Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„IZVORUL TINERETII“ ESTE REVENDICAT

„IZVORUL TINERETII“ ESTE REVENDICAT

• un izvor de la Negulesti, a cãrui apã ar avea proprietãti deosebite în tratarea unor afectiuni, este motiv de disputã în instantã • 11 persoane au revendicat 17,5 hectare de pãdure, în zonã fiind si izvorul cu pricina • se zvoneste cã „apa care nu se stricã“ ar urma sã fie pusã în „valoare“ • primarul si sãtenii din Piatra Soimului spun cã nu vor lasa ca izvorul pe care-l folosesc de sute de ani sã le fie luat •

Unul dintre cele apreciate izvoare situate pe raza satului Negulesti, comuna Piatra Soimului, despre a cãrui apã se spune cã ar avea calitãti extraordinare în tratarea unor afectiuni de vedere, de stomac si prostatã, este pe cale sã încapã pe mîna unor localnici. Zilnic, zeci de persoane din Piatra Soimului, dar si din localitãtile limitrofe, vin cu masinile încãrcate cu bidoane pentru a se aproviziona cu „apa care nu se stricã“. Oamenii povestesc cã un bãrbat din Zãnesti lua apã cu cisterna de la izvor. „ÃŽsi umplea piscina cu apã de la Negulesti si fãcea în fiecare zi bãi. Acestui izvor i se mai spune si «Izvorul tineretii». Celor care se spalã cu apã de aici le îmbãtrîneste pielea fetei mai greu“, spun sãtenii. Cei care au pus „gînd rãu“ izvorului sînt zece persoane din satul Luminis si una din Roznov, care solicitã sã fie puse în posesie cu suprafata de 17,5 hectare de pãdure chiar în zona în care se aflã izvorul. Pînã în acest moment, proprietarii au refuzat douã amplasamente puse la dispozitie de Ocolul Silvic Roznov si se judecã în instantã pentru a primi terenul în zona pe care o doresc si care cuprinde si „Izvorul tineretii“. Reprezentantii Directiei Silvice spun cã masa lemnoasã din cele douã amplasamente oferite nu este exploatatã si cã terenul solicitat nu poate fi retrocedat în zona în care se doreste întrucît ar enclaviza fondul forestier. De asemenea, spun silvicultorii, ar exista riscul sã aparã probleme cu exploatarea lemnului. ÃŽn solicitarea fãcutã în instantã, cele 11 persoane folosesc o expertizã tehnicã judiciarã realizatã de inginerul Gheorghe Bulai. Acesta, în calitatea sa de expert si nu de angajat al ITRSV Suceava (n.r. - oare cele douã calitãti nu or fi incompatibile?) vine cu argumente menite sã convingã instanta cã amplasamentele oferite de Directia Silvicã nu sînt în regulã si cã cea mai bunã variantã ar fi terenul care include si izvorul.

Primarul se opune

Gurile rele spun cã încãpãtînarea cu care cei 11 proprietari au refuzat ofertele Silvicului si doresc musai pãdurea în care se aflã si izvorul ar face parte dintr-un plan de afaceri bine pus la punct. Zvonurile aratã cã ar intentiona sã punã în „valoare“ apa cu calitãti deosebite. Cã lucrurile stau asa sau nu, un lucru este cert, si anume cã o decizie în ceea ce priveste soarta izvorului va fi luatã de magistrati. Sãtenii cu care am discutat nici nu vor sã audã cã în curînd nu vor mai avea posibilitatea sã ia apã de la izvorul respectiv. De aceeasi pãrere este si primarul Neculai Nicorescu. Acesta spune cã va face tot ce-i stã în putintã pentru a gãsi o solutie legalã, astfel încît izvorul sã nu încapã pe mîna proprietarilor. „Eu de ani de zile beau apã de acolo si tot de acolo folosesc apa pentru gãtit. Din bãtrîni se stie cã acea apã are calitãti extraordinare, fiind foarte bunã pentru cei care au probleme cu vederea. Sînt voci care afirmcã cã apa ar fi bunã si pentru persoanele care suferã de prostatã. S-au fãcut analize si s-a constatat cã apa este potabilã, iar acest lucru este cunoscut de zeci si zeci de ani. Zilnic, la acel izvor merg zeci de sãteni, dar si persoane din alte localitãti pentru a se aproviziona cu apã. Vin cu bidoane, cu butoaie, canistre... Stiu cã existã un litigiu si cã niste persoane vor sã fie puse în posesie în acea zonã. Pînã acum au refuzat amplasamentul pus la dispozitie de Ocolul Silvic Roznov de douã ori si au ajuns în instantã. Am înteles cã nu le-a plãcut pãdurea si cã au cerut în alt loc. Nu s-a stabilit nimic deocamdatã, însã dacã doresc sã ia terenul cu tot cu izvor o sã ne opunem. Nu poate nimeni sã facã asa ceva... oamenii au luat de acolo apã dintotdeauna. Din cîte stiu eu, acel izvor se aflã la granita dintre pãdurea statului si domeniul public al primãriei, asa cã se pot gãsi modalitãti legale pentru ca izvorul sã rãmînã în domeniul public. O sã avem în vedere aceastã chestiune si ne vom opune ca acest izvor sã intre în proprietatea privatã a cuiva“, a declarat primarul Nicorescu.

„Oamenii au acces la aceastã apã de sute de ani“

Oamenii din Piatra Soimului sînt de pãrere cã se va declansa un conflict dacã izvorul va ajunge pe o proprietate privatã. „Am fãcut analize pentru a vedea dacã apa este sau nu potabilã. Din punct de vedere al potabilitãtii, unul sau doi parametri nu ar fi admisi, pentru cã în conformitate cu normele legale trebuie sã se facã o dezinfectie. La noi se foloseste clorul, însã anumite state potabilizeazã apa cu ozon. ÃŽn concluzie se poate spune cã apa este bunã de bãut. ÃŽn plus, se pare cã apa contine metale nobile, respectiv ioni de argint, ceea ce-i conferã reale calitãti în tratarea unor afectiuni de vedere. Acest lucru este cunoscut si de localnici, dar si de cetãteni din alte locuri, oameni care vin periodic sã se aprovizioneze cu apã. Este o traditie a localnicilor de a bea apã de la acel izvor. Dacã se va interzice accesul acolo cu sigurantã se va crea un conflict, pentru cã oamenii au acces la aceastã apã de sute de ani. Nu stiu dacã cineva are dreptul sã-si însuseascã acest izvor“, a declarat Petricã Ailenei, din Luminis. O explicatie pentru calitãtile apei de la Negulesti ar fi prezenta ionilor de argint. Acestia au efect bactericid, asa cã apa care i-ar contine ar fi un bun dezinfectant. Se stie cã si apa sfintitã, pentru a fi pãstratã mai multã vreme, se tine în vase de argint. Se mai stie cã cei care se spalã frecvent pe fatã cu aceastã apã miraculoasã îsi amelioreaza tenul. S-a constatat cã rãnile spãlate cu „apã de argint“ se vindecã mult mai repede si nu se infecteazã, iar cicatricele rãmase sînt mai putin vizibile.

Articol afisat de 3001 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective