Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UN ALT EXPERIMENT

UN ALT EXPERIMENT

• de anul viitor, Sãnãtatea îsi schimbã pãrul, dar nu se stie dacã si nãravul • din 2012 se vor introduce coplata, dar si asigurarea privatã de sãnãtate, obligatorie • vor apãrea casele de asigurãri private • salariatii sînt asigurati pentru un pachet de servicii de bazã • încã nu se stie care sînt acestea •

Anul 2012 va aduce pe lîngã inerentele scumpiri de început de an (gaze, curent, combustibili, impozite etc.) si scumpiri semnificative ale serviciilor medicale, chiar dacã vreo lunã-douã lucrurile rãmîn la fel. Marile schimbãri ale anului care vine sînt coplata si asigurãrile private de sãnãtate. Actul normativ care stabileste introducerea coplãtii a fost publicat în Monitorul Oficial la 1 decembrie 2011, dar încã nu are norme metodologice de aplicare, fapt care face sã nu se poatã percepe din primele zile ale lui ianuarie. Probabil, coplata va fi perceputã cel mai probabil din februarie sau martie, depinde de repeziciunea cu care se vor publica normele. Din cauza lipsei acestora nu se stie exact care servicii medicale vor fi taxate si nici cu cît. Initial s-a vorbit de o sumã fixã pentru anumite servicii, dupã care s-a spus cã ar putea fi procent din veniturile nete ale persoanei plãtitoare. Asiguratii vor beneficia însã de un pachet de bazã de servicii medicale pentru care nu vor plãti nimic, dar deocamdatã nimeni nu stie ce va contine acest pachet. Cu alte cuvinte, singura certitudine în privinta coplãtii este cã se va aplica ceea ce va duce la scumpirea serviciilor medicale, dar si la o crestere a numãrului de bolnavi, deoarece multi nu-si vor permite taxele suplimentare.

Reforma sanitarã - bunã în teorie


Mai marii Sãnãtãtii au decis în 2011 cã sistemul medical are nevoie de o reformare din temelii, mai ales cã de zeci de ani functioneazã cam pe aceleasi principii. ÃŽn consecintã, oficialii din domeniu s-au uitat pe la vecini pentru a vedea cum functioneazã treaba si au ales modelul olandez. A fost elaboratã o lege mamut, numitã Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sãnãtate în România“ iar miercuri, 28 decembrie, acest proiect a fost pus în dezbatere publicã. Dacã în termen de 30 de zile nu va fi contestatã, ea va fi publicatã si se pare cã se va aplica o parte din martie 2012, iar o parte din 2013. Principala modificare va fi introducerea asigurãrilor de sãnãtate private. Vor apãrea casele de asigurãri private care vor fi controlate de cãtre casa nationalã, tot aceasta fiind si cea care le va împãrti banii. Vor functiona maximum 10 case de asigurãri private, iar fiecare cetãtean va putea alege una dintre acestea. Oamenii îsi pot schimba casele, dar doar dupã un an. Dovada calitãtii de asigurat se face cu cardul national de sãnãtate ce va fi eliberat de anul viitor. Teoretic, reforma sanitarã este bunã, rãmîne de vãzut dacã si practic se va dovedi la fel de inspiratã.

Pentru asigurati, nu vor interveni schimbãri majore

Fiecare persoanã cãreia i se retine din veniturile impozabile 5,5% si pentru care angajatorul mai plãteste 5,2% se considerã cã este asiguratã pentru un pachet de servicii de bazã. Persoana nu va trebui sã plãteascã în plus dacã are nevoie doar de medicamente, dispozitive si servicii cuprinse în acest pachet de bazã. Pentru restul, va da o coplatã sau va trebui sã se asigure suplimentar. Cu alte cuvinte, dacã o persoanã nu suferã de boli cronice sau afectiuni mai grave, poate rãmîne doar cu asigurarea actualã, dar dacã suferã de mai multe afectiuni va fi nevoitã sã plãteascã asigurãri mai mari. Sînt asigurati gratuit copiii pînã la 18 ani si tinerii care studiazã pînã la vîrsta de 26 de ani, cu conditia sã nu aibã venituri din muncã. Sotul, sotia sau pãrintii celui asigurat, dar care sînt în întretinerea sa, pot fi si ei asigurati, cu conditia ca venitul celui din familie sã nu depãseascã venitul mediu brut. În noul proiect de lege se poate opta pentru asigurãri suplimentare de sãnãtate prin care casele vor încheia asigurãri complementare, dar care nu vor fi mai mari de 50 de euro pe lunã. De acesti bani se oferã servicii suplimentare precum o a doua opinie medicalã, precum si conditii de cazare superioare în spitale.

Articol afisat de 1709 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective