Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ISU Neamt, mosia sefilor?

ISU Neamt, mosia sefilor?

• un fost pompier spune cã si-a dat demisia de la ISU, întrucît nu a mai suportat umilinta sefilor • „Am fost obligat sã desfãsor diverse activitãti, desi nu aveam pregãtirea necesarã: am montat acoperisuri, desfundat instalatii sanitare si pluviale etc“, spune tînãrul care a dorit sã-si pãstreze anonimatul • fostul pompier mai spune cã era obligat sã plãteascã cotizatia la Asociatia Salvatorul Nemtean, desi nu era membru si cã i se impunea sã se aboneze la tot felul de reviste, desi nu dorea acest lucru • „Ni se impunea sã luãm masa la unitate, mîncarea fiind insuficientã“, a mai spus nemultumitul • toate acuzatiile sînt respinse de conducerea ISU Neamt •

„Am visat la o carierã frumoasã la ISU Neamt, însã nu s-a putut. Mi-am dat seama cã unii confundã institutia cu propria mosie. M-am opus unor mãsuri total nelegale, dar degeaba. Mi s-a spus clar cã nu voi putea sã schimb sistemul, pentru cã este bun asa. Pãcat cã si alti colegi erau si sînt în asentimentul meu, însã nu au curaj sã spunã lucrurilor pe nume“, îsi începe povestea un tînãr nemtean, care a activat o perioadã ca pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt. Pe principiul cã orasul este mic, iar bratul rãzbunãrii lung, tînãrul ne-a solicitat sã-i pãstrãm confidentialitatea. Fostul pompier spune cã nu-si explicã de ce la 20 de ani de la Revolutie încã mai gãsesti oameni în diverse institutii, cu mentalitate bolsevicã. „Eu am fost angajat pe bazã de contract, în urma unui concurs. Dupã ce am început serviciul mi-am dat seama cã multi din sistem aveau impresia cã lucreazã încã cu militari în termen. Noi aveam niste obligatii clare, iar angajatorul la fel. Dacã noi le respectam, de partea cealaltã nu putea fi vorba de asa ceva. ÃŽntr-un final, în urma situatiilor apãrute am fost nevoit sã-mi dau demisia din sistem. Se întîmpla în anul 2007“, a declarat fostul pompier.

Muncã cu japca si abonamente obligatorii

Tînãrul spune cã a avut suficiente motive care l-au fãcut sã renunte la cariera militarã si cã le-a adus la cunostinta sefilor, însã fãrã ca ceva sã se întîmple. „ÃŽn perioada cît am fost angajat am desfãsurat diverse activitãti, altele decît functia pe care o aveam, desi nu aveam pregãtirea si instructajul de protectia muncii pentru activitãtile de constructie a acoperisului la clãdiri, cu toate fazele lui de lucru: construirea scheletului, bãtut asterial si sufit, tablã, burlane, vãruit, montat gresie, faiantã, desfundat instalatie sanitarã si pluvialã etc. Ni s-a impus sã cotizãm cu suma de 5 lei pe lunã la Fondul Detasamentului, fond din care au fost achizitionate gresie, faiantã, ferestre termopan, chiuvete etc. Toate pentru baia detasamentului, baie si toaletã la care nu ne fost permis accesul si utilizarea pentru o perioadã de timp de cãtre unul dintre sefi. Mi s-a oprit pe statul de platã 20 de lei pentru Asociatia Salvatorul Nemtean, asociatie la care nu am aderat printr-o adeziune, nefiind de acord sã particip la fondul asociatiei. Nu mai pomenesc de faptul cã eram obligati sã ne abonãm la tot felul de reviste, desi eu personal nu doream acest lucru. Domnul colonel Pîrvu ne-a impus sã servim douã mese la serviciu de 24 de ore, în valoare de 15 lei pe turã lucratã, meniul fiind insuficient pentru hrãnirea unei persoane. Multi nu doreau sã mãnînce la unitate, însã era obligatoriu. Cînd s-a spus cã mîncarea este insuficientã, ni s-a propus sã dãm o sumã mai mare de bani pentru suplimentarea hranei sau procurarea suplimentului de hranã din surse proprii. Sînt probleme cunoscute de toti cei care lucreazã acolo, dar nu au curajul sã le spunã. Ajunsesem sã las o sumã destul de importantã de bani la serviciu, ceea ce nu este normal. Din cauza celor mentionate, dar si a altor aspecte, am decis sã demisionez“, a conchis fostul pompier care a amintit si de un episod în care toti angajatii ISU au fost obligati sã-si încaseze lefurile pe card bancar, instrumentele fiind emise de o bancã ce percepea printre cele mai mari comisioane de pe piatã.

Ce zic sefii ISU?!

ÃŽntr-o adresã remisã redactiei (n.r., semnatã de primadjunctul Ionel Pîrvu), ca rãspuns la o serie de întrebãri pe care le-am adresat conducerii ISU Neamt, sînt respinse toate aspectele prezentate de fostul pompier. „Retinerile la care faceti referire se fac exclusiv pe baza unei cereri semnate personal, care se completeazã anual, prin care fiecare cadru militar opteazã sã plãteascã sau sã nu plãteascã respectivele cotizatii sau sã facã abonament la Revista «Pompierii Români». Sumele, pentru care fiecare poate opta sã le achite sau sã nu le achite, sînt urmãtoarele: Revista «Pompierii Români» - 5 lei; Asociatia «Foisorul de Foc» - 2 lei, Clubul Sportiv «Dinamo» - 3 sau 5 lei subofiteri sau ofiteri; Asociatia «Salvatorul Nemtean» - 30 de lei. Personalul inspectoratului beneficiazã lunar de contravaloarea normei de hranã cuvenite. Cadrele pot opta pentru servirea mesei, care poate fi asiguratã în sistem catering de cãtre societatea stabilitã de personalul subunitãtilor, în urma analizei ofertelor, cu respectarea prevederilor legale. Nimeni nu este obligat sã serveascã masa în acest sistem. Personalul inspectoratului nostru a optat, în urma deciziei luate într-o sedintã desfãsuratã cu întreg personalul, sã contribuie benevol cu o sumã modicã (3 lei) pentru asigurarea materialelor de întretinere necesare igienizãrii si curãteniei spatiilor comune, precum si a fiecãrei încãperi în care se desfãsoarã activitãti“, se aratã în adresã. Cît priveste faptul cã angajatii ar fi fost obligati sã-si scoatã carduri de la una dintre cele mai pãguboase bãnci la capitolul comisioane, rãspunsul a sunat astfel: „Fiecare persoanã din cadrul inspectoratului si-a ales institutia bancarã la care sã îi fie virate drepturile bãnesti, dupã ce în cadrul adunãrilor cu întreg personalul le-au fost prezentate toate ofertele institutiilor bancare interesate. ÃŽn prezent, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã «Petrodava» vireazã drepturile salariale la 8 institutii bancare. Mentionãm cã personalul poate opta pentru schimbarea institutiei bancare la care sã îi fie virate drepturile bãnesti“. Cã o o fi asa sau nu, angajatii ISU Neamt stiu cu sigurantã mai bine.

END

Articol afisat de 3411 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective