Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Strãmosii“, un muzeu dedicat traditiilor de pe Valea Bistritei

„Strãmosii“, un muzeu dedicat traditiilor de pe Valea Bistritei

ÃŽn satul Mãdei, din comuna Borca, pe final de an, mai exact pe 27 decembrie 2011, s-a desfãsurat un eveniment cultural deosebit. A fost deschis, în mod festiv, Muzeul Etnografic „Strãmosii“ ca o mãrturie a respectului celor de astãzi fatã de pãrintii si de bunicii nostri. Muzeul este gãzduit în 3 sãli ale scolii vechi din localitate, la evenimentul amintit participînd sãteni de toate vîrstele, formatii de dansuri populare, de colindãtori, de teatru cu mãsti de la Scoala Mãdei. Activitatea a început cu oficierea slujbei de sfintire a edificiului de cãtre preotul satului, Gelu Popescu, un iubitor si povãtuitor al respectãrii traditiilor strãmosesti. Concertul de colinde pregãtit de tînãra si talentata profesoarã de muzicã Marcela Tãranu a impresionat prin arta interpretãrii si prin ineditul colindelor, dar si prin frumusetea inegalabilã a costumelor populare. O replicã bãrbãteascã la colindele fetelor a dat-o grupul de colindãtori de la Liceul „Nicolae Nanu“ din Brosteni, care au fost însotiti de profesoara Paula Asmarandei. Corul bãietilor este condus de elevul Costel Gheorghiasa, din clasa a XI-a. Au urmat dansatorii din clasa a V-a pregãtiti de profesoara Elena Cutuhan. Si cum toate s-au desfãsurat în toiul Sãrbãtorilor de iarnã, atmosfera a fost animatã de jocul caprelor si al tãpucilor. Strigãturile ritmate au fost dublate de notele fluierului fermecat al vestitului rapsod popular Spiridon Cîrjã, care l-a însotit pe nepotul sãu la spectacol. Amîndoi în costume populare cu mãrgele, bonde si chimire din piele lucrate artistic. De mentionat cã domnul Spiridon Cîrjã a confectionat opincile cu clopotei ale colindãtorilor si ale dansatorilor. Invitat special a fost gospodarul Gicã Mujdei, din Borca, detinãtorul unora dintre cele mai frumoase costume populare de pe Valea Bistritei. Vîrstnici si copii au stat alãturi, într-o zi de sãrbãtoare, strãlucind prin frumusetea tinutei si a bucuriei de a trãi clipe de neuitat. O punte de legãturã tainicã si nemuritoare s-a creat între generatiile diferite. Un vestit dansator de odinioarã, care a transmis talentul si nobletea dansului popular fiului sãu, Cobuz Ioan, a dãruit cu aceastã ocazie muzeului, un tulnic cu care trezea odinioarã ecoul muntilor. Cei mici au primit mere, nuci, portocale, sucuri, covrigi, iar cei în vîrstã s-au delectat cu un pahar de vin fiert. Trebuie spus cã domnul primar Aleca Vasile ne-a sprijinit în aceastã privintã. Obiectele din muzeu si fotografiile oglindesc felul de a fi, de a trãi al oamenilor din aceste locuri, oameni harnici, îndrãzneti, cinstiti, cu credintã în Dumnezeu, care au stiut sã munceascã, sã respecte marile sãrbãtori crestine si sã devinã pilde vii pentru tinerii de astãzi.
Nota Redactiei: Colectiile si obiectele din zestrea muzeului încununeazã munca plinã de rîvnã, timp de 30 de ani, a profesorilor Ana si Gheorghe Bondar, în prezent pensionari.

Profesor Gheorghe BONDAR, sat Mãdei, Borca

Articol afisat de 1643 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gheorghe BONDAR)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective