Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
De cotarle nu-i chip sã scãpãm

De cotarle nu-i chip sã scãpãm

• conform unei legi ce va apãrea într-o zi, douã, maidanezii vor putea fi eutanasiati • autoritãtile pietrene înclinã totusi pentru tinerea lor în adãposturi si pentru sterilizare • a omorî sau a opera o javrã înseamnã, financiar, acelasi lucru - aproape 150 de lei •

Autoritãtile pietrene au posibilitatea, legal, de a stîrpi animalele care bîntuie pe strãzi. Legea privind gestionarea cîinilor fãrã stãpîn, care permite inclusiv solutia eutanasierii animalelor dacã autoritãtile locale o considerã oportunã, a trecut marti de Camera Deputatilor si merge la promulgare. În favoarea legii s-au înregistrat 168 voturi, în timp ce 111 deputati au fost contra, iar 14 s-au abtinut. În vreme ce unii dintre pietreni salutã viitoarea lege, care trebuie promulgatã de presedinte, altii spun cã nu aceasta era solutia.

„E foarte grav ce se întîmplã. Mai grav de-atît nu se putea!“

Printre cei care se opun categoric unei legi care ar permite eutanasierea cîinilor de pe strãzi se numãrã Tamasa Secarã, presedinta Asociatiei Prieten credincios, din Piatra Neamt. „Ce reactie mai poti avea cînd apare o astfel de lege? Rãmîi fãrã cuvinte... Voi urmãri sã mã întîlnesc cu cei de la Directia Sanitarã Veterinarã si cu conducerea de la Salubritas si împreunã sã discutãm cu domnul primar cum sã facem ca sã îmblînzim aceastã prevedere. Eu am un adãpost pentru cîinii fãrã stãpîn si din experientã pot spune cã înfiintarea unui adãpost nou nu e o solutie pentru rezolvarea problemei acestor animale. Trebuie fonduri serioase pentru asa ceva, or la noi se stã foarte greu cu banii. Apoi, noi nu stim care e numãrul cãteilor din Piatra Neamt... Acum am în adãpost 150 de animale. Am trimis exemplare în Franta si Germania, acolo unde s-au arãtat oameni interesati de adoptarea lor. Colaborãm cu asociatii din aceste tãri si cînd ele gãsesc persoane disponibile sã ia în grijã cãtei, rezolvã problema transportului - cu masina, cu avionul - si noi asigurãm pasaportul, carnetul de vaccinãri si vaccinurile. ÃŽn România merg foarte greu adoptiile. Voi discuta cu domnul primar Stefan despre prevederile acestei legi si despre cum putem actiona ca sã nu nenorocim aceste animale. E foarte grav ce se întîmplã. Mai grav de-atît nu se putea!“, a declarat Tamara Secarã.

Sînt si pietreni multumiti de lege

ÃŽn vreme ce iubitorii de animale plîng de mila patrupedelor care ar putea fi eutanasiate, sînt si pietreni care salutã aparitia legii, considerînd cã în felul acesta scapã de frica de a fi muscati de cotarlelel fãrã stãpîn. „Lucrez în Speranta de trei ani si fac în fiecare zi naveta cu autobuzul. Zilnic, în drum spre autobuz, mã întîlnesc cu haite de cîini vagabonzi pe care unii locuitori ai cartierului îi hrãnesc, dar nu îi iau în propriile locuinte sã îi îngrjeascã. Acesti cîini latrã persoanele strãine sau chiar sar sã le muste. Am pãtit si eu asa ceva - un cîine a sãrit sã mã muste, însã cineva l-a strigat si am scãpat. Situatia aceasta nu existã numai în Speranta, ci si la nivel de oras. Consider cã rezolvarea constã în capturarea acestor cîini si eutanasierea lor, întrucît reprezintã un pericol, mai ales pentru copii si bãtrîni“, a declarat Monica Oprina, din Piatra Neamt. Autoritãtile pietrene aleg varianta cea mai „omeneascã“ dintre cele prevãzute de lege, si anume, crearea de noi spatii de cazare a acestor exemplare, locuri în care animalele sã fie sterilizate si tratate. „Primãria Piatra Neamt detine un singur padoc, la Vînãtori, si în planul nostru este sã mai înfiintãm mãcar un astfel de adãpost. Vom recurge la eutanasiere doar în cazul animalelor bolnave. Acum cãutãm sursã de finantare pentru a realiza un adãpost mai mare“, a declarat Ludmila Armasu, de la Departamentul Comunicare al Primãriei Piatra Neamt.

Eutanasiera, la fel de scumpã precum sterilizarea

Tatiana Ciucanu, director al societãtii Salubritas, unitate care are si serviciu de ecarisare, a precizat cã noua lege nu ar trebui sã dea emotii iubitorilor de animale, pentru cã cel putin deocamdatã nu se va trece la acte de sadism asupra cîinilor fãrã stãpîn. „Avem un adãpost cu 60 de locuri si vrem sã mai înfiintãm unul, cu o capacitate de circa 120 de locuri. Avem gata proiectul, ne mai trebuie finantare. Prin aceastã nouã lege se face un transfer de responsabilitãti pe umerii autoritãtilor publice locale. Noi avem un echipaj format din patru hingheri, care folosesc o masinã cu care se merge la locurile unde primim sesizãri cã animalele sînt pericol pentru populatie. Avem si un tehnician veterinar si un medic care asigurã interventiile chirurgicale. Sterilizarea animalelor fãrã stãpîn a devenit obligatorie din 2009 si de atunci pînã în prezent s-au fãcut operatii la peste 600 de exemplare. Dorinta noastrã este ca prin noua lege sã se responsabilizeze toti proprietarii de animale - fie ei persoane fizice care locuiesc la case si au animale fãrã a fi vaccinate si cu carnete de sãnãtate, fie persoane juridice, si mã refer în special la firmele care tin cîini de pe stradã pe domeniul public, pentru pazã. Ar trebui o inventariere a tuturor cîinilor la nivel de municipiu, pentru cã nu existã astfel de date. De la Directia Taxe si Impozite stim cã sînt circa patru mii de case în Piatra Neamt, ceea ce înseamnã cîteva mii de astfel de animale. Fãrã a vorbi pe date concrete, pot afirma cã din 2009 a crescut mult numãrul de cîini în oras si nu putem avea control asupra lor“, a declarat directorul Ciucanu. Animalele prinse de hingheri ajung la adãpost si sînt eutanasiate dacã suferã de boli incurabile. Contravaloarea operatiunii este 149 de lei, de la capturare si pînã la predarea cãtre Protan. Sterilizarea se face cam tot pe aceiasi bani - 147 de lei. Decontãrile le suportã bugetul local. Exemplarele sterilizate se tin în adãpost între trei si sase zile, pînã la refacere. Directorul Ciucanu a mai spus cã de cele mai multe ori, pietrenii solicitã ca dupã sterilizare, animalele sã le fie aduse în zonele de unde au fost ridicate.

Ce zice legea

Legea prevede cã edilii trebuie sã consulte populatia prin referendum, sondaje sau adunãri de cartier, iar locuitorii decid dacã maidanezii vor fi sau nu eutanasiati. Fiecare primãrie trebuie sã înfiinteze si finanteze servicii de gestionare a animalelor, cîinii din gospodãrii trebuie si ei sterilizati, cu exceptia celor de rasã, iar persoanele care abandoneazã animale sau le hrãnesc pe cele fãrã adãpost vor fi amendate. Conditii mai dure au fost impuse si pentru adoptia animalelor din adãposturi: acest lucru se poate face doar cu prezentarea unei dovezi cã cel care adoptã are unde sã tinã cîinii si are venituri suficiente pentru a-i întretine. În localitãtile unde se decide eutanasierea cîinii vor fi tinuti 30 de zile în padocuri si dacã nimeni nu-i revendicã în acest interval se trece la suprimarea lor.

Articol afisat de 2197 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective