Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Octombrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
AFACERISTI ÎN PUSCÃRIE

AFACERISTI ÎN PUSCÃRIE

• Alexandru Lucaci se ascundea în Constanta • afaceristul se sustrãgea de la executarea unei pedepse de 4 ani si 6 luni închisoare pentru înselãciune • instanta l-a mai obligat sã achite peste 2 miliarde de lei vechi unei firme • nemteanul mai are si alte necazuri penale • un alt patron pietrean, Dorin Pavel, a fost condamnat la trei ani de închisoare • în douã luni a înselat sapte firme cu peste douã miliarde •

Alexandru Lucaci, de 52 de ani, unul dintre cei mai „anchetati“ afaceristi nemteni din ultimii ani, a ajuns dupã gratii. Condamnat în 2010 la executarea a 4 ani si 6 luni închisoare pentru comiterea infractiunii de înselãciune, afaceristul a dispãrut din oras, fiind dat în scurt timp în urmãrire nationalã si a fost prins luni, 24 octombrie, la Constanta. Politistii nemteni au primit o informatie cã cel cãutat s-ar afla în orasul de la malul mãrii într-un apartament închiriat si s-au deplasat la Constanta. Dupã ce au identificat blocul, oamenii legii au actionat rapid, reusind sã-l retinã pe infractor. Din informatiile culese de anchetatori, Lucaci a ajuns la Constanta în urmã cu mai bine de 4 luni si, împreunã cu o altã persoanã, s-a apucat de afaceri. Prin firma pe care amicul o detinea, nemteanul derula tranzactii în domeniul comertului cu materiale de constructii, avînd relatii cu firme din Bucuresti, Cãlãrasi si Constanta. Urmeazã ca în perioada urmãtoare, politistii constãnteni sã facã verificãri pentru a stabili dacã afacerile derulate de Lucaci în zona respectivã erau sau nu legale. Nemteanul, care a fost dat în urmãrire nationalã în data de 24 aprilie, a fost încarcerat în arestul Politiei Constanta, urmînd sã fie transferat într-un penitenciar în vederea ispãsirii pedepsei.

Afaceri...

Lucaci si fosta sa partenerã de afaceri, Giovana Elek, au fost trimisi în judecatã în 2008 sub acuzatia de înselãciune, pentru un prejudiciu creat în dauna a doi parteneri de afaceri de 420.428 de lei ron. El era administrator al societãtii Ecoma, din Alexandru cel Bun, iar Elek la Petrogrup Piatra Neamt. În 2007 a încheiat un contract cu firma Benzoil Dumbrava Rosie, obligîndu-se sã livreze produse petroliere. Au fost realizate si facturate 12 astfel de transporturi, iar în primã fazã Lucaci si-a achitat obligatiile fiscale. În conturile furnizorului, prin bilete la ordin emise de inculpat, au ajuns 132.000 de lei. Ulterior, Lucaci a emis instrumente de platã pentru care nu avea disponibil în conturile bancare. Si asa s-a ajuns la crearea unui prejudiciu de 2 miliarde de lei vechi. La cîteva luni distantã de la aceste afaceri si-a intrat în rol Petrogrup, care a încheiat un contract cu firma Media Rom Grup. Ultima s-a obligat sã furnizeze cãtre firma pietreanã cantitatea de 50 de tone de produse petroliere lunar. Întelegerea initialã era pentru o perioadã de un an. Pînã la urmã, din toatã afacerea, firma ieseanã s-a ales cu o pagubã de 190.000 de lei ron. Cercetãrile au arãtat cã marfa, respectiv combustibiliul venit de la Iasi, a fost înregistrat la o altã firmã a lui Lucaci, iar banii încasati au intrat mai apoi în contabilitatea Petrogrup. În primã instantã, magistratii Judecãtoriei Piatra Neamt l-au condamnat pe Lucaci la 4 ani si 6 luni închisoare si plata unor daune în valoare de 230.090, 94 lei cãtre firma pe care o prejudiciase, iar pe Giovana Elek la 2 ani si 6 luni si plata unor daune de 190.337,86 lei. Solutia a fost atacatã la Curtea de Apel Bacãu. Aici a fost mentinutã pedeapsa în cazul lui Lucaci, iar în ceea ce o priveste pe Elek magistratii au ridicat pedeapsa cu executare si au transformat-o într-una cu suspendare. La recurs, magistratii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie au mentinut sentinta de la Bacãu.

Teapã la Centrala Nuclearã Cernavodã

Pe rolul instantei Tribunalului Neamt mai existã un dosar în care Lucaci este judecat tot pentru înselãciune. Afaceristul este acuzat cã a înselat Centrala Nuclearã Cernavodã (CNC). Nemteanul a încheiat un contract de livrare de motorinã si benzinã, în valoare de 1.036.440 de lei, adicã peste 10 miliarde de lei vechi, cu persoane din conducerea societãtii din Cernavodã, care a achitat firmei pietrene un avans de 295.000 lei. Pentru a intra în posesia avansului, Lucaci a prezentat beneficiarului o scrisoare de garantie bancarã. Ulterior, firma lui Lucaci a furnizat produse petroliere în valoare de 103.575,74 lei, însã în perioada iunie-august 2005 nu si-a mai respectat obligatia de a livra combustibil. Reprezentantii firmei din Cernavodã l-au atentionat pe afaceristul nemtean cu privire la neexecutarea obligatiilor contractuale, amenintînd cã vor întreprinde mãsuri pentru executarea scrisorii de garantie. Cîteva luni mai tîrziu avea sã se întîmple si acest lucru, însã cei de la centrala nuclearã au constatat cã nu-si pot recupera avansul rãmas, si anume 191.424,26 lei, pe motiv cã documentul nu fusese eliberat si înregistrat de respectiva unitate bancarã. Urmãtorul pas fãcut de reprezentantii CNC a fost acela de a se adresa Tribunalului Constanta, care le-a dat cîstig de cauzã, firma lui Lucaci fiind obligatã sã restituie cei 191.424,26 lei, plus penalitãti de întîrziere. În paralel a mers si dosarul penal care a fost finalizat cu trimiterea în judecatã a nemteanului.

Închisoare în cazul unui pietrean

Dorin Pavel, de 58 de ani, din Piatra Neamt, a fost condamnat de magistratii Tribunalului Neamt la trei ani de închisoare, fiind gãsit vinovat de înselãciune. Pietreanul a beneficiat de noile norme care acordã clementã celor care-si recunosc fapta, dar îsi însusesc si prejudiciul creat prin infractiune. Infractiunile au avut loc în 2004 si 2005, dupã care învinuitul nu a mai fost de gãsit. Faptele au avut loc în mai putin de douã luni, în perioada 6 decembrie 2004 - 19 ianuarie 2005. Atunci a înselat sapte agenti economici din mai multe judete si pentru marfa ridicatã a lãsat drept platã cecuri si bilete la ordin pentru care stia cã nu are disponibil în bancã. Valoarea pagubei se cifreazã la 201.699 de lei noi, putin peste douã miliarde de lei vechi. Dupã primul incident bancar, cînd un cec a fost refuzat la platã, Pavel a dispãrut. Abia în anul 2009 a fost arestat în lipsã, dar efectiv a intrat dupã gratii în aprilie 2011, fiind depistat în Bucuresti. Cercetãrile au stabilit cã Pavel, în calitate de administrator al societãtii Oncip Invest a înselat firme din Neamt, Mures si Covasna. Metoda uzitatã de infractor a fost cea clasicã, plata cu file cec sau bilete la ordin fãrã acoperire. Mãrfurile ridicate de la furnizori erau înstrãinate în cel mai scurt timp, ideea fiind de a face cît mai repede rost de numerar. Firma administratã de Pavel avea ca obiect de activitate intermedieri în comertul cu material lemnos si de constructii. El a achizitionat în general materiale de constructii, dar si alte mãrfuri pe care nu le-a evidentiat în acte contabile. La înfiintarea societãtii comerciale a declarat fictiv sediul social al firmei la o adresã unde nu a functionat, pentru a se sustrage controlului fiscal. În cauzã un alt bãrbat a fost cercetat pentru complicitate la înselãciune, dar ulterior s-a dispus scoaterea de sub urmãrire penalã deoarece s-a stabilit cã implicarea lui nu a avut consecinte penale. Prima dintre fapte a avut loc la începutul lui decembrie 2004, cînd de la o firmã din comuna Cristesti, judetul Mures, au fost achizitionate 1.145 kilograme calorifere în valoare de 80,1 milioane vechi. Pentru platã, a fost lãsatã o filã cec semnatã si stampilatã de Dorin Pavel. În aceeasi lunã, Pavel s-a prezentat la aceeasi firmã si a mai cumpãrat 1.572 kilograme de calorifere în valoare de 106,9 milioane vechi, pentru care a lãsat garantie o filã cec. Acelasi mod de operare a fost folosit la alte firme din Mures, Covasna si Neamt. Toate filele cec folosite au fost refuzate la platã din lipsã de disponibil.

Articol afisat de 2283 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective