Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UN NEMTEAN SI REGELE MIHAI

UN NEMTEAN SI REGELE MIHAI

Douã vieti, aceeasi zi si acelasi an de nastere, douã destine diferite

• un bicãjean, Neculai Brocea, s-a nãscut în aceeasi zi si în acelasi an cu Regele Mihai • destinul a fãcut ca cei doi sã se întîlneascã de douã ori în anii cumpliti ai rãzboiului • la Sevastopol si în Crimeea • bãtrînul nemtean sustine cã Regina Elena ar fi vrut sã-l înfieze si se întreabã si acum: „Dacã s-ar fi întîmplat asta, cine stie dacã mai eram astãzi“ •

Astrele au decis în urmã cu nouã decenii ca data de 25 octombrie 1921 sã fie una însemnatã pentru douã persoane. ÃŽn acea zi avea sã se nascã, la Sinaia, Regele Mihai I, iar la Bicaz, avea sã vadã lumina zilei si Neculai Brocea, fiul Anei lu’ Brocea, o fatã mîndrã de sub poale de Ceahlãu, care, îndrãgostitã foc de flãcãul Neculai Baltag, din Potoci, a adus pe lume un plod de toatã frumusetea. Pînã aici toate bune si frumoase, numai cã destinul a fãcut ca iubirea celor doi munteni sã nu sfîrseascã printr-o cãsãtorie, asa cum ar fi trebuit sã fie, astfel încît bãiatul cu pãrul bãlai a crescut numai cu mama si cu bunicii. Desi cu o soartã vitregã, de copilul, flãcãul si bãrbatul de mai tîrziu, Neculai Brocea, s-au legat numai lucrurile bune, nonagenarul de astãzi putîndu-se fãli cu fapte demne de urmat de cãtre orice om de bunã credintã. De aceea, îndemnat la sfat, nea Brocea povesteste cu o luciditate de invidiat prin toate cîte a trecut de-a lungul celor nouã decenii de existentã. Asta si datoritã faptului cã fiecare zi trãitã de el acum, mai mult ca oricînd, conteazã cît altãdatã un an. „Nu-i de ici-de-colo, cînd ai în spate 90 de ani pe muchie, o viatã zbuciumatã, de muncã la pãdure, ani buni de rãzboi în linia-ntîi si sã apuci ziua de mîine“, ne-a spus omul, dînd impresia cã-i pare rãu de timpul trecut mult prea repede. Se alinã însã cînd vede cã, precum suveranul României, a apucat frumoasa vîrstã a senectutii, si nu oricum, încã în putere. „Soarta mea se leagã într-un fel de cea a Regalitãtii. Si sã vã spun cum. Prima datã, prin faptul cã bunicul, Mihai Brocea, ca ostas în Regimentul 15 Dorobanti, a luptat alãturi de Printul Carol la Plevna, tatãl de drept, Neculai Brocea, sergent major, a luptat în primul rãzboi, la Mãrãsesti, alãturi de Ferdinand I, iar eu, alãturi de tatãl vitreg Petrea Basa, am luptat în cel de-al doilea rãzboi sub regele Mihai I. Apoi, avea sã-mi spunã mama cã Regina Elena a vrut sã mã înfieze cînd eram mic. Nu stiu cum i-am pãrut ei atunci cînd o venit la scoala din Bicaz în vizitã si m-o vãzut în clasã. Dacã s-ar fi întîmplat asta, cine stie dacã mai eram astãzi? Apoi, pe front am avut onoarea de douã ori sã dau ochii cu Majestatea Sa. O datã la Sevastopol, unde batalionul nostru, 13 Vînãtori de Munte, a înfipt primul drapelul românesc în vîrful stîncii, ca semn al victoriei, si a doua oarã, în Crimeea, unde am avut cinstea sã fiu sãrutat pe frunte de Regele Mihai si bãtut pe umãr de Maresalul Antonescu. Asta, pentru cã atunci cînd Regele a întrebat cine este nãscut pe 25 octombrie, eu, mîndru de ziua mea de nastere, am fãcut un pas în fatã. Mi-o zîmbit si m-o sãrutat pe frunte. Asta nu-i deloc întîmplãtor...“, a povestit Neculai Brocea.

ÃŽncorporat la cerere

Bãtrînul a continuat, amintindu-si cu emotie de întîmplare, adãugînd cu lacrimi în ochi: „Dupã cum vedeti, am trãit fapte mari, atît eu cît si strãmosii mei, care desi pãreau cã o sã mã facã un om fericit peste vreme, n-a fost sã fie. Din toate, cel mai rãu îmi pare cã, în urmã cu 70 de ani, am cerut de bunã voie sã fiu încorporat si sã plec la rãzboi, gîndind, asa cum au gîndit toti românii atunci, cã, luptînd pentru tarã, voi cãpãta drept recunostintã o palmã de pãmînt. Si culmea, de vreo cîtiva ani încoace, de cînd cu legile privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru veteranii de rãzboi, chiar am sperat cã mi se va face dreptate. Numai cã, stau cu hotãrîrile judecãtoresti în mînã si cu ochii la stele ca sã se întîmple ceva, dar nimic“. Cît priveste soarta sa, despre care bicãjeanul spune cã s-a legat într-un fel de cea a Regelui Mihai, ea a fost una care se leagã de omul simplu, nãscut într-o familie modestã undeva într-un capãt de tarã. Pînã la încorporare a lucrat ca sortator de cherestea la depozitul Domeniului Coroanei Bicaz, iar dupã rãzboi, la pãdure, la fasonat si corhãnit de busteni. ÃŽn ‘50 a fãcut scoala de maistri la Vatra Dornei, în domeniul exploatãrii forestiere, obtinînd note de 10 la toate obiectele de studiu. A refuzat însã sã fie membru de partid pe motiv cã nu-si trãdeazã Sfînta Cruce pentru care a luptat în rãzboi: „La plecarea pe front am jurat cã voi apãra pãmîntul României si Sfînta Cruce, iar comandantul ne-a spus cã, cine va face înainte va fi decorat, cine va face înapoi va fi împuscat. Nu m-am fãcut de rusine. Cît priveste prima lectie de patriotism la care participase înainte de plecarea pe front, povestea lui nea Brocea ni s-a pãrut fantasticã. „Dupã ce am fost repartizati pe companii, ni s-au dat efectele militare. ÃŽnainte de a le îmbrãca, am stat douã zile si am cîrpit la ele. Vestoanele, pantalonii si mantalele erau gãurite de gloante si pline de sîngele celor ce-si pierduserã viata în luptã. Cînd le cîrpeam si curãtam, ne gîndeam la ei si ne dãdeam seama cã asta ne asteaptã si pe noi. Cu inima împietritã, juram în gînd cã-i vom rãzbuna. Asta, zic eu, cã a fost prima lectie de patriotism trãitã înainte de a primi botezul focului“, ne-a mai spus munteanul.

Comunismul, Marx, Engels, Lenin, Stalin...


Referitor la doctrina comunistã, bicãjeanul ne-a spus cum la scoala de maistri, întrebat fiind de comisia de examinare dacã a studiat operele lui Marx, Engels, Lenin si Stalin, acesta ar fi afirmat cu seninãtate cã, despre Stalin stie doar atît, cã a luptat pe frontul de est contra lui. ÃŽn rest, doar cuvinte învîrtite din care n-a înteles nimic. „Din cauza mea a fost dat afarã atunci directorul scolii din Vatra Dornei, care nu era altul decît un frizer, Constantin Chibritescu, din Piatra Neamt. ÃŽsi meritase soarta, cã prea se umflase-n pene pe linie de partid“. Si cîte nu ne-ar mai fi povestit omul pentru a-si crea cu sinceritate acea aurã de persoanã aleasã, precum Regele Mihai în a întruchipa calitãtile poporului român, numai cã durerea lui de astãzi este alta. Cea a dreptului, ca veteran de rãzboi, de a fi pus, o datã pentru totdeauna, în posesia celor cinci hectare de teren cu vegetatie forestierã, în dreptul sãu, si a altor cinci hectare, ca mostenitor al tatãlui vitreg, Basa Petrea. Numai cã veteranul nostru nu-i multumit deloc de ceea ce i s-a oferit pînã acum. Motivul? „Terenul repartizat nu este proprietatea ocolului silvic, deoarece pînã la nationalizare a apartinut bicãjenilor, ca islaz în devãlmãsie. Cum sã accept eu sã fiu împroprietãrit pe un teren care cîndva a fost al nostru al tuturor? Eu am luptat si mi-am riscat viata ca sã mi se atribuie drept recunostintã pãmînt din averea de drept a statului. Nu vreau sã mã numãr printre cei ce furã de la semenii sãi. M-ar blestema Dumnezeu!“, a afirmat Neculai Brocea despre necazul sãu, pe care ni l-a mai spus si cu alte ocazii.

Domeniile Coroanei Române

ÃŽn altã ordine de idei, trebuie spus cã Bicazul a fost Domeniu al Coroanei Române, un fond de proprietãti care asigura sustinerea economicã a curtii regale, înfiintat printr-o lege din 9 iunie 1884 la initiativa lui Ion Brãtianu. Acest lucru a impus în fosta comunã nemteanã lucrãri de amenajare si construire a unor obiective de primã importantã pentru buna desfãsurare a activitãtilor ce aveau sã urmeze: palatul regal, teatru, farmacie, baie popularã, brutãrie, moarã, darac, o micã uzinã electricã (un dinam de 110V si 25KV actionat de apã, care asigura alimentarea cu energie a zonei centrale), telegraf, locuinte pentru personalul din administratie. Domeniul Bicaz avea 13.224 de hectare. Proprietãti regale au fost si la Borca, 17.871 ha, Sabasa si Farcasa, 3.955 ha, dar acestea erau trecute ca apartinînd de judetul Suceava, alãturi de Mãlini 27.405 ha. ÃŽn timpul refugiului din primul rãzboi mondial, regele Ferdinand a stat o perioadã la Bicaz, aici primind vestile despre victoriile de la Mãrãsesti, Mãrãsti si Oituz. Apoi, Ignacy Moscicki, presedintele Poloniei, si o parte a guvernului a fost cazat la domeniul bicãjean dupã ce a fost nevoit sã fugã din tara ocupatã de Germania nazistã în 1939. Despre cum era viata la Domeniul Bicaz cîteva cuvinte ne-a spus, cu ani în urmã, Maria Braniste, o localnicã care fãcea parte din personal: „Ziua de 10 mai (Ziua Monarhiei si Ziua Nationalã a României pînã la abdicarea Regelui Mihai I - n.r.) era sãrbãtoritã la Bicaz de cãtre scolari, mai ales, care organizau serbãri, defilau prin fata palatului si cîntau «Trãiascã Regele». Si oamenii mari se îmbrãcau în haine de sãrbãtoare, în costume nationale si mergeau la plimbare sau la o bere“. ÃŽn ce priveste prezenta familiei regale la Bicaz, bãtrîna ne-a mai povestit cã cã a avut onoarea sã se afle în compania tînãrului Rege Mihai si a Reginei mamã Elena în mai multe rînduri: „Au venit la Bicaz de mai multe ori. Veneau împreunã si stãteau cîte o sãptãmînã, douã, pentru cã le plãcea. Domeniul Coroanei era si la Borca, dar aici le plãcea. Regina mamã era o femeie extraordinarã, se purta frumos cu noi, iar pe fiul ei îl îndemna sã-si gãseascã de treabã pentru a nu pierde timpul. Mi-aduc aminte cã Mihai se ducea la moarã si îi dãdea drumul sã meargã pentru a vedea cum functioneazã. Nouã, celor tinere, regina ne spunea sã mergem sã vorbim cu Mihai, cã eram de-o vîrstã, dar noi eram rusinoase, rîdeam pe înfundate si n-aveam curajul sã-l vizitãm. Ce vreti, eram niste tãrãncute de la munte“.

Bicaz, 2 mai 1997

Cînd Regele Mihai a revenit la Bicaz în ‘97, pe 2 mai, la aproape 60 de ani de la abdicare (30 decembrie 1947) si plecarea din tarã (3 ianuarie 1948), cu prilejul primului sãu pelerinaj postdecembrist prin mai multe localitãti din tarã, Ruxandra Braniste l-a întîmpinat în centrul Bicazului, rupîndu-se din multime si adresîndu-i cîteva vorbe: „Mã cunoasteti Majestate? Eu sînt Ruxandra de la Palat, cea pe care îti cunoscut-o prin anii ‘40“. Nu si-a mai amintit de mine“. La venirea în Neamt, în 1997, la granita judetului, la Bicaz Chei, în afarã de pîinea si sarea obisnuitã, regele a primit din partea primarului si un fagure de miere, lucru care l-a emotionat. ÃŽn Bicaz a fost asteptat de circa 2.000 de oameni, a plantat un brad în fata primãriei si la întrebarea primarului Ion Crãciun dacã se stabileste în tarã a rãspuns astfel: „Nu încã, mai am mult de fãcut pentru România din afarã si deocamdatã nu am unde sã stau în tarã“. Iar Regina Ana a avut amabilitatea sã dea o scurtã declaratie în exclusivitate cotidianului Monitorul: „ Am descoperit cã aveti niste locuri minunate si astãzi (n.r. - 2 mai 1997) am vãzut pentru prima oarã locurile unde sotul meu si-a petrecut multe vacante. Aveti un oras frumos, cu oameni care pe mine cel putin m-au coplesit prin primirea care mi-au fãcut-o. Le multumesc!“. Apoi, cuplul regal a înnoptat la Mãnãstirea Neamt, pentru ca sîmbãtã, 3 mai, sã fie vizitate mãnãstirile Secu si Sihãstria, Regele întîlnindu-se cu pãrintele Cleopa, „Duhovnicul Moldovei“.

Mãnãstirea Agapia, 8 noiembrie 1996


ÃŽn aceeasi zi a urmat o scurtã sedere la Tîrgu Neamt, un moment surprizã constituindu-l prezenta Lucretiei Vatzana, o localnicã care a fost secretara maresalului Antonescu, cu decenii în urmã, care i-a spus: „Majestate, cred cã nu ati venit numai pentru moment, cred cã ati venit sã rãmîneti. Nu stiu dacã vã mai amintiti, ne-am cunoscut demult. Am 90 de ani, ceea ce înseamnã cã am trecut prin istorie“.
Anii au trecut, iar Regele Mihai, însotit de Regina Ana si de principesa Margareta, avea sã mai poposeascã în Neamt pe 7 noiembrie 2006, la Piatra Neamt. Inedit a fost faptul cã Regele a sosit la Prefecturã la volanul unui BMW, lucru care a mirat asistenta. A fost întîmpinat si de un fin de-al sãu, Mihai Arusoaei, din Girov, pe care l-a botezat pe 9 aprilie 1939 printr-un reprezentant al casei regale (lucru confirmat printr-un articol publicat la acea vreme în ziarul „Posta Moldovei si Bucovinei“), si de un veteran de rãzboi, Vasile Melinte, care-l l-a cunoscut pe rege în anii rãzboiului, în spatele frontului, la Rãzboieni. Pe 8 noiembrie 1996, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, regele si-a serbat onomastica la Mãnãstirea Agapia, slujba religioasã fiind oficiatã de Mitropolitul Daniel. A fost un prilej pentru ca sute de localnici din zonã sã vinã la lãcasul de cult, prilej cu care ne-au rãmas în minte spusele unui bãtrîn din Agapia: „De ani de zile mi-am dorit sã-l vãd pe rege. Noi, acum, poate nu mai însemnãm mare lucru pentru el. Sîntem doar niste oameni care am venit sã-l vedem. Poate îi tresare inima cînd vede cîte un bãtrîn, veteran, despre care gîndeste cã l-ar mai fi putut vedea în tineretea lui“. Apoi, seara, Regele Mihai a participat la o receptie oferitã de prefectul Toader Mocanu, la Seminarul Teologic de la Mãnãstirea Neamt. De atunci, meleagurile strãjuite de Ceahlãu n-au mai figurat în vreo vizitã a ultimului suveran al României.

Articol afisat de 2878 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI, Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective