Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Directorii sînt la mîna primarilor

• evaluarea sefilor de scoli va fi fãcutã de cãtre primar prin reprezentantul sãu, pãrinti, consilieri locali si cîtiva profesori • începînd din aceastã varã, dascãlii îsi vor gãsi locuri de muncã în scoli pentru un an sau pe perioadã determinatã • actualii titulari nu vor avea probleme •

Descentralizarea învãtãmîntului va însemna pentru reprezentantii sistemului o dependentã totalã de autoritãtile locale. Primarii nu vor asigura doar bunul mers al scolilor, avînd putere de decizie inclusiv la alegerea cadrelor didactice care sã predea, dar vor reusi sã îsi spunã punctul de vedere inclusiv la evaluarea directorilor. Concret, acestia vor fi apreciati asupra muncii prestate de cãtre membrii consiliului de administratie din scoalã, din care vor face parte reprezentantul primarului, consilieri locali, doi pãrinti si cadre didactice al cãror numãr va fi mai mic decît numãrul celorlalti membri ce vor reprezenta comunitatea si autoritãtile locale. Asta înseamnã cã directorul care nu va colabora bine cu primãria va avea zile grele. Greu îi va fi si dacã la evaluarea activitãtii lui vor veni oameni mai putin priceputi sau rãu-intentionati. În aceste conditii, în scoli va trebui sã domneascã pacea si linistea, nimeni sã nu supere pe nimeni. Asta e valabil doar în directia scoalã - comunitate, pentru cã unitãtile vor functiona cu bani dati de primãrie, contractele de management ale sefilor scolilor vor fi semnate de cãtre primar si tot acesta este cel care se va pronunta în legãturã cu planul de scolarizare si alte decizii care tin de buna functionare a unitãtii de învãtãmînt. Pînã acum, evaluarea directorilor de scoli se fãcea de cãtre Inspectoratul Scolar Neamt, în cadrul sedintelor de Consiliu de Administratie. Directorii adjuncti erau evaluati de directorii ierarhic superiori. La ultima evaluare a sefilor de scoli, doar cîtiva dintre ei au obtinut 90 de puncte - limita minimã înregistratã în judet, restul fiind cam de 93-95 de puncte. Evaluarea acelorasi oameni de cãtre comunitãtile locale, cuprinse în consiliile de administratie ale scolilor, se va face spre toamnã si va reflecta activitatea directorilor în anul scolar actual. Spre deosebire de pînã acum, cînd directorii erau evaluati cu aceeasi unitate de mãsurã, de cãtre aceiasi oameni, din toamnã lucrurile vor fi total diferite, pentru cã fiecare director va avea evaluatorii sãi. Care cel putin în primul an nu prea vor avea experienta acestui demers. O actiune ce tine de implicarea primarilor în viata scolilor se desfãsoarã în aceste zile, cînd la Inspectoratul Scolar Neamt ajung adrese în baza cãrora se cere schimbarea numelui fiecãrei unitãti scolare. În judet nu va mai exista nici o scoalã cu clasele I-VIII, toate devenind scoli gimnaziale. Dupã avizul dat de ISJ Neamt, directorii vor intra în iuresul reactualizãrii siglelor, stampilelor, pancartelor etc. Dacã doresc, primarii pot cere ca scolile sã poarte numele unor personalitãti locale, judetene sau nationale.

S-a dus titularizarea

Meseria de dascãl nu mai reprezintã nici un fel de sigurantã pentru cei care vor sã intre în sistem. Teoria conform cãreia odatã prinsã o normã didacticã poti sã o tii pînã la pensie dispare definitiv din aceast an, chiar dacã oamenii care vor trece cu bine de conditiile impuse pentru a ajunge la catedrã vor reusi sã se mentinã acolo multi ani. Vor depinde însã de cît de bunã va fi colaborarea pe care o vor avea cu directorul unitãtii, cu autoritãtile publice locale si cu pãrintii copiilor. Mai indiferenti la aceste „represalii“ din partea partenerilor educationali vor fi cadrele didactice care sînt deja titulare ale sistemului, care nu pot fi înlãturate prea usor si nici nu sînt chiar la mîna celor de care depinde functionarea scolii. Vor avea însã de pãtimit dacã se vor trezi cã unitatea unde sînt titulare se desfiinteazã, pentru cã nimeni nu le va mai asigura un serviciu în altã scoalã, ci vor trece si ei prin noile criterii de gãsire a unui loc de muncã, dacã vor mai vrea sã activeze în educatie. De anul acesta, profesorii nu vor mai sustine examenul de titularizare, ci vor avea examen doar la institutia pentru care vor sã predea. ÃŽncepînd cu 2012, unitãtile de învãtãmînt care vor avea posturi neocupate, vor organiza concursuri si interviuri. Cei care vor cîstiga postul vor semna un contract direct cu scoala, aici oprindu-se firul ierarhic. Aceasta prevedere face parte din Legea Educatiei si urmãreste o concurentã între scoli pentru atragerea de dascãli competenti. Depinde însã de cît de corecte vor fi aceste testãri si de cît de competenti se vor dovedi organizatorii concursurilor, pentru ca pe baza acestora scolile chiar sã se aleagã cu dascãli valorosi.
Pentru a fi acceptat în învãtãmînt, candidatul trebuie sã aibã diploma de licentã si de masterat. Dacã trece de probele impuse de scoala angajatoare, va obtine un post de un an de zile, fiind supravegheat de un profesor mentor. Concursul pentru ocuparea unui post în învãtãmînt constã într-o probã practicã, prezentarea unui curriculum vitae si sustinerea unui interviu la angajarea prin plata cu ora a personalului didactic asociat si a personalului didactic pensionat. Potrivit Legii Educatiei, „personalul didactic poate fi angajat cu contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã sau perioadã determinatã de cel mult un an scolar, cu posibilitatea prelungirii contractului, respectiv în plata cu ora“.

Cum poti lucra ca dascãl

Posturile vor fi afisate din timp la sediile Inspectoratelor scolare judetene si la sediul unitãtilor de învãtãmînt care organizeazã concurs pentru alegerea cadrelor didactice. Pentru a pãtrunde în sistem, un tînãr trebuie sã aibã neapãrat diploma de licentã si un masterat de doi ani. Pasul urmãtor este concursul pentru ocuparea stagiului de un an pe care-l va face la scoala la care doreste sã se angajeze. În timpul stagiului va avea un profesor-mentor care-i va supraveghea si îndruma activitatea. Debutantul poate sustine de asemenea douã inspectii la clasã, iar la finalul anului scoalar va trebui sã întocmeascã un portofoliu pe baza cãruia va fi evaluat. Dacã va fi angajat, i se va face contract pe termen determinat, cu posibilitatea prelungirii. Contractele pe perioadã nedeterminatã se fac doar profesorilor cu definitivatul luat. Acestia nu au nevoie de stagiu de pregãtire pentru a se angaja, ei trebuind sã dea doar concurs pe post si sã sustinã un interviu cu directorul scolii. În caz de restrîngere a activitãtii unui liceu sau institutii de învãtãmânt, inspectoratul nu mai are obligatia sã asigure un post în altã parte, asa cum se întîmpla pînã în acest an. Profesorii care vor rãmîne fãrã posturi vor putea consulta baza de date a Inspectoratului Scolar Neamt si vor vedea unde se pot înscrie pentru un concurs, respectiv unde sînt locuri libere. Actualii titulari în sistem nu sînt afectati de schimbãrile Legii Educatiei. Nici activitatea de suplinire nu dispare. Din organigramele scolilor au dispãrut titulaturile precum învãtãtor si educatoare, toti dascãlii fiind obligati sã aibã statut de profesor, dat de studiile superioare.

Articol afisat de 2333 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective