Domnia sa a luat legãtura cu prefectul din Mures, ca acesta sã intervinã la EON sã furnizeze cu 2-3 zile în avans gaz metan pentru cãldurã“, a mai adãugat Arnãutu.

CA de urgentã si cereri de demisii

Dupã protestul elevilor a avut loc si o sedintã de Consiliu de Administratie la unitatea de învãtãmînt, iar primarul a declarat cã a cerut demisia directoarei, acuzînd-o cã nu colaboreazã cu administratia publicã localã. „Directorul este ordonator tertiar de credite si trebuie sã vegheze ca banii sã-i ajungã pînã la sfîrsitul anului. Dacã nu-i ajung trebuie sã colaboreze ca sã gãsim surse suplimentare“, a mai spus Decebal Arnãutu. De partea cealaltã, directoarea Elisabeta Pascu declarã cã a adus la cunostinta primãriei situatia restantelor încã din luna mai, imediat dupã ce a fost tãiat gazul. Si cã anul acesta s-au alocat liceului 172.000 lei, fatã de 202.000 în 2010, pornindu-se în 2011 cu datorii de 90.000 lei. „Prima datã s-au plãtit datoriile, iar din diferentã s-a supravietuit, plãtind cîte putin la utilitãti. Am rãmas cu restante de 71.000 lei, printre care si la EON Gaz, si am fãcut cunoscute administratiei publice locale aceste datorii prin adrese oficiale trimise pe 24 mai, 26 septembrie si 19 octombrie, la care nu am primit nici un rãspuns. Noi am supravietuit din activitatea de autofinantare. ÃŽn Consiliul de Administratie am fixat 110 lei taxa pentru elevii de la internat, corelînd pretul cu cel practicat de alte institutii de învãtãmînt din judet. Consiliul Local este obligat sã achite utilitãtile scolilor, fie cã au sau nu internat“, a spus directorul colegiului.

Situatia nu e roz nici în alte unitãti

Cazul Colegiului National „Stefan cel Mare“ nu e unic în judet. Foarte multe unitãti de învãtãmînt încã nu primesc agent termic. Cele mai afectate de frig sînt scolile a cãror încãlzire se produce pe bazã de gaz metan. Pentru aceastã utilitate, primãria unitãtii administrativ-teritoriale pe raza cãreia se aflã unitatea de învãtãmînt trebuie sã achite factura lunarã la gaz. Lucru deloc simplu, avînd în vedere bugetele locale secãtuite. Sînt scoli unde încã nu existã toate lemnele sau combustibilul lichid necesar pentru functionarea centralelor termice în aceastã iarnã. Cea mai simplã problemã este la sate, acolo unde primãriile au gãsit ceva bani cu care s-au cumpãrat lemnele astã varã, astfel cã acum problema încãlzirii scolilor este rezolvatã. Nu la fel stau lucrurile în cazul unitãtilor mari, pentru cã factura la încãlzire este direct proportionalã cu mãrimea unitãtilor. Agentul termic în scolile din municipiul Piatra Neamt se furnizeazã pe baza dispozitiei directorilor. „Primãria Piatra Neamt a comunicat în scoli cã încãlzirea se va asigura atunci cînd vor decide directorii“, a declarat Vlad Tudor, purtãtor de cuvînt al Primãriei Piatra Neamt. Luni, 24 octombrie, a fost prima zi în care s-a dat cãldurã în Colegiul National „Petru Rares“, acolo existînd o problemã cauzatã de santierul din fata unitãtii de învãtãmînt. Dupã mai multe interventii, s-a pus la punct reteaua de alimentare cu agent termic, care încãlzeste si institutia primarului. Tot ieri s-au încãlzit caloriferele si la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Sãbãoani. Cele mai multe centrale termice vor functiona de la începutul sãptãmînii viitoare, cînd vor reveni la cursuri prescolarii si elevii din clasele I-IV, aflati în vacantã pînã pe 30 octombrie.

Articol afisat de 1736 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R. AANEI, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective