Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 31 Octombrie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cenepeul

La vita e bella

• Mă uit la mîinile ei; aspre, crăpate, cu povara bătăturilor de o viată stigmatizată în pielea trudită. A lucrat la Colectiv, la Antidot la Săvinesti (o formă ceva mai pretentioasă de a defini activitatea de distribuire prin sectii a litrului de lapte cuvenit muncitorilor din mediul toxic), a prăsit, a plivit, a scos la poartă flori pe care le vindea cu doi lei. În comunism, un militian prea vrednic, care acum e mare si tare într-un tîrg nemtean, a făcut ordine: „N-ai autorizatie? E grav. Vii mata mîine, cu schimburi pentru arest! La camera...“ Asta era. Numărul camerei însemna totul. N-a făcut arest. Din acest punct de vedere se poate spune că societatea comunistă, pe lîngă oligofreni mai avea si oameni cu cap. Astăzi, din păcate, tîmpenia e generalizată. Si asa se face că acum, ca în fiece toamnă, pune varză din nou. Chiar dacă îi lipsesc multe, varza trebuie să prisosească. Se tîrguieste amarnic între 0,65 si 0,80 lei. E multumită că a luat marfă bună, cu cotorul moale si fără muchii, cu un pret undeva pe la mijloc. Sapă după hrean si desprinde foile bolnave, apoi pune sare fără iod în cepurile căpătînilor si cară cîteva găleti cu apă în putinile albastre de plastic. A trăit cinstit si nu poate întelege nici tribunalele, nici amenzile omniprezente si nici „penalitătile“.

• Mă uit la mîinile lui: grăsute, albe, nemuncite, se vede, cu unghiile prelucrate ori în baie, ori la un salon cosmetic specializat. De bună seamă, peste noapte vor fi mîngîiat cu sîrg rotunjimile nevestei. Treaba lor. Ce stiu să facă mîinile astea? Să semneze contracte, dări de seamă si întîmpinări contra unor debitori îndărătnici. Pentru că personajul trăieste din... „penalităti“. E o muncă grea si epuizantă. Seara, cînd se întoarce de la slujbă, e sfîrsit. O baie fierbinte, un scotch si somn. Ce grea e viata atunci cînd nu mai esti amenintat de corigentă.

• Cel mai rău este că ne dispretuiesc copiii; proprii nostri copii. Ce mîndri ar fi fost dacă eram directori de bancă sau agenti de recuperare; care, se stie, amenintă oamenii pînă le dau banii; de cele mai multe ori mai multi decît trebuie.

• Într-o lume în care oamenii sînt pretăluiti după puterea financiară este firesc să te astepti la ingrate si nemeritate reactii de respingere din partea celor din jur. Sinceritatea este tradusă prin impudicitate si, în consecintă, atrage ostilitate si rezervă. Nu este pentru prima dată cînd, în diverse împrejurări, constat acest lucru. Pe nimeni nu interesează cum faci banii; important este să-i ai. Chiar dacă ei provin din jaf, tîlhărie, trafic, escrocherie sau chiar crimă; chiar dacă existenta lor se întemeiază pe ruinarea si nefericirea altora. Interesantă lume, interesant popor!

• Distinsa noastră coorăseancă, de acum, marea actrită Draga Olteanu-Matei, alături de nu mai putin celebrul Mircea Albulescu, a primit o stea pe aleea celebritătilor din Bucuresti. Lucru de altminteri firesc si care vine să răsplătească si în acest fel truda de o viată a celei care a bucurat, alături de alti mari înzestrati ai acestei natii, sufletele noastre. Chiar dacă acum, ca fiece om de bună credintă din România, actrita e si sceptică si, mai ales, tristă. Păcat!

• Între timp aflu că s-a petrecut din viată o mare personalitate a lumii teatrale românesti si mondiale: Liviu Ciulei. Realizez că la începutul anilor ‘70 am intrat de vreo douăzeci si unu de ori în sala Teatrului Bulandra pentru a vedea, de fiecare dată cu aceeasi plăcere si emotie, spectacolul său cu „O scrisoare pierdută“. Din păcate, am aflat deunăzi, înregistrarea cu valoare istorică în care evoluau colosal Toma Caragiu, Dem Rădulescu si Aurel Cioranu s-a pierdut. Există doar cea în care apar Victor Rebengiuc si Mariana Mihut. Imbecilii superbei democratii demonstrează că, într-adevăr, prostia nu are frontiere si că dispretul grobian pentru valori este autentic.

• O nouă si superbă alcătuire lingvistică: datoriile suverane. Premierul ne previne că anul următor nu va fi cu nimic mai bun si că renii lui Mos Crăciun vor fi păgubosi. Multumim frumos! Stiam! Si am renuntat de mult a ne astepta la ceva bun din partea guvernantilor. Atîta timp cît acesti analfabeti vor fi la conducere, nu avem ce astepta. Nici măcar de la Mos Crăciun; care în comunism venea deghizat în Mos Gerilă. Acum, din motive de economie, Mos Crăciun s-ar putea să ne părăsească de tot. Chiar asa; prea e costisitor.

• Presedintele unui Consiliu Judetean din zona noastră afirmă că „în România, bătălia electorală a devenit porcească“. Sîntem întru totul de acord, mai ales că zilele acestea un coleg de-al dumnealui, de pe alte meleaguri ale patriei, e drept, s-a comportat asemeni rîmătorilor în relatia cu ceea ce mai înseamnă încă mass-media.

• Ziua portilor deschise la penitenciare. Neavînd deocamdată alte stabilimente de popreală în Perla Moldovei, vizitatorii s-au multumit cu arestul politiei. Încolonati frumos si însotiti de diriginte, copiii au putut constata nemijlocit cît de minunate sînt conditiile de viată la bulău. O adevărată actiune educativă consemnată cu acribie în portofoliul educativ al dascălilor. Mai mult, potrivit comentariilor unor reporteri, vizitatorii au fost, pur si simplu, încîntati.

• Se apropie momentul în care analfabetii institutionalizati ai acestei natii vor trebui să se retragă în grotele lor părăsite în grabă, mînati de foame si de ambitii primitive, în timpul generalizatului proces al saltului revolutionar de pe prispă în balcon. Idiotii care după ce au făcut sapte clase la Văgăuna s-au pripăsit la urbe, atrasi ca sobolanii de canalizare si apa din perete, au absolvit la seral „profesionala“ si apoi scoala de „maistri“, si-au luat primii Dacie 1300, neapărat „refuzată la export“ si s-au căsătorit cu Frăsina de după deal, devenită între timp „fruntasă în productie“. S-au nărăvit treptat la avantajele democratiei si, dintr-un imbold ancestral, au fost cei dintîi care au transformat supravietuirea în artă. Mă rog, o altă formă de artă.

• Primul om al tării face o demonstratie de elocintă la Sibiu. Credincios nevoie mare, presedintele tine un discurs stupid si fără acoperire despre importanta culturii si învătămîntului, despre credintă si cinste. Senzatia e jenantă si cu atît mai dureroasă cu cît lăcrimosul discurs e tinut în biserică. Lăcasul de cult nu merita să fie părtas la o asemenea nefericită si găunoasă peroratie. Cum să te pronunti asupra unor teritorii despre care nu stii nimic si pe care le distrugi cu obstinatie? Între timp, românul de rînd se consolează cu imensa tocănită de la Festivalul cartofului.

• Mare poznă cu cenepeul! În atîtia ani de comunism si tembelă democratie nu mi-a fost dat să văd o mai mare imbecilitate pusă în operă de cei care pînă acum cîtiva ani dormeau în staul. Recensămîntul curului n-a fost în stare să-si definească măcar limitele. Si, în cele din urmă, cretinii au recurs la puterea coercitivă a amenzii. Că asta, cum spuneam, în România le rezolvă pe toate.

Articol afisat de 2897 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective