Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Politia Ruralã - un concept nou, implementat cu oameni vechi

Politia Ruralã - un concept nou, implementat cu oameni vechi

• comisarul sef Paul Tablan s-a declarat adept la mersul de jos pentru politistii din rural, cã tot nu este suficient combustibil la sectii • astfel, politistii vor cunoaste lumea • subprefectul Sendrea a precizat cã pentru o bunã functionare a activitãtii trebuie sã îsi schimbe atitudinea si oamenii legii • un sondaj online lansat de sindicalisti aratã cã politistii nu agreazã trecerea Ordinii Publice si Politiei Rutiere la administratiile locale • pînã ieri la prînz, 2.139 de internauti votaserã contra si 348 pentru •



Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Cam asa se poate spune despre activitatea politiei din cele 14 sectii care existã în judetul Neamt, dupã implementarea noului model de reorganizare. Seful Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, inspectorul sef Paul Tablan, a precizat cã la o lunã de functionare într-o nouã formulã, treaba începe sã intre pe fãgasul normal, recunoscînd cã mai sînt probleme de pus la punct, dar s-au identificat si aspecte mai bune decît cele înregistrate în perioada în care existau în judet posturi de politie. „Implementãm un concept nou, cu oameni vechi!“, a spus seful politistilor nemteni, dînd de înteles cã existã si oameni ai legii nemultumiti de noua organizare. A precizat însã cã noua formulã în care politistii din rural îsi desfãsoarã activitatea este o idee care apartine superiorilor din structurile centrale si cã prea putin conteazã atitudinea celor de mai jos. Fãrã a spune clar, a mai dat de înteles cã în viitorul apropiat va ajunge în subordinea autoritãtilor locale si judetene Politia Rutierã, dacã nu cumva se va opera si trecerea altor servicii. Cu astfel de modificãri nu sînt de acord, avînd o pozitie oficialã, liderii de sindicat din politie. „Avem o adresã la Prefecturã, trimisã de cãtre sindicat, prin care nu se cere sã facem pozitie comunã cu sindicalistii pentru a nu se accepta trecerea Politiei Rurale în subordinea consiliilor locale si Consiliul Judetean. Noi nu putem adopta o asemenea pozitie. Sînt decizii care se iau de cãtre alte structuri“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea.

142.428 de km parcursi, 1.313 evenimente

Cele 14 sectii de politie functioneazã începînd cu data de 1 octombrie si la o lunã de la acest termen s-a realizat o analizã. Conform precizãrilor comisarului sef Paul Tablan, în cele patru sãptãmîni s-au înregistrat 1.313 evenimente sesizate la numãrul 112. Cele 69 de masini care se aflã în dotarea Politiei Rurale au strãbãtut 142.428 de km, consumînd 12.326 de litri de combustibil. Au fost în lucru 758 de dosare penale, fiind incluse aici si cele mai vechi si dintre acestea s-au dat solutii pentru 286, 265 fiind cu infractiuni penale. ÃŽn acelasi interval s-au constatat 2.309 contraventii la nivel de Politie Ruralã. „De la 1 noiembrie am semnat dispozitii pentru organizarea concursului pentru sefi de Sectie Politie Ruralã. Ultima zi de înscriere este 11 noiembrie, iar concursul se va da pe 29. Se vor desemna sefi pentru douãsprezece sectii, douã avînd sefi pe fostii sefi de birouri de politie ruralã. ÃŽn urma monitorizãrii si a discutiilor avute la Bucuresti si cu colegii din comandã, noua organizare este viabilã si crestem în vizibilitate. Sper ca în timp sã demonstrãm si cresterea eficientei. Sper sã putem rezolva problema cotei de combustibil, insuficientã în momentul de fatã. Avem promisiuni cã din ianuarie 2012 aceastã cotã se va modifica. Eu sînt adeptul mersului pedestru, mai ales în cazul lipsei de combustibil. E bine ca politistii sã se dea jos din masini si sã o mai ia la pas. Asa cunosti oamenii. Am constatat cã existã o problemã a acestui concept - politistii nu cunosc cetãtenii si pentru a rezolva acest aspect trebuie sã meargã pe jos, sã afle particularitãtile zonei. Nu le cerem sã mute muntii, ci doar sã asigure ordinea si linistea publicã în zonele de care rãspund“, a declarat comisarul sef Paul Tablan.

„Nu mã îngrijoreazã neapãrat complexitatea dosarelor, cît numãrul de dosare cu «AN»“

Rãmîn în continuare „o problemã a IPJ Neamt“, dupã cum a spus seful inspectoratului, dosarele cu autori necunoscuti. „Sînt cifre care mã nemultumesc. Nu mã îngrijoreazã neapãrat complexitatea dosarelor, cît numãrul de dosare cu «AN». Nu stiu sã dau o cifrã, dar acestea existã. Avem foarte multe furturi din autoturisme. ÃŽi prindem pe autori, îi retinem, li se dã drumul, si mereu apar noi generatii de autori. Cred cã avem vreo trei mii de dosare cu «AN» la furturi din masini. Se furã orice, de la mobile la statii de emisie-receptie. Am speranta cã în circa un trimestru vom vedea o sensibilã crestere a calitãtii muncii din domeniul Politiei Rurale. Este foarte bine cã se organizeazã concursul pentru sefiile sectiilor. Cei care vor cîstiga concursul vor face parte din comanda IPJ Neamt, vor putea avea acces la functiile de conducere si vor avea un alt grad de salarizare decît restul politistilor. Plus cã vor beneficia de un program de lucru de opt ore pe zi. Stiu cã existã reticentã din partea unor politisti la ceea ce e nou, cã mai bine stãteau în post si îsi vedea fiecare de treaba lui, dar trebuie acceptate si schimbãrile. Acolo unde nu vor fi rezultate, vom schimba si îmbunãtãti situatia“, a mai sustinut comisarul sef Tablan.

Politistii nu vor sã aibã sefi primari

Sondajul online lansat de Sindicatul National al Agentilor de Politie (SNAP) indicã faptul cã politistii nu agreazã deloc ideea transferului Ordinii Publice si Politiei Rutiere cãtre administratiile publice. Din cei 2.487 de intrenauti care au accesat site-ul SNAP, pînã ieri la prînz 2.139 votaserã împotrivã si numai 348 pentru. Faptul cã aproximativ 84% dintre cei care au participat la acest sondaj au votat împotrivã nu poate decît sã constituie un semnal de alarmã pentru cei din Ministerul Administratiei si Internelor. De altfel, decizia Consiliului Superior de Apãrare de a transfera Politia Rutierã si Ordinea Publicã cãtre administratiile locale au atras o serie de proteste din partea principalelor sindicate din politie. Sindicalistii au lansat numeroase semnale si au venit cu argumente care, în opinia lor, ar demonstra cã transferul nu ar face altceva decît sã dãuneze muncii de politie. Contestatarii au mers chiar mai departe, spunînd cã miscarea constituie un atac la siguranta nationalã. „Le solicitãm factorilor de decizie sã renunte la proiectul diabolic de a trece în subordinea primarilor politistii din structurile de ordine publicã si politie rutierã. Experienta ne spune cã nu se doreste decît o neutralizare a sistemului de ordine publicã din România si cã prin implementarea acestui proiect va fi pusã în pericol siguranta nationalã. Politistii vor deveni slugile celor cãrora nu le pasã decît de intersele personale si de partid si a clientelei politice aservitã lor. (...) ÃŽn strategia de ordine publicã nu se regãseste un astfel de proiect ci, dimpotrivã, se vorbeste de o eficientizare a muncii de politie prin apropierea de cetãtean, nu de acei primari colorati politic si care au uitat ce au jurat cu mîna pe tricolor. (...) Se pune în pericol siguranta nationalã, în opinia noastrã si credem cã românii cinstiti, curati si patrioti sînt în asentimentul nostru“, a declarat Ioan Cãnãrãu, liderul SNAP Neamt. Asa cum bine este stiut, CSAT a dat aviz favorabil pentru ca politistii din cadrul compartimentelor de sigurantã publicã si patrulare, dar si cei din cadrul birourilor rutiere sã treacã în subordinea primãriilor. recent a fost lansat spre dezbatere publicã si proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative în vederea reorganizãrii Politiei locale. Ar fi unul din pasii importanti care ar permite acest transfer.

Articol afisat de 2078 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective