Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Jale la toamnã, cu clasa a IX-a!

ÃŽnvãtãmîntul nemtean va suferi în toamna care vine una dintre cele mai zdravene zguduieli, pentru cã va pierde dintr-un foc 900 de copii în clasa a IX-a. Este cea mai dramaticã scãdere de pînã acum a populatiei scolare înregistrate la un singur an pe nivel de studiu. Conducerea Inspectoratului Scolar Neamt este foarte îngrijoratã de aceastã situatie si a pregãtit deja o schemã a viitorului plan de scolarizare, avînd în vedere reducerea numãrului de clase a IX-a cu circa 30. „Vom lucra la realizarea planului de scolarizare pe macheta de anul trecut, dar trebuie sã se aibã în vedere clasa pregãtitoare care se va introduce în sistem. Am observat cã în mediul rural s-a cam exagerat cu aducerea copiilor de sase ani în sistemul în învãtãmînt primar si prin unele zone nu se va putea constitui clasa pregãtitoare. Rugãmintea este ca încã sã nu se facã înscrieri pentru aceastã clasã. Pentru clasele I si a V-a directorii trebuie sã se organizeze cum cred cã este mai bine, avînd în vedere cã trebuie si efective asa cum prevede legislatia, dar va intra în aplicare finantarea per elev. Pînã la urmã Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului va da aprobarea pentru înfiintarea fiecãrei clase si dacã nu vor fi copii suficienti, clasele nu se vor înfiinta. Alocatia bugetarã pentru anul viitor se va face dupã numãrul de elevi si se vor accepta corectii doar în procent de 1-2-3%, nu de 20%! Trebuie sã fie foarte atenti la aceste situatii. Cel mai greu va fi la clasa a IX-a. Maximum 33% dintre elevi vor putea fi cuprinsi în învãtãmîntul vocational si teoretic. Iar vocationalul va reprezenta cam 8-9%, restul fiind învãtãmînt tehnologic, pentru cã facem aceastã raportare pe baza cererii pe piata muncii”, a declarat profesor Liliana Georgescu, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.

Clasele a IX-a, de la 194 scad la 162

Conform calculelor, bazate pe populatia scolarã nemteanã aflatã în prezent în clasa a VIII-a în scoli, în toamnã se vor putea forma doar 162 de clase a IX-a, fatã de 194 cîte sînt în prezent. Avînd în vedere acest aspect deloc de neglijat, Inspectoratul Scolar a propus o schemã pe baza cãreia sã se constituie clasele a IX-a în liceele nemtene în anul scolar viitor, cu desfiintarea de clase în unitãtile unde se poate face asta. „Sînt doar propuneri si ne vom întîlni cu directorii de licee. Dar ei trebuie sã înteleagã cã la respectivele discutii nu vor putea spune cã nu renuntã la o clasã, douã, dacã se va vedea cã se poate face asta“, a mai spus adjunctul Liliana Georgescu. Anul trecut, pînã s-a ajuns la constituirea celor 194 de clase a IX-a care se regãsesc acum în învãtãmîntul nemtean, directorii s-au asezat la masa negocierilor de trei ori cu sefii ISJ, primii încercînd sã îsi apere unitãtile, iar ceilalti sã nu permitã constituirea de clase cu efective mici sau specializãri neatractive. Pentru anul scolar care vine s-a propus sã nu se intervinã la Seminarul Teologic de la Agapia, pentru cã acolo existã o singurã clasã pe an de studiu, iar dacã la toamnã nu s-ar mai constitui, unitatea ar ajunge la desfiintare. S-a recomandat conducerii seminarului sã se ia mãsurile necesare pentru ca procesul de învãtãmînt sã se desfãsoare în cele mai bune conditii. Conducerii Colegiului National „Gheorghe Asachi“ i s-a propus sã renunte la o clasã de profil teoretic si sã pãstreze vocationalul. „ÃŽn Piatra Neamt sînt trei colegii teoretice, care au rezultate foarte bune si nu e cazul sã mai existe clase cu acest profil si prin alte unitãti, care nu asigurã o pregãtire la acelasi nivel ca la colegiile de specialitate“, a opinat generalul adjunct Liliana Georgescu.
Liceele sportive din Piatra Neamt si Roman vor pierde cîte o clasã. Colegiul Tehnic de Transporturi va pierde douã clase, una de mecanicã si una de electronicã. De la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ se vrea sã se renunte la o clasã de industrie alimentarã si la una de mecanicã. Din schema de la Colegiul Tehnic Piatra Neamt vor dispãrea douã clase, dintre care una de protectie a mediului, iar de la Grupul Scolar Economic Administrativ vor dispãrea o clasã cu specializarea turism si una de economic. Grupul Scolar „Dimitrie Leonida“ va pierde o clasã de turism, Colegiul National „Roman Vodã“ - o clasã de teoretic, cele douã seminarii teologice din Roman, unul ortodox si unul catolic, vor rãmîne cu cîte o clasã fatã de douã cîte au acum. Douã clase vor dispãrea si din schema Colegiului „Miron Costin“, douã de la Danubiana, una de la „Vasile Sav“, douã de la „Petru Poni“, una de la Grupul Scolar Roznov, una de teoretic de la Liceul „Vasile Alecsandri“ Sãbãoani, una de la „Stefan cel Mare“ si douã de la „Ion Creangã“, una de la „Vasile Conta“, una de la SAM Pipirig, una de la Nisiporesti si una de la Adjudeni. Vestea pierderii acestor clase i-a intrigat pe directorii nemteni, pentru cã pe lîngã faptul cã vor avea mai putini bani în unitãtile lor întrucît fondurile se dau în functie de numãrul de elevi, o mare problemã va fi la nivelul corpului profesoral. ÃŽncã nu se poate preciza cam cîte cadre didactice vor rãmîne fãrã normã, dar acest lucru este logic sã se întîmple. Si cum de la an la an populatia scolarã este în scãdere, nu le va fi deloc usor sã îsi gãseascã alte unitãti în care sã îsi desfãsoare activitatea.

Articol afisat de 3958 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective