Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
A ars o vilã de 500.000 de euro

A ars o vilã de 500.000 de euro

• vila unui cetãtean german, stabilit la Tarcãu, a ars pînã la temelii • „Au rãmas cu hainele de pe ei si un portofel cu cîtiva bãni“, a declarat primarul Iulian Gãinã • incendiul s-a extins si la pãdurea din apropiere •

Vila unui cetãtean german, stabilit în Tarcãu, împreunã cu sotia sa româncã, a ars din temelii în urma unui incendiu izbucnit vineri searã. Dezastrul putea fi mult mai mare, dacã pompierii si lucrãtorii silvici nu ar fi reusit sã stingã incendiul care s-a extins la pãdurea din apropierea imobilului cuprins de flãcãri. Interventia a mobilizat forte impresionante, în lupta cu flãcãrile fiind angrenate 5 autospeciale, zeci de pompieri militari si civili, plus numerosi cetãteni care au sãrit în ajutor. „Putin dupã ora 19, un vecin a iesit din casã si a auzit niste zgomote. Initial a crezut cã aruncã copii cu petarde, însã cînd s-a uitat mai atent a observat cã vila vecinului era cuprinsã de flãcãri. A sunat la 112, dupã care a mers si i-a anuntat pe proprietarii care se aflau în casã“, ne-a declarat un tãrcãuan care a ajuns printre primii la fata locului. ÃŽn scurt timp, la locuinta sotilor Michael si Despina Heiniken, au ajuns pompierii de la societatea Forestar, urmati de cei de la SVSU Bicaz si echipele de interventii de la Detasamentul Petrodava. Cum debitul pîrîului Tarcãu este foarte mic din cauza secetei, pompierii au fost nevoiti sã se deplaseze 5 kilometri, pînã la un bazin cu apã situat în incinta Forestar, pentru a alimenta autospecialele. „Este cea mai mare tragedie de acest fel întregistratã vreodatã în Tarcãu. Interventia a fost îngreunatã si de faptul cã albia Tarcãului este mult secatã si nu am putut folosi gurile de alimentare. Asa cã pompierii s-au deplasat cîtiva kilometri ca sã alimenteze masinile. Am mai luat din pãstrãvãria unui sãtean o masinã, au mai cãrat oamenii cu gãletile, însã mai mult nu s-a putut face. Focul a pornit de undeva din spatele casei, de la o magazie, unde se afla o canistrã cu 20 de litri de benzinã, o motocicletã cu rezervorul plin, o drujbã, grupul electrogen cu rezervorul plin, dar si o butelie. S-au aprins si au întretinut incendiul. Totul s-a transformat în scrum. Au rãmas doar cu hainele de pe ei si un portofel cu ceva bani. Au fost distruse foarte multe bunuri si în special de patrimoniu, din cîte am înteles. Proprietarul era cunoscut ca un mare colectionar si avea multe obiecte atît din Germania, cît si din România. Nimic nu s-a mai recuperat si nici nu avea cum atît timp cît temperatura a fost de 700-800 de grade. A ars si sticla si fierul si aluminiul“, a declarat primarul Iulian Gãinã, care a ajuns si el la fata locului la mai putin de un sfert de orã de la izbucnirea incendiului.

Pagube enorme

Spre dimineatã, cînd incendiul era aproape stins, s-a observat cã arde pãdurea. „Cînd sã terminãm de stins incendiul am vãzut, la o distantã de aproxiamtiv 400 de metri, un foc un pãdure. Am realizat rapid cã a izbuncit un incendiu de la scînteile purtate de vînt. Numai interventia promptã a pompierilor, dar si a celor 40 de lucrãtori de la Ocolul Silvic Tarcãu a fãcut ca focul sã nu se extindã. Fiecare a intervenit cu ce a putut, cu lopeti, cazmale, tînãcoape, gãleti cu apã“, a continuat primarul. Sîmbãtã, pompierii au fost nevoiti sã se deplaseze din nou în zonã, întrucît incendiul de pãdure reizbucnise.
ÃŽn procesul verbal de constatare întocmit de pompieri, cei doi proprietari au evaluat bunurile distruse la 400.000-450.000 de euro, dar este foarte probabil ca valoarea sã fie în jurul a 500.000 de euro. Vila, cu etaj si mansardã, a ars în întregime cu toate bunurile din interior, respectiv mobilier, obiecte electrocasnice si electronice, haine, 3 magazii, 40 de metri cubi lemn de foc, motocicletã, motoscuter, grup electrogen, drujbã etc. Chiar dacã au existat voci cã incendiul a fost provocat de jarul provenit de la un foc lãsat nesupravegheat (proprietarii ar fi fãcut un grãtar vineri searã), pompierii au opinat cã tragedia s-a datorat unui scurt circuit electric la un calorifer lãsat sub tensiune. Imobilul era asigurat, polita fiind în valoare de 30.000 de euro. „Au avut si bani. Au spus, însã nu au precizat cît. Cicã el primea pensie de vreo 4.000 de euro din Germania, iar sotia are pensie atît din tarã, cît si din strãinãtate. Cu sigurantã cã aveau bani în casã. Au ars si bijuterii, dar si alte bunuri de valoare“, ne-a declarat un sãtean. Michael Heineken, în vîrstã de 70 de ani, s-a mutat cu sotia sa româncã la Tarcãu în urmã cu aproximativ 15 ani. Despina Heineken este consilier local, post obtinut dupã ce unul dintre colegi a renuntat la functie. Sãtenii stiu cã cetãteanul german a lucrat în armatã, de aici si pasiunea pentru obiecte de patrimoniu. „Avea o motocicletã, cred cã din cel de-al II-lea rãzboi mondial, care mergea si arãta perfect. A fost distrusã complet. Cred cã numai acest obiect valora zeci de mii de euro“, a spus primarul.

Articol afisat de 4321 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective