Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
O ANCHETÃ... DISCUTABILÃ

O ANCHETÃ... DISCUTABILÃ

• un patron afirmã cã a fost anchetat abuziv de politistii tîrgnemteni • Viorel Rusanu spune cã i-a fost perchezitionatã casa fãrã sã i se spunã de ce, iar ulterior a primit o adresã de la Parchet prin care era anuntat cã i s-a aplicat o amendã administrativã de 300 de lei, plus 100 de lei cheltuieli judiciare • „Nu stiu sã fi fãcut obiectul vreunui dosar penal, iar politistii si-au bãtut joc de familia mea“, spune Rusanu • purtãtorul de cuvînt al Politei Neamt spune cã bãrbatul a fost cercetat penal si solutia a fost datã de procurori •

Viorel Rusanu, patronul unui magazin si al unui bar în satul Oglinzi, comuna Rãucesti, se plînge cã a fost victima unei anchete abuzive a politistilor din Tîrgu Neamt, fãrã sã cunoascã cu exactitate motivele pentru care a fost cercetat. El spune cã nu are cunostintã de absolut nici o anchetã declansatã împotriva sa si nici pînã la aceastã datã nimeni nu i-a explicat de ce casa si magazinul sãu au fost perchezitionate. Cu toate acestea, Rusanu a primit acasã o adresã de la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Tîrgu Neamt prin care i s-a adus la cunostintã faptul cã a fost scos de sub urmãrire penalã pentru comiterea infractiunii prevãzute de articolul 270, alineat 3 din Legea 86/2006 si i s-a aplicat o sanctiune cu caracter administrativ în valoare de 300 de lei, plus 100 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Articolul din legea cu pricina aratã cã este infractiune colectarea, detinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vînzarea bunurilor sau mãrfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscînd cã acestea provin din contrabandã. Surpriza aici intervine, patronul declarînd pentru Monitorul cã nu are cunostintã sã fi fost anchetat pentru contrabandã. Mai mult decît atît, în urma perchezitiei efectuate de politisti, în dimineata zilei de 11 mai, în casa lui Rusanu au fost gãsite 20 de pachete de tigãri netimbrate. „Tigãrile se aflau într-un sertar din bucãtãrie si le cumpãrase sotia mea pentru a le da celor care vin sã presteze munci agricole la noi. Pentru tigãrile descoperite, cei de la Vamã i-au aplicat sotiei o sanctiune cu avertisment. ÃŽn afarã de aceste tigãri, la locuinta noastrã nu s-a descoperit absolut nimic si nici nu stiu sã fi fãcut vreodatã obiectul vreunei anchete pentru contrabandã cu tigãri, alcool sau altã infractiune. Nu am fost citat nici la politie, nici la parchet. Nimeni nu mi-a spus cã s-a început urmãrirea penalã împotriva mea“, a declarat Rusanu.

„Am fost umiliti în ultimul hal“

Patronul nu numai cã respinge sanctiunile ce i-au fost aplicate si modul în care s-a realizat ancheta, însã este total nemultumit de modul cum au actionat politistii care i-au perchezitionat casa. „Nu pot sã las lucrurile asa. Am trimis memorii la presedintele Bãsescu, dar si la ministrul de interne, pentru cã am fost umiliti în ultimul hal. Nici comunistii si nici nazistii nu cred sã fi avut un astfel de comportament. Au venit la mine acasã dimineatã, la ora 5,30-6. Nici nu mã trezisem, cã politistii erau în poartã. Mi-au fluturat un document spunînd cã au dreptul sã facã perchezitie si s-au apucat de treabã. Le-am spus cã nu am nimic împotriva si cã pot sã caute ce doresc. Habar nu aveam ce-i intereseazã, cã-s tigãri, alcool sau altceva. Au cãutat peste tot, în pod, în cotet, în WC, în cusca porumbelilor si în magazin. Nu au gãsit absolut nimic. Cînd au ajuns în pod au gãsit bazinul de apã si au crezut cã e alcool, însã s-au înselat. Cel mai tare m-a supãrat faptul cã au intrat în casa mamei mele, în vîrstã de 96 de ani si au speriat-o. Nici nu stiu dacã aveau mandat sã intre si în locuinta ei. I-a umblat prin lucruri, prin pomenile pregãtite pentru înmormîntare si în urma lor a rãmas ca dupã rãzboi. Cum nu au gãsit nimic care sã ne incrimineze mã asteptam ca politistii sã-si cearã scuze, nu sã fiu amendat. Sã-l sanctioneze pe cel care a furnizat informatii eronate, pentru cã sînt sigur cã a existat o reclamatie la mijloc. De ce sã ne umileascã, fãrã ca nimeni sã plãteascã. Pe mine m-au dus la politie ca pe ultimul infractor, în tricou si pantaloni scurti. Nu am apucat sã-mi iau nici bani si nici telefonul. Au fãcut un proces verbal, m-au amprentat si fotografiat ca pe ultimul infractor. Nici acum nu stiu de ce am fost nevoit sã suport un astfel de tratament. Eu sînt om onest. ÃŽmi plãtesc taxele si impozitele la timp, contribui si eu cu ceva la bugetul de stat, asa cã nu e normal sã mi se întîmple asta. Am o situatie bunã, asa cã nu mi-as face bube în cap de geaba cu tigãri sau alcool fãrã documente. ÃŽn magazinul meu, produsele sînt cu acte, inclusiv tigãrile si alcoolul“, a declarat Rusanu.

A existat mandat pentru perchezitie

Inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt, afirmã cã perchezitia efectuatã la locuinta familiei Rusanu s-a fãcut în baza unui mandat emis de Judecãtoria Tîrgu Neamt. „Dacã a fost amendat de parchet înseamnã cã a fost începutã urmãrirea penalã împotriva sa. Perchezitia a fost fãcutã pe bazã de mandat emis de instantã. Faptul cã a fost amendat de procurori nu înseamnã cã este nevinovat. El ar fi putut sã facã plîngere împotriva solutiei parchetului si putea sã cearã anularea procesului verbal întocmit de autoritãtile vamale. Plîngerea fãcutã cãtre domnul ministru de interne a ajuns la noi si a fãcut obiectul unor verificãri. Concluzia a fost aceea cã cele reclamate nu se confirmã. I s-a trimis o adresã oficialã prin care a fost înstiintat cu privire la aceste aspecte“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu.

Articol afisat de 1868 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU, S.TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective