Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COMERT CU VIATA?

COMERT CU VIATA?

Privatizarea serviciilor de urgentã

• medicii nemteni nu sînt de acord cu privatizarea serviciilor de urgentã • sindicalistii din domeniu cred cã este o aberatie • noua lege a sãnãtãtii permite aparitia ambulantelor si unitãtilor de primiri urgente private • „Serviciile de urgentã trebuie sã rãmînã sub controlul statului si trebuie sã acorde asistentã tuturor, nu doar asiguratilor sau celor cu bani“, a declarat medicul Iosif Koszeghi •

În ultimele zile noul proiect de lege referitor la reforma sanitarã si mai ales una dintre prevederile care se referã la medicina de urgentã a încins spiritele la nivel national, creînd o adevãratã furtunã. Politicienii si initiatorii acestei legi considerã cã privatizarea serviciilor de urgentã ar putea fi în avantajul pacientilor pe cînd cei care lucreazã în sistem se opun categoric, justificîndu-si opiniile prin faptul cã astfel se va face comert cu viata. Concret, noul proiect de lege permite aparitia operatorilor privati în sistemul de urgentã. Cu alte cuvinte, la fiecare început de an, la contractarea cu Casa de Asigurãri vor putea participa nu doar ambulantele publice ci si firme private care au în dotare masini de transport sanitar si care pot oferi astfel de servicii. Statul, în spetã casele de asigurãri, vor face contract cu cei care oferã cele mai bune preturi si cele mai bune servicii. Pînã aici nimic rãu, ba chiar pare a fi în avantajul bolnavilor faptul cã vor exista mai multe firme si care sã aibã mai multe masini, mai bine dotate. Problema apare în momentul în care firmele private vor dori sã facã profit si vor face rabat la calitate. Pe de altã parte, teama celor care contestã aceastã prevedere este cã, în momentul în care firma privatã va termina bugetul lunar va refuza sã vinã la solicitãri, exact ca în cazul laboratoarelor de analize care fac astfel de investigatii doar în limita fondurilor. O altã temere este cã privatii îsi vor selecta clientii, refuzînd pacienti care provin din rîndul categoriilor defavorizate (oameni ai strãzii, oameni foarte sãraci) sau care domiciliazã la mari distante de o clinicã. Medicul Raed Arafat, cel care a înfiintat SMURD-ul la noi în tarã acum peste 20 de ani a fost cel mai înversunat contestatar al sistemului si a preferat sã demisioneze din functia de secretar de stat al Ministerului Sãnãtãtii decît sã fie de pãrtas la privatizarea urgentelor.

Afacerile cu statul au creat milionari în euro

Medicii nemteni sînt de partea lui Arafat si nu vãd cu ochi buni intentia Ministerului Sãnãtãtii de a permite privatizarea serviciilor de urgentã. „Nu stiu de ce s-au oprit tocmai la aceste servicii pentru cã în sistemul sanitar sînt multe altele deficitare. Experienta ultimilor ani a arãtat cã în România cele mai profitabile afaceri sînt cele cu statul. Majoritatea milionarilor în euro de la noi nu au fãcut averile muncind pe brînci ci, pur si simplu, pentru cã au încheiat afaceri avantajoase cu statul. Sãnãtatea a fost unul dintre domeniile care nu a prezentat foarte mare interes pînã acum, dar iatã cã acum i s-a descoperit potentialul. Sînt de pãrere cã, dacã privatii vor intra în competitie cu serviciile publice, efectele vor apãrea în timp si cu sigurantã vor duce la falimentarea acestora din urmã. De asemenea, unitãtile de primiri urgente sînt de interes national si tocmai de aceea ele au în acest moment un buget separat. ÃŽn urgentã se folosesc medicamente care costã miliarde si care sînt vitale pentru salvarea vietilor. Tocmai de aceea statul asigurã finantarea acestor unitãti. Privatizarea anumitor servicii medicale este beneficã, dar serviciile de urgentã trebuie sã rãmînã sub controlul statului si trebuie sã acorde asistentã medicalã tuturor, nu doar asiguratilor sau celor cu bani“, a declarat medicul Iosif Koszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

„Am lucrat cu doctorul Arafat si-l sustin“

Seful Unitãtii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean este de partea doctorului Arafat si crede cã în acest moment serviciile de urgentã functioneazã foarte bine. „Nu stiu în amãnunt proiectul de lege astfel încît nu pot avea o pãrere foarte avizatã. Am lucrat însã cu medicul Raed Arafat care, dupã pãrerea mea, este unul dintre cei mai mari specialisti, dacã nu chiar cel mai bun, în domeniul medicinei de urgentã. Meritele sale sînt incontestabile si de aceea cred cã pãrerile sale sînt cele mai competente în domeniu, motiv pentru care îl sustin. ÃŽn acest moment, la noi, serviciile de urgentã functioneazã foarte bine, dupã legi cadru foarte bine puse la punct si dupã protocoale standardizate. Nu vãd ce ar mai putea fi fãcut si nu vãd care ar fi avantajele privatizãrii“, a precizat medicul Cristian Pãsãlãu.

„Cînd ceva merge bine în tara asta, trebuie distrus“

Nici sindicalistii din Sãnãtate nu sînt de acord cu aceastã privatizare pe care o considerã nejustificatã. „Se pare cã de cîtiva ani încoace intentia politicienilor este sã distrugã sistemul sanitar. Au închis spitale, pe cele rãmase nu le-au mai finantat corespunzãtor, plãtesc cadrele medicale mizerabil, vor sã introducã coplata, iar acum au descoperit cum pot sã facã si afaceri pe seama serviciilor de urgentã. Din pãcate, cînd ceva merge bine în tara asta, imediat se ia decizia sã se distrugã. Este si cazul Ambulantei, unde lucrurile chiar functioneazã. Noi ne vom opune acestei privatizãri deoarece nu am fost invitati la consultãri, dar nu stiu dacã va tine cineva cont de pãrerea noastrã“, a declarat Angela Tofan, liderul Sanitas Piatra Neamt.

Transportul dializatilor deja îl face de peste un an BGS

O parte din serviciile de urgentã sînt deja privatizate, transportul dializatilor fiind fãcut integral de firme private. Anul trecut, Ambulanta Neamt a pierdut o sumã frumusicã dupã ce i s-a reziliat contractul cu Centrul de Dializã Nefromed Piatra Neamt pentru transportul celor 114 persoane care fac de 2-3 ori pe sãptãmînã dializã. Acest centru este în contract cu Casa de Asigurãri Neamt si primeste pentru fiecare sedintã de dializã aproape 500 de lei. În acest cost intrã si transportul. Pînã în iarna lui 2011, transportul bolnavilor la si de la dializã era fãcut de Ambulanta Neamt. Nefromed a reziliat contractul însã si a preferat colaborarea cu BGS, motivînd cã astfel pacientii au parte de mai mult confort. În Neamt, transportul dializatilor este asigurat cu sase autoturisme Dacia Logan MCV si de un Land Rover Defender. De altfel, în majoritatea judetelor tãrii transportul dializatilor a fost preluat de cãtre BGS.

Articol afisat de 2002 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective