Ouã pe numere
• în Neamt sînt patru ferme unde sînt crescute gãini ouãtoare, inspectorii sanitar-veterinar spunînd cã zburãtoarele nu sînt stresate Ouãle care pînã pe 31 decembrie 2011 au fost mîncate cu spor de cãtre nemteni, fiind luate din supermarketuri fãrã prea multe verificãri la fata locului, o zi mai tîrziu n-au mai fost bune pentru consum. E vorba despre cele obtinute de la gãini care stau înghesuite, ducînd o viatã stresantã. Dacã se apeleazã la mîncatul ouãlor produse pe plan judetean, în cele patru ferme care existã în Neamt, atunci nu e cazul sã se schimbe „producãtorul“. Conform ultimelor prevederi din domeniul comercilizãrii ouãlor, valabile de la 1 ianuarie, acestea trebuie sã fie marcate cu un numãr distinctiv, un cod identic cu cel al exploatatiei. Marcajul trebuie sã fie lizibil si sã aibã o înãltime de cel putin doi milimetri. Numãrul distinctiv poate fi 0, 1, 2 sau 3. Ouãle ce poartã numãrul 0 sînt de productie ecologicã. Numãrul 1 indicã un ou produs de gãini crescute în aer liber, dar cu hranã nu neapãrat ecologicã. Numãrul 2 pe ou aratã cã acesta provine de la gãini crescute la sol, în ferme, dar în hale, si sînt hrãnite cu furaje clasice. Ouãle cu numãrul 3 sînt de la gãini care trãiesc în baterii - custi îmbunãtãtite sau nu. „Ouãle marcate acum cu 3, care s-au comercializat pînã pe 31 decembrie în România, proveneau de la gãini crescute în custi îmbunãtãtite sau nu. ÃŽncepînd cu 1 ianuarie 2012, ouãle provenite de la aceste pãsãri nu se mai dau spre consum public, ci se dirijeazã direct spre industrializare sau distrugere, urmãrindu-se cu strictete trasabilitatea acestora, pentru a nu putea sã ajungã la populatie. Se vor putea comercializa ouãle marcate cu codul 3 provenite numai de la gãini crescute în custi îmbunãtãtite, conform standardelor comunitare“, a declarat doctor Constantin Lipan, director executiv adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt. Conform acestor norme, într-o cuscã îmbunãtãtitã, fiecare gãinã va avea cel putin 750 de cmp, înãltimea custii va fi de cel putin 20 de cm în orice punct al sãu etc., nu se acceptã custi cu suprafata mai micã de 2.000 de cmp etc. „ÃŽn Neamt sînt patru ferme de gãini ouãtoare autorizate sanitar veterinar, din care trei ferme cresc gãini în baterii îmbunãtãtite, iar o fermã creste gãini ouãtoare la sol, iar comercializarea ouãlor se va face în conditiile impuse de normele UE“, a mai spus doctorul Lipan.
|