Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 12 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Despre Theodore Coresi si Asociatia „Vox Artis“

Despre Theodore Coresi si Asociatia „Vox Artis“

Poate cã, în multitudinea evenimentelor culturale care se perindã în spatiul spiritual al Neamtului, nu de putine ori ne scapã anumite aspecte legate de oamenii care fac posibile multe dintre acestea. Printre cei virtuali nedreptãtiti se numãrã si cîtiva dintre cei care au oferit locuitorilor acestor tinuturi posibilitatea de a lua contact cu binefacerile si produsele culturale de valoare într-o epocã dominatã, precum prea bine stim, de amatorism si veleitarism agresiv. ÃŽn aceste circumstante, Asociatia culturalã „Vox Artis“, cu sediul în Piatra Neamt, fondatã de un „trio“ inimos - prof. dr. Theodore Coresi, ing. Doru Spiridonescu si actorul plecat între timp în bejenie, Ionut Cucoarã - si-a propus un obiectiv suprem, materializat în promovarea valorilor culturale si spirituale locale si nationale, la nivelul întregii Românii si în spatiul european si international. Lucru deloc facil, dacã tinem seama de conditiile actualei etape pe care România o strãbate la nesfîrsit. Cele mai vizibile acte culturale ale ultimei perioade sînt, de bunã seamã: turneul în România al Companiei Nationale de Balet din Seul - Sud Coreea, cu un spectacol - „Mongyudowondo“ - prezentat în anul 2010 dupã Vacantele Muzicale la Piatra Neamt, în Piata Turnului; organizarea si buna desfãsurare a celei de a IX-a editii a Festivalului de film pentru copii „Punguta cu doi bani”, la Piatra Neamt, merituoasã reconsiderare, la un alt nivel, a unei manifestãri ce si-a creat o frumoasã traditie încã din anii comunismului; organizarea, alãturi de Filarmonica de Stat din Sibiu a Concursului international de interpretare muzicalã „Vox Artis” editia a II-a, în luna septembrie a acestui an. ÃŽntre timp, Theodore Coresi s-a bucurat de postura de coparticipant, în calitate de reprezentat al Asociatiei „Vox Artis“, la „Das Festival der Regionen“ desfãsurat între 22.06 - 3.07.2011 la Attnang-Puchheim/Linz Austria. Planurile de viitor ale Asociatiei „Vox Artis“ se dovedesc a fi în continuare ambitioase. Astfel, la Cluj, împreunã cu alti parteneri implicati, se va organiza ineditul Concert de binefacere, pentru sprijinirea elevilor si studentilor superdotati din judetele Cluj si Neamt, în special, dar oferind si posibilitatea afirmãrii altor tineri din întreaga Românie. Pentru luna aprilie 2012, Asociatia „Vox Artis“ si-a propus sã organizeze o preselectie a tinerilor cîntãreti din România, care va avea loc la Opera Nationalã din Bucuresti si la Filarmonica de Stat din Oradea, pentru celebrul Concurs International de Canto „Belvedere” din Viena.

Pasi prin teritoriul Vacantelor

Unul dintre fondatorii Asociatiei Culturale „Vox Artis“, prof. dr. Theodore Coresi, este un nume cu care iubitorii actului cultural din judetul Neamt s-au familiarizat deja. Stabilit de multã vreme pe meleagurile marilor clasici vienezi, cîntãretul s-a reîntors acum cîtiva ani, cînd meleagurile pietrene erau mult mai dispuse în receptarea si perceperea actului cultural, pentru a se alãtura eforturilor depuse de organizatorii de atunci ai Vacantelor Muzicale, în reconsiderarea în noile conditii a perenei manifestãri muzicale, reorientatã cãtre valorificarea la nivel international a unei valoroase traditii. Prima editie în care s-a implicat Theodore Coresi, reîntors vremelnic la matcã, a fost un regal al spiritului vienez, redat spumos, autentic si persuasiv de cãtre întreaga echipã scolitã în teritoriul imperial al muzicii clasice, al valsului si al operetei. O altã participare, mai recentã, în calitate de director artistic al unui festival care a fost marcat de nume grele ale spatiului muzical national si international, s-a materializat în încercarea de a converti valori europene la spiritul deschis al manifestãrii, în ciuda unor greutãti materiale cu care România se confruntã de cînd se stie. Bãtãlia pentru putere, extinsã stupid de la domeniul politic la cel al managementului cultural, a fãcut ca manifestarea sã ajungã la dimensiunile liliputane si de nerecunoscut pe care i le conferã vremurile prospere actuale. Nu e de mirare cã multe mari nume ale lumii muzicale au dispãrut din spatiul celebrei, de acum, manifestãri nemtene.

Ce mai face dr. Coresi?

ÃŽntre timp, Theodore Coresi, nãscut la Dochia, judetul Neamt, a initiat la Hunedoara Festivalul de muzicã clasicã „Opera Nights“, primul festival de operã în aer liber din România, desfãsurat la Castelul Corvinilor, în perioada 3-10 iulie 2011. Programul a cuprins mai multe concerte, proiectii cinematografice, expozitii si alte manifestãri, iar ultima searã a festivalului a fost încununatã cu prezentarea operei „La Traviata”, de Giuseppe Verdi. Protagonista, Catarina Coresi, în rolul Violetei Valery, i-a avut alãturi pe Krum Galabov (Bulgaria) în rolul lui Giorgio Germon si Hector Lopez (Mexic), care a evoluat si la Piatra Neamt, în rolul lui Alfredo. Regia a fost asiguratã de cãtre o altã cunostintã de-a noastrã, Cristina Cotescu, de la Opera Nationalã Românã din Bucuresti, spectacolul fiind dirijat de cãtre japonezul Koiciro Kanno. Un alt eveniment important a fost cel din septembrie anul acesta cînd la Sibiu a avut loc o reeditare a concursului initiat la Piatra Neamt, Concursul de interpretare muzicalã Vox Artis Sibiu, unde Theodore Coresi se bucurã de calitatea de fondator si director artistic. Presedintele juriului a fost Sergio Pellegrini (Italia), iar membri Ilmar Lapinsch, Director artistic al Orchestrei Simfonice din Irkutsk (Rusia), Dr. Adrian Hollaender, Agentia de impresariat artistic Calix-Hollaender Viena, Mag. Volker Piefke - Cicada-Con - Agentur & Management - Berlin, Prof. Georgeta Stoleriu, Universitatea Nationalã de Muzicã Bucuresti, Costin Popa - Critic muzical, Redactor sef, revista MELOS - Bucuresti, Dr. Theodore Coresi – ArtCor Artists Agency - Viena. Si-a dat concursul Orchestra Teatro Regio di Parma. Premiul I a fost acordat sopranei Ekaterina Klementeva (Rusia). Calendarul perioadei urmãtoare, dupã cum ne-a informat prof. dr. Theodore Coresi, nu e deloc lejer: un Master Class la Viena, încununat pe 15 decembrie cu un Concert la Theatrul Pygmalion, concerte cu Filarmonica din Bacãu, la pupitrul cãreia se va afla dirijorul american Robert Gutter, la Suceava (18 decembrie), la Bacãu (22-23 decembrie) si la Beius (26 decembrie). ÃŽn februarie 2012, Theodore Coresi va conduce un Master Class la Universitatea din Moscova. Evident, însotit de un concert reprezentativ. Luna octombrie a anului urmãtor va consemna un eveniment prilejuit de premiera mondialã a operei „Maria Theresia“ la Opera din Bratislava, unde basul Theodore Coresi va cînta rolul lui Karl VI - tatãl împãrãtesei. Tot atunci este programat un concert la Teatro Regio di Parma. Si, între timp, un Sarastro din „Flautul fermecat“ de Mozart, în Suedia. Toate astea pe lîngã activitatea de profesor asociat, din 2011, la Universitãtile din Oradea si din Pitesti.

Articol afisat de 4063 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective