Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ÎNMATRICULÃRI CU FRÎNA TRASÃ

ÎNMATRICULÃRI CU FRÎNA TRASÃ

• intrarea în vigoare a noii taxe de poluare a redus numãrul înmatriculãrilor • dacã în ultima zi a lui decembrie au fost procesate datele pentru înmatricularea a 178 de autovehicule, ieri au fost operate doar 14 cereri • zeci de nemteni au cerut Fiscului diferenta de bani •

16 ianuarie 2012 a fost prima zi în care nemtenii care au plãtit vechea taxã auto au putut cere de la stat banii achitati în plus, si care trebuie returnati titularilor de cãtre Fisc. Noua lege privind taxa de poluare a intrat în vigoare pe 13 ianuarie, iar acest lucru s-a vãzut în numãrul foarte mic de înmatriculãri operate. De altfel, cunoscãtorii erau convinsi cã odatã intratã în vigoare noua lege, numãrul înmatriculãrilor va scãdea. Iar datele sînt elocvente în acest caz. Astfel, dacã în 29 decembrie lucrãtorii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculãri Vehicule (SPCRPCIV) Neamt, au operat acte pentru înmatricularea a 178 de vehicule, situatia s-a schimbat radical începînd cu 13 ianuarie, ziua cînd legea a intrat în vigoare. Datele oficiale aratã cã în aceastã zi au fost efectuate 11 înmatriculãri. Dintre acestea doar una a fost cu taxã, în celelalte cazuri fiind vorba de schimbãri de documente. Gheata a fost spartã de un bicãjean care a achitat 2.000 de lei pentru înmatricularea unui Opel din 2010. Ieri, pînã la ora 14, fuseserã operate 14 înmatriculãri, dintre care patru cu taxã. Pentru un Audi, an de fabricatie 2001, motor pe benzinã si Euro 4, s-a achitat o taxã de 1.000 de lei, pentru un Volkswagen, fabricat în 2010, s-a plãtit 2.000 de lei, iar pentru douã autoutilitare Volkswagen, an de fabricatie 2007 s-a achitat, pentru fiecare, o taxã de 1.600 de lei. Comisarul sef Ioan Simionel, seful SPCRPCIV Neamt, a precizat cã toti cei care doresc sã înmatriculeze autovehicule trebuie sã treacã mai întîi pe la Fisc pentru a-si plãti taxa.

Solicitãri pentru restituirea diferentei de taxã

La primele ore ale diminetii la registratura Directiei de Finante erau destule persoane care se interesau de modalitatea de returnare a banilor. Altii veniserã cu lectia învãtatã si au stat la rînd pentru a depune cererea. „Pînã la ora 12 fuseserã depuse cîteva zeci de cereri, unele erau pentru restituirea diferentei de taxã, iar în altele se solicita calculul taxei auto“, a declarat Cristina Ionescu, purtãtor de cuvînt al Directiei de Finante Neamt. Prevederile referitoare la noua taxã auto au intrat în vigoare pe 13 ianuarie 2012, iar 16 ianuarie a fost prima zi în care cei care au plãtit o taxã auto mai mare decît cea prevãzutã în noile norme puteau cere restituirea diferentei. Dupã depunerea documentatiei necesare si stabilirea diferentei de bani, plata ar urma sã aibã loc în cel mult 45 de zile. Dacã taxa auto achitatã în intervalul 1 iulie 2008 -13 ianuarie 2012 este mai mare decît birul din noua lege, banii pot fi restituiti, în baza unei cereri. Este vorba de formulare tip, care de ieri au putut fi gãsite la Fisc. Mai este nevoie de documentul doveditor al plãtii, chitantã fiscalã sau ordin de platã si extras de cont, plus copia cãrtii de identitate a vehiculului si certificatul de înmatriculare, în original. Cei care si-au pierdut chitanta pot cere Fiscului o copie de pe documentul de platã. Ministrul Mediului a precizat în urmã cu cîteva zile cã diferenta de bani va fi restituitã în 45 de zile, cã Fondul de Mediu are resursele necesare si în total restituirile nu vor depãsi 200 milioane de lei. Reamintim cã noua lege prevede o reducere a taxei cu pînã la 25%, dar mai stabileste si cã birul trebuie plãtit inclusiv pentru autoturismele înmatriculate în România înainte de 2007 si pentru care nu s-a plãtit taxa. Actul normativ prevede cã taxa de poluare va fi achitatã o singura datã, pentru masinile noi si second hand, care sînt înmatriculate pentru prima data în România, indiferent dacã autovehiculul este produs în tarã sau în strãinãtate. Pentru masinile înmatriculate înainte de 2007, taxa de poluare va fi achitatã la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate, al înstrãinãrii masinii.

Ce spune legea?

Noua lege prevede clar situatiile în care este obligatorie achitarea taxei, dar si exceptiile de la platã. În aceastã ultimã categorie intrã autovehiculele ce apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, cele modificate în scopul conducerii de cãtre peroanele cu handicap, cele destinate a fi utilizate de fortele armate, cele destinate serviciilor de ambulantã, cele încadrate în categoria vehiculelor istorice, cele acordate institutiilor de învãtãmînt, confiscate sau destinate competitiilor sportive. Noua lege mai prevede cã se solicitã dovada de platã pe emisii poluante pentru vehiculele rutiere si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, în România, intervenitã dupã intrarea în vigoare a legii, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu s-a achitat taxa specialã pentru autoturisme si autovehicule sau taxa de poluare. Ei bine, tocmai acest articol va da mari bãtãi de cap celor care vor încerca sã-si vîndã masinile vechi, întrucît taxele ce ar trebui sã fie achitate sînt astronomice. Pînã în prezent, în Neamt nu s-a înregistrat nici o astfel de tranzactie. Si este putin probabil sã se înregistreze atîta timp cît, în cazul unui autoturism Dacia, de exemplu, taxa ar ajunge la cîteva zeci de milioane de lei vechi.

Articol afisat de 1954 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G.MUNTEANU, D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective