Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Revelion pe stradã, parade si un nou început de an

Revelion pe stradã, parade si un nou început de an

• pietrenii s-au înghesuit si de aceastã datã în centrul orasului, dar nu ca în anii trecuti • formatiile tocmite de Primãria Piatra Neamt sã le cînte petrecãretilor au animat atmosfera • la Tîrgu Neamt, pe 2 ianuarie, la fel ca-n fiecare an, a avut loc o amplã paradã de datini si obiceiuri de An Nou •

A trecut si Revelionul 2012. Cu putinã gãlãgie în centru, cu bucate pe mesele fiecãruia, cu cîtiva artisti care au încîntat poporul amator de a întîmpina Anul Nou în aer liber si cam atît. Mai greu le-a fost mãturãtorilor, care de Sfîntul Vasile au strîns gunoaiele lãsate în urmã, de cu o searã înainte. Si sã fi fost vreo sapte tone în total, din care sase numai din centru!

Dã-i cu ursul, dã-i cu capra...

Orasul s-a pregãtit de sãrbãtoare încã de pe 30 decembrie, cînd în zona centralã s-a montat scena pe care au evoluat cei de la formatiile Narcotic, Deep Central si Datina. Si la mijlocul noptii dintre ani, cîtiva consilieri locali si viceprimarii Ana Monda si Dragos Chitic. care au transmis urãri. Pînã la a se ajunge la petrecerea mutatã de mii de pietreni în centrul orasului, pe strãzi a domnit atmosfera de An Nou - ursi, capre, urãtori, mascati ori ba. Prin unele zone mai rari ca în alti ani, prin altele mai multi ca de obicei, urãtorii au sunat, si-au fãcut treaba si si-au luat bãnutii meritati. Unii s-au bucurat din plin si de ospitalitatea gazdelor si au gustat din vinuri, din rachiele menite sã-i încãlzeascã la trup si mai pe searã se odihneau pe bãncile din fata blocurilor. Mare le-a fost bucura copiilor care pe la colturi numãrau monedele si bancnotele adunate de la cei cãrora le uraserã de bine pentru noul an. Spre searã linistea cam pusese stãpînire pe oras, pentru cîteva ceasuri. Se mai auzeau dobele care sunau de se miscau perdelele de la geamuri si motoarele turate ale masinilor, mînate sã ajungã la destinatie cît mai repede. Spre deosebire de anii trecuti, petardele n-au mai fost asa de multe. S-au auzit pe ici, pe colo, dar destul de rar, semn cã distributia si procurarea lor s-a fãcut mai greu ca altãdatã.

Grupuri-grupuri spre centru

De pe la ora 23, mii de pietreni au mers cãtre centrul orasului. N-a fost ca în alti ani, cînd lumea mergea rîuri-rîuri, dar încã mai sînt nostalgici dupã Revelionul din centru. ÃŽn fond e o ocazie de a iesi din casã, de a asculta si o prestatie a unor artisti, de a vedea un foc de artificii si, de ce nu, de a sta cu ochii în patru sã nu te trezesti fãrã geantã, fãrã portofel sau cu o petardã la picior care sã te sperie zdravãn. Printre cei adunati în zona Unic, multi erau veniti acasã din tãri strãine. Se auzeau dupã vorba stîlcitã sau dupã accentul „de occidentali“. Cu copiii cãrati în cîrcã, au venit sã facã o comparatie între ce au vãzut ei pe alte meleaguri si ce se întîmplã la noi. Una peste alta, timpul s-a scurs, a venit mult-asteptatul moment 00:00, cînd au tîsnit artificiile si lumea s-a pupat si felicitat cu spor. N-a durat euforia mai mult de 20-30 de minute. Spre cea mai micã orã a noptii lumea începea sã se retragã spre case. Unii lãlãind, altii mãtãhãind... Important era cã fiecare îsi dorea un an mai bun. Iar în urmã a rãmas, conform obiceiului, o mare de mizerie. Din pãcate, parcã fiecare petrecãret din centru a venit de acasã cu buzunarele pline de gunoaie si le-a împrãstiat pe jos, în buricul tîrgului. S-au spart sute de sticle de sampanie si vinuri, cãrate de doamne în posete sau de domni, în buzunarul de la geacã. Sau în cosuri de nuiele sau papurã. Dupã ce le-au golit, în semn de dispret pentru cã nu le mai erau utile, oamenii au dat cu sticlele de caldarîm. Altii, ceva mai „milosi“, le-au abandonat în boscheti sau le-au lãsat pe pervazul de la parterul cãdirilor.

N-au putut aduna altii cît au împrãstiat ei

Conform obiceiului, în prima zi dupã Revelion, de Sfîntul Vasile, angajatii Salubritasului au prestat la serviciu. Si pe 31, si pe 1, doisprezece salariati ai societãtii au adunat gunoaie, ajutati de douã autovehicule specializate. ÃŽn total, dupã noaptea de Revelion, Salubritas a strîns sapte tone de gunoi, din care circa sase numai din zona de centru, unde fusese petrecerea. ÃŽn parcul central, în prima zi din an, un mãturãtor, cam colorat la fatã, dãdea agale cu un mãturoi cu fire din plastic. Cu vîrful bocancului aduna unele dintre hîrtiile întesate printre firele de gard viu. Mai împingea la vale si unele tãndãri din sticlele ce fuseserã pline cu licori bahice cu cîteva ore înainte. Si la fiecare gunoi adunat trãgea cîte o înjurãturã printre dinti. Stia el de ce! Cel de-l produsese se odihnea la ora aceea, în vreme ce el stãtea cu mãturoiul în brate! Pe o bancã a gãsit un ursar, pe care zorii îl prinseserã ordihnindu-se în rãcoarea diminetii de ianuarie. Cu coadã mãturoiului l-a înghiontit, amintindu-i cã banca nu-i o casã si cã „ar sã-l ia dracu de frig!“. Dar ursarul s-a întors pe-o parte si si-a vãzut de lumea viselor. Zeci de panglici viu colorate fîlfîiau în bãtaia usoarã a vîntului si a curentilor produsi de mãturoiul aflat în plinã activitate. Angajatul Salubritasului si-a vãzut mai departe de treabã. Si-a aprins o tigarã si tinînd-o în coltul gurii, parcã indiferent cã intrase în noul an, a prestat mai departe. A vãzut cã îi mai rãmîn niste gunoaie nestrînse, dar si-a propus sã le ia altã datã. ÃŽn fond, s-a schimbat anul, nu si sectorul lui de activitate! Si cam la fel au procedat si colegii lui, consemnati de Sfîntul Vasile la datorie. Cã noaptea dintre ani a fost una „grea“ pentru multi pietreni s-a vãzut pe 1, cînd rari erau oamenii pe strãzi. Unii au iesit din case de voie, de nevoie, ca sã meargã la slujbã. Pe mai toate strãzile, „cete“ de javre se întreceau în a traversa ori în a merge acolo unde stiau cã ar putea gãsi niste resturi de mîncare. Cam asta a fost în oras la trecerea dintre ani. S-a mîncat, s-a bãut, s-a dansat si toti si-au urat lor si celor de alãturi sã aibã parte de un an cu mai multi bani, sãtui de crizã si de lipsurile de pînã acum.

Festivalul de la tîrg, filmat de un japonez

Ca în fiecare an, pe 2 ianuarie, la Tîrgu Neamt s-a desfãsurat un festival ad-hoc al urãtorilor din zonã costumati în ursi, capre, arnãuti si alte personaje, create dupã imaginatia si posibilitãtile de deghizare ale fiecãruia dintre participanti. La aceastã editie strãzile si trotuarele au fost mult mai aglomerate ca altãdatã, fiindcã vremea neobisnuit de caldã pentru aceastã perioadã a anului a scos din case multã lume de toate vîrstele, atît din oras cît si din localitãtile limitrofe. Si balcoanele si ferestrele blocurilor din buricul Tîrgului se tranformaserã în veritabile loje din care locatarii si prietenii lor urmãreau de la înãltime spectacolul strãzii. Formatiile defilau si uneori se opreau în loc, urîndu-i pe trecãtori în versuri vechi, mostenite din bãtrîni, sau adaptate vremurilor de astãzi. Oamenii fãceau roatã în jurul ursarilor si dacã erau multumiti de evolutia acestora, puneau la urmã un ban în dobele lor. Pe lîngã personajele în costumatii traditionale erau prezente si altele, care nu prea respectau tiparul manifestãrii, ci cãutau mai mult sã socheze privitorii. Era cazul unui bãrbat învesmîntat în negru, cu o mascã sugerînd un craniu, ce cãra în spinare o cruce pe care scria „Bãse-Boc“, iar pe cealaltã parte „România trezeste-te“. Alti doi mascati trãgeau dupã ei ceva ce pãrea un porc împãiat. Mai încolo, o mireasã cu pãrul alb si fata hidoasã mergea la brat cu un clovn. Formatiile consacrate s-au adunat la amiazã, pe platoul din fata Casei Culturii, unde a fost organizatã a XVI-a editie a Festivalului obiceiurilor si traditiilor de Anul Nou. Pentru cã cele 14 formatii participante erau cam la fel de valoroase, nu s-a mai întocmit un clasament, ci s-au oferit tuturor diplome de merit si premii în bani, din partea primãriei. „Ne-am gîndit cã e mai bine sã procedãm astfel pentru a-i încuraja sã participe si altãdatã. Am avut mai multi participanti ca anul trecut, fiecare avînd ceva specific, joc si costumatii diferite“, a spus Cristina Cosma, de la Casa Culturii. Publicul a avut ocazia sã priveascã spectacolul oferit de Ansamblul Datini Strãmosesti, din Ciohorãni-Iasi, cu mãsti deosebite si costumatii de ursi din stuf, Ansamblul Asa-i datina la noi, de la Timisesti, coordonat de creatorul popular Ion Albu, Mostenitorii de la Oglindesti - o formatie de la Oglinzi, Capra bãtrînã, banda ÃŽncheierea pãcii din Nemtisor - cu membrii costumati în arnãuti si soldati interpretînd un fel de teatru popular, evocînd momente istorice. Au mai evoluat Arnãutii din Barierã, Humulesti, Dumbrava, Drãgãnesti, Cracãul-Negru etc. Ca si în anii trecuti spectacolul a fost imortalizat cu o camerã de filmat de un japonez care le-a spus organizatorilor cã studiazã obiceiurile de iarnã la români, participînd si la alte festivaluri din tarã.

Articol afisat de 2277 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Oricum
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective