Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ÃŽN PROCES CU PREOTII

ÃŽN PROCES CU PREOTII

• un sãtean din Agapia a dat în judecatã preotul din sat, Protopopiatul Tîrgu Neamt si Mitropolia Moldovei pentru neplata unor drepturi salariale • Gheorghe Apetri a lucrat mai bine de 5 ani ca îngrijitor la Parohia Sfîntul Neculai din Agapia si spune cã nu a luat toti banii • sãteanul mai afirmã cã nu i s-au achitat toate dãrile cãtre stat • parohul Vasile Smãu si protopopul Ioan Dogaru resping acuzatiile •

„Am ajuns sã trãim cu 120 de lei pe lunã, banii din alocatia copiilor. Nici la somaj nu am avut dreptul, cã nu-s dãrile plãtite la stat. M-a angajat Prea Fericitul Daniel la care am gãsit întelegere, însã m-au dat afarã cã mi-am cerut drepturile“, îsi începe povestea Gheorghe Apetri (foto), din Agapia, tatã a cinci copii. Bãrbatul spune cã familia a ajuns sã nu mai aibã nici un venit, dupã ce pãrintele Bisericii Sfîntul Nicolae l-a concediat. Si nici pe sotia acestuia nu a mai primit-o la bisericã unde vindea lumînãri. De fapt, durerea cea mai mare a bãrbatului este aceea cã a lucrat cu carte de muncã la parohia amintitã si crede cã a fost concediat fãrã motiv. Gheorge Apetri spune cã s-a ajuns aici, dupã ce a constatat cã pãrintele îi retinea nejustificat bani din salariu. „Nevasta vindea lumînãri acolo, pentru a-mi da un ajutor, dar nu primea bani. Ne-a dat afarã pe amîndoi si nu mai avem cu ce trãi. Avem cinci copii, unul este student, trei sînt la liceu si un bãiat în clasa IV-a. Ca urmare a nedreptãtilor care mi s-au fãcut am mers la judecatã, pentru cã si noi, amãrîti cum sîntem, trebuie sã beneficiem de legile acestei tãri“, a declarat bãrbatul. Acesta spune cã toatã povestea a început în toamna anului trecut, cînd a constatat cã pãrintele paroh Vasile Smeu îi dãdea diverse sume de bani, dar nu cît ar fi trebuit.

„Este o rãzbunare! Si asa eram si sîntem amãrîti“

Ulterior, spune sãteanul, a constatat si cã dãrile cãtre stat nu au fost achitate integral. „Anul trecut în toamnã am cerut o adeverintã de angajat de la Protopopiatul Tîrgu Neamt pentru cã avea nevoie copilul la scoalã. Atunci am constatat cã figuram cu un salariu de 600 de lei brut, fãrã sporul de vechime. Net trebuie sã iau 477 de lei, însã primeam în mînã de la pãrinte doar 300 de lei pe lunã. De atunci au apãrut problemele, pentru cã i-am cerut socotealã pentru diferenta de bani. Am fost si la protopopiat, însã am constatat cã cei de acolo îl apãrã. Am fost angajat la data de 1 martie 2006, iar pînã în august nu am luat nici un ban. Pãrintele a zis cã trebuie sã-i vinã banii de la stat din urmã, însã nu i-am mai vãzut niciodatã. Trebuia sã primesc toti banii asa cum scria în adeverinta de salariat, nu mai putin. Cînd l-am întrebat pe preot de dãrile cãtre stat care nu au fost plãtite mi-a spus cã biserica nu le-a plãtit pentru cã serviciul era usor. Am verificat si am constatat la somaj nu a fost plãtit nimic în anul 2006, în 2007 doar 7 luni plãtite, în 2008 nimic, în 2010 doar 6 luni. ÃŽn total sînt vreo 30 de luni neplãtite. ÃŽn plus, desi am fost angajat cu normã întreagã, sporul de vechime nu apare. ÃŽn fiecare lunã, pãrintele îmi dãdea cîti bani voia. Apare în statul de platã cã am fost în concediu, însã nu am fost, iar banii nu i-am luat chiar dacã s-au dat. Anul ãsta, în ianuarie, pentru a se rãzbuna, pãrintele mi-a dat si nevasta afarã. Este o rãzbunare! Si asa eram si sîntem amãrîti. Sperãm sã gãsim în instantã întelegere“, a declarat Apetri.

A fost gãsit altcineva care lucreazã benevol

Bãrbatul spune cã a sesizat cele petrecute inclusiv la Mitropolia Moldovei, însã fãrã succes. „Prea ÃŽnaltul m-a ajutat, statul m-a ajutat, iar preotul a fãcut tot ce a putut sã ne ia si din putinul pe care îl aveam“, afirmã sãteanul, care mai sustine cã preotul paroh i-a spus cã este cam „obraznic“ în momentul cînd a afirmat cã se va adresa justitiei. ÃŽn procesul care are loc la Sectia comercialã a Tribunalului Neamt si care a avut deja primul termen, Gheorghe Apetri a cerut sã-i fie achitate dãrile cãtre stat si sã fie reangajat. ÃŽntr-o adresã oficialã a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cãtre Protopopiatul Tîrgu Neamt se aratã cã postul de îngrijitor s-a desfiintat din schema de functii a Parohiei Agapia din cauza imposibilitãtii parohiei de a suporta financiar diferenta la salarizarea lunarã din fondurile proprii ale bisericii. Cu toate acestea, spune Apetri, dupã ce a fost dat afarã, preotul a angajat pe altcineva în locul lui. Nu stie dacã în mod legal sau dacã respectivul sãtean presteazã benevol. Pãrintele Ioan Dogaru, protoiereu al Protopopiatului Tîrgu Neamt, a negat faptul cã în functia de îngrijitor ar fi fost angajatã o altã persoanã: „Nu a fost angajatã o altã personã în locul lui, pentru cã s-a renuntat la postul respectiv. Pãrintele are un tînãr acum acolo care îl ajutã fãrã a primi bani“.

„I s-a plãtit tot la timp, si salariul si dãrile cãtre stat“

Pãrintele paroh Vasile Smãu respinge acuzatiile care i se aduc si spune cã Apetri si-a încasat salariile integral, iar dãrile cãtre stat au fost plãtite asa cum prevede legea. „ÃŽn nici un caz si chip nu s-a întîmplat asa ceva. Sînt statele de platã semnate de el, documente pe care o sã le depun la instantã. I s-a plãtit tot la timp si salariul si dãrile cãtre stat. Sînt niste date false pe care le furnizeazã. Mitropolia si Protopopiatul cunoaste cazul. Voi fi prezent în instantã cu toate documentele necesare ca sã demonstrez cã minte. I-am plãtit tot la zi în fiecare lunã, toate dãrile“, a declarat pãrintele Smãu, îngrijorat cã un articol despre aceastã poveste ar aduce grave prejudicii de imagine Bisericii. ÃŽntrebat de ce a rãmas Gheorghe Apetri fãrã loc de muncã, pãrintele Smãu nu a invocat problemele financiare, declarînd: „Eu nu am mai vrut sã plãtesc minciuna, lenea si aruncatul cu noroi fãrã temei“.

„Dacã ar fi fost cuminte, putea sã rãmînã acolo“

Superiorul sãu, pãrintele Ioan Dogaru, ne-a invocat cînd am întrebat despre cazul sãteanului din Agapia ba problemele financiare ale bisericii, cînd obrãznicia angajatului. „Noi nu avem nici o vinã, iar nici o acuzatie pe care o face aceastã persoanã nu este realã. Comportamentul lui este de nedescris. I s-a desfiintat postul din cauza problemelor financiare. ÃŽn vremurile pe care le trãim si biserica o duce greu. Cu toate acestea, dacã ar fi fost cuminte, putea sã rãmînã acolo. ÃŽnsã nu a încetat cu acuzatiile. La bisericã se merge cu bunã întelegere, nu cu un astfel de comportament. Cît priveste dãrile, pot sã spun cã i s-au achitat toate. Primea 600 de lei de la stat, din care se opreau toate dãrile, iar diferenta pînã la minimul pe economie, de vreo 100 de lei, i-o dãdea preotul paroh. Noi am lucrat corect, iar dînsul a avut un comportanment incorect. Stim cã are o situatie dificilã, însã asta nu scuzã comportamentul sãu. Are copii multi, iar biserica îl ajuta. Mai un colãcel, un praznic, se descurca. A fost sfãtuit sã fie linistit si sã nu mai facã reclamatii, i-am spus sã meargã si sã depunã acte pentru somaj. L-am învãtat numai de bine, însã el rãspunde cu acuzatii nereale“, a declarat pãrintele Dogaru.

Cotizatia la somaj neplãtitã

Investigatiile reporterilor de la cotidianul „Monitorul“ au indicat faptul cã fostului angajat al Parohiei Agapia nu i-au fost plãtite toate dãrile.
Mai ales în ceea ce priveste asigurãrile împotriva riscului de somaj. Desi figureazã în scripte ca fiind cu normã întreagã, Apetri a fost asigurat în perioada ianuarie - iulie 2007, dupã care este o pauzã de un an si jumãtate, fiind mai apoi asigurat pentru perioada ianuarie 2009 - iunie 2011. Faptul cã acesta nu beneficiazã de ajutor de somaj se poate datora faptului ca întelelegerea dintre cele douã pãrti sã se fi încheiat prin acordul pãrtilor sau prin demisie, situatie în care cel care-si pierde locul de muncã nu beneficiazã de indemnizatia de somaj. Facilitatea se acordã numai în cazul în care angajatorul îl disponibilizeazã pe fostul salariat. De regulã multi angajatori fac în asa fel încît sã stingã relatiile de muncã prin acordul pãrtilor sau prin demisie, pentru a putea face reangajãri oricînd doresc. În momentul în care un patron trimite un salariat în somaj, el nu mai poate atrage personal nou o perioadã limitatã de timp. Angajatorul a plãtit dãrile lui Gheorghe Apetri la Pensii, astfel încît acesta figureazã ca fiind asigurat si cu plãtile la zi pentru perioada 1 martie 2006 - iunie 2011. Oficialii spun cã persoana în cauzã poate veni oricînd doreste la Casa Judeteanã de Pensii Neamt pentru a i se elibera un certificat de stagiu de cotizare, din care poate afla cu exactitate situatia plãtilor efectuate de angajator.

Articol afisat de 3758 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective