Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
100 DE ANI, DE  ZIUA ROMANIEI

100 DE ANI, DE ZIUA ROMANIEI

• Constantin Poetelea, din Borlesti, a împlinit ieri o sutã de ani • la aniversare au venit fiicele, cîtiva nepoti si strãnepoti • bãtrînul si-a dorit ca de ziua lui sã punã un steag tricolor pe prispa casei • si a mai vrut ceva - sã poarte costum national, ca în vremea cînd mergea la horã în sat • emotionat de momentul aniversar, mos Dajid, cum îi zice lumea, a spus: „nici nu stiu cum au trecut acesti o sutã de ani“

Moment special ieri, în comuna Borlesti, în satul Mastacãn, acolo unde un sãtean a împlinit o sutã de ani. ÃŽnconjurat de fiice, nepoti, strãnepoti si strã-strãnepoti, secularul s-a bucurat de „realizarea“ sa, dar si de importanta zilei, avînd în vedere cã a tinut sã fixeze în prispa casei drapelul tricolor, cã tot era ziua tuturor românilor. Si cînd si-a manifestat sentimentul de patriotism care îl caracterizeazã, a apãrut îmbrãcat în costum national, ca în vremea tineretii sale, cînd învîrtea hora în sat.

Bãtrîn, dar tînãr la minte

Am ajuns în curtea casei lui Constantin Poetelea, cunoscut de lumea din sat ca fiind mos Dajid, la ora 11. Nici prea tîrziu, nici prea devreme. Moment potrivit ca sã îl gãsim pe sãrbãtorit cu familia aproape, îmbrãcat în port popular si hotãrît sã punã drapelul sã-l fluture vîntul în prispa casei. Ne asteptam sã vedem un om gîrbovit, aplecat de ani si boli, nevoit sã cearã ajutorul celor din jur. Dar mos Dajid îsi poartã singur de grijã. S-a fãcut mic, anii trecuti peste el luîndu-i din înãltimea de altã datã, dar a rãmas stãpîn pe sine. Vorbeste si povesteste, judecã si laudã pe fiecare, dupã cum crede cã i se potriveste fiecãruia. Se bucurã cã e sãnãtos si cã poate sã se miste prin casã. Îl supãrã picioarele, cãci în o sutã de ani de viatã a adunat niste kilometri... Si a muncit serios, avînd în vedere cã si-a crescut cei cinci copii, luptînd sã le asigure de toate. Dumnezeu a vrut sã-i ia pe doi dintre ei - o fiicã si un fiu. Bãiatul este fostul director Poetelea, de la Scoala Borlesti, care s-a stins acum cinci luni. I-au rãmas trei fete care fac ce pot pentru a fi alãturi de bãtrîn atunci cînd timpul le permite. Dar de singurãtate nu se poate plînge. Pragul casei îi este trecut des de cãtre nepoti, strãnepoti si strã-strãnepoti. Cãci i-a dat Dumnezeu vreo 40 de tineri în familie, însemnînd copii si nepoti si strãnepoti ai copiilor lui. Povestile cu mos Dajid sînt savuroase. În ciuda vîrstei, bãtrînul se bucurã de tinere de minte si ne-a demonstrat asta încercînd sã ne spunã cîte ceva despre familiile generatiilor care îl înconjoarã. Îi stie pe nepoti si pe multi dintre strãnepoti dupã chip si nume. Stie si cum si cu cine s-a însurat unul, altul, cu ce se ocupã, pe unde trãieste. Stie cã are neamuri în Italia si Canada si cã mostenitorul cel mai tînãr din familia lui are numai cinci luni.

Familia e sfîntã

Priveste cu drag în jur, la cei care au putut veni la aniversarea lui,
priveste mîndru la tortul în care douã artificii scînteiau si ciocneste un pahar cu sampanei cu cei care se trag din sîngele lui. Emotiile sînt mari si la un astfel de moment si-ar fi dorit ceva - ar fi vrut sã îi fie alãturi sotia, cea care s-a stins acum doi ani si jumãtate. Dorul de ea îl copleseste si asa cum i se întîmplã frecvent, îl podidesc lacrimile. „Am trãit cu aceeasi femeie 70 de ani si 11 zile. Acum mai bine de doi ani am pierdut-o pe Agurita. I-a crescut pe copii, a luptat sã le dea de toate... S-a prãpãdit... M-am înteles bine cu ea. A crescut si nepoti, a muncit la viata ei“, a spus mosul. A tras aer în piept si ne-a arãtat cã a rãmas un bãrbat puternic, care toatã viata s-a ghidat dupã principii serioase. „N-am bãut în exces, n-am furat, n-am fãcut rãu. Am fost primar în comunã chiar pe vremea foametei. Din întîi martie 1947 si pînã în noiembrie 1948. Am tinut socoteli, contabilitãti... Fãceam balante la cotele agricole, nu aveam nevoie de nici un ajutor. Si pentru cã am fost un om cinstit, nu am avut probleme cu legea. Toti din primãrie, pe vremea cît am fost eu primar, au intrat la puscãrie pentru cã au furat. Mie n-au avut ce sã îmi facã! Dumnezeu mi-a fost mereu alãturi si i-am cerut ajutor în tot ce am fãcut“, a povestit bãtrînul.

Un secol, cît o clipitã

Mos Dajid a fost lemnar la viata lui. Cu dalta si ciocanul a muncit din greu, dar s-a descurcat. ÃŽn urmã cu niste ani ia ars casa din temelii si cu fortele sale a ridicat una nouã, în care îsi duce bãtrînetile. „Nici nu stiu cînd au trecut o sutã de ani peste mine! Sînt foarte multumit de viata mea. Zodia îmi zice cã voi ajunge la adînci bãtrîneti si voi avea grea suferintã. Poate mã fereste Dumnezeu de suferintã. Eu mã simt sãnãtos. Sistemul endocrin este perfect. Mã dor picioarele... Am apã la genunchi si de aceea am picioarele moi, dar ca sã umblu asa, oleacã, nu-i problemã. Eu stiu cã planetele au influentã asupra vietii si pe mine mã influenteazã Venus. Pînã acum mi-a fost bine, chiar dacã viata a fost si grea, si urîtã. Sînt fericit cã am copiii sãnãtosi. Pe toti îi învãt sã îsi iubeascã familia si sã nu lase cartea. Asta e de folos în viatã, cartea! Si sã-l iubeascã fiecare om pe Dumnezeu. Fãrã ajutorul lui, nu se poate face nimic. Nepotii meu au trecut toti mãcar printr-un liceu“, a mai spus sãrbãtoritul, cãruia lumea din sat îi mai zice „Astrologul“.

Vremurile actuale, pentru unii mumã, pentru altii ciumã

Constantin Poetelea îsi petrece serile uitîndu-se la televizor, pentru cã nu vrea sã rateze nici o stire din buletinele informative. Apoi analizeazã fiecare informatie si dupã puterea lui concluzioneazã ce se întîmplã în aceste vremuri. „Trãim în vremuri diferite. Pentru unii sînt foarte bune, pentru cã s-au îmbogãtit, pentru altii sînt grele, cã au sãrãcit. Din pãcate lumea se cam împarte în bogati si sãraci. Si asta nu e deloc bine. Mare poznã sã nu izbucneascã vreun rãzboi, de la atîta rãutate si neîntelegeri. Numai ne-om trezi într-o zi cã ia foc dusumeaua“, a mai spus. Apoi s-a uitat mîndru pe cãmesa de in pe care o purta, pe itarii grosi, scosi din dulapul în care au stat împãturiti ani de zile, la opincile din piele de porc si si-a amintit cum era acum 80-85 de ani, cînd învîrtea hora în sat. A oftat la amintirea zilei nuntii, cînd avea 27 de ani si a luat-o pe cea care i-a fost dragã, care avea 19 ani si avea sã-l facã fericit. „Mi-e dor de babã, mi-e dor de morti!...“ Sperã totusi cã va rezista si va mai prinde si alte aniversãri ale sale, cînd sã-i fie alãturi cei din familie. De data aceasta, autoritãtile locale nu l-au uitat. Primarul Gheorghe Olteanu i-a oferit o diplomã de excelentã pentru trãinicie si un cadou de 500 de lei - 400 de la bugetul local si 100 de la staretul Mãnãstirii Nechit.
La despãrtire, mosul ne-a poftit si la alte aniversãri. Sãnãtos sã fie, cã vom veni!

Articol afisat de 1755 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective