Veterinarii cheamã nemtenii cu carnea de porc la control
Nu toti cetãtenii judetului care sacrificã porci sau cumpãrã carne de porc se asigurã cã nu îsi asumã nici un risc din punct de vedere al îmbolnãvirii cu trichinela, motiv pentru care medicii sanitar-veterinari lanseazã apelul ca fiecare sã se preocupe de efectuarea controlului de rigoare. „Chiar dacã examenul trichineloscopic este obligatoriu, nu toti respectã prevederile legale. Trebuie mentionat cã, aceleasi prevederi se aplicã si pentru carnea de mistret sau urs, care urmeazã sã fie consumatã ca atare sau intrã în compozitia unor produse, iar printre cei care nu le respectã si au avut de suferit se numãrã braconierii. Cea mai recomandabilã cale pentru a preveni aparitia trichinelozei la om este tãierea porcilor în abatoare autorizate sanitar-veterinar, unde este asiguratã în permanentã asistenta sanitarã-veterinarã de specialitate. Pentru a preîntîmpina infestarea cu trichinela este suficient ca detinãtorul animalului sã meargã la medicul veterinar cu o probã de carne si sã solicite efectuarea examenului trichineloscopic. Costul unui examen trichineloscopic este de 7 lei. ÃŽn majoritatea cazurilor boala nu se manifestã la porc prin semne clinice sesizabile, care sã constituie un semnal de alarmã pentru proprietar. Fac precizarea cã nici un crescãtor de porci nu va putea garanta cã oferã carne de porc fãrã pericol de infestare cu trichinella spiralis, în absenta dovezii examenului trichineloscopic“, a declarat Constantin Lipan, director executiv adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Neamt. Conform statisticilor, un singur animal infestat poate îmbolnãvi de trichinelozã si peste 100 de oameni. Trichineloza este o boalã comunã animalelor si omului. Trãieste ca adult în intestinele omului si animalului, iar larvele se localizeazã în musculatura striatã. Porcii din gospodãrie se pot îmbolnãvi dacã mãnîncã sobolani infestati, resturi de carne de porc infestatã si nesterilizatã, provenitã din tãierile din gospodãrii sau resturi de animale vînate, infestate. La om, boala apare în urma consumului de carne de porc domestic sau sãlbatic, de urs, insuficient friptã sau fiartã. Preparatele crude, afumate sau sãrate, produse din astfel de carne sînt, la rîndul lor, surse de infestare pentru om. Persoana infestatã are stãri similare cu durerile reumatismale, gripã, afectiuni cardiace, renale sau alergice. ÃŽn cazul infestãrii masive se poate înregistra si moartea persoanei respective.
|