Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MAICILE AGAPIEI, PROCES PIERDUT

MAICILE AGAPIEI, PROCES PIERDUT

• mãnãstirea a pierdut procesul cu familia Marin dupã ce, în primã fazã, Judecãtoria Vîlcea îi dãduse cîstig de cauzã • magistratii Tribunalului Vîlcea au admis apelul sotilor Marin si le-au acordat acestora drept asupra terenului de sub casã pe perioada existentei constructiei • lãcasul de cult a fost obligat la plata a 60 de milioane vechi cu titlu de cheltuieli de judecatã •

Familia Marin, din Tîrgu Neamt, care se judecã de ani si ani cu Mãnãstirea Agapia pentru o casã si terenul ce le detine în apropierea lãcasului de cult, a înregistrat o victorie în instantã. Cei doi soti au trecut de la agonie la extaz, dupã ce în primã instantã, la Judecãtoria Vîlcea, pierduserã. Decizia a fost atacatã cu apel, iar la sfîrsitul anului trecut Tribunalul Vîlcea s-a pronuntat, dînd cîstig de cauzã familiei Marin. Este una dintre putine reusite înregistrate de sotii Marin de cînd se judecã cu mãnãstirea. „Admite apelul declarat de reclamantii Marin Florinel si Marin Elena. Schimbã în parte sentinta civilã nr. 10749 din 18.11.2010 pronuntatã de Judecãtoria Rîmnicu Vîlcea în dosarul nr. 11548/288/2009, în sensul cã admite actiunea formulatã de reclamantii Marin Florinel si Marin Elena si stabileste în favoarea acestora un drept de superficie asupra terenului de sub constructie si calea de acces la drum, pe perioada existentei constructiei. Respinge în totalitate cererea formulatã de intimata-pîrîta Mãnãstirea Agapia, inclusiv cererea pentru plata daunelor interese (...) Obligã intimata-pîrîtã Mãnãstirea Agapia la plata sumei de 6.000 lei cheltuieli de judecatã cãtre apelantii-reclamanti“, se aratã în sentinta Tribunalului Vîlcea. Dreptul de superficie le oferã familiei Marin dreptul de proprietate asupra clãdirii construite, chiar dacã se aflã pe terenul altei persoane. ÃŽn plus ei vor avea si drept de folosintã asupra terenului respectiv. Asta înseamnã cã bodyguarzii, angajati de mãnãstire pentru a interzice accesul familiei în propria locuintã ar trebui sã disparã. Dacã or mai fi pe la Agapia. Dosarul a avut ca obiect „uzucapiune stabilire drept de superficie“ si a fost strãmutat la solicitarea uneia dintre pãrti. ÃŽn primã instantã, magistratii Judecãtoriei Vîlcea au dispus demolarea constructiei familiei Marin si îi obliga pe acestia la plata a 7.018 lei cheltuieli de judecatã. Ei bine, aceastã decizie a fost casatã.

Sperante pentru alti sãteni

Hotãrîrea Tribunalului Vîlcea dã sperante altor zeci de sãteni care se judecã cu Mãnãstirea Agapia pentru terenurile de sub gospodãriile lor. În acest moment în situatia familiei Marin se aflã alte 38 de familii. Trebuie spus cã litigiul dintre sotii Marin si asezãmîntul de cult dureazã de zece ani. Toatã povestea a început la putin timp dupã ce Florin Marin si sotia sa au cumpãrat, în anul 2001, o casã si un teren în suprafatã de 800 de metri pãtrati în vatra satului Agapia. Tranzactia a fost fãcutã conform prevederilor legale, cu contract de vînzare-cumpãrare si tot ce trebuie. Ulterior încheierii tranzactiei, familia Marin a aflat cã nu poate sã-si renoveze imobilul pe motiv cã terenul ar apartine Mãnãstirii Agapia. A fost momentul de început al unui lung sir de procese. Ghinionul sotilor a fost acela cã în anul 2002, mãnãstirea a fost împroprietãritã cu 49 de hectare de teren, pe baza unor documente de la 1910. Sentinta ce a provocat nemultumirea sãtenilor a fost emisã de Judecãtoria Tîrgu Neamt, iar cele 49 de hectare de teren retrocedate se aflã în intravilanul localitãtii. O bunã parte din terenul retrocedat este ocupat de gospodãriile sãtenilor care, la rîndul lor, detin acte de proprietate. În suprafata retrocedatã se mai aflã o portiune din drumul judetean si cimitirul sãtesc. Cînd au realizat cã terenul de sub casele lor a trecut în proprietatea mãnãstirii, oamenii au protestat, iar multi dintre ei au deja procese pe rol, mare parte itentate de mãnãstire.

Bodyguarzii mãnãstirii

Florin Marin spune cã din vara anului 2009 nu a mai fost lãsat sã intre în casa pe care o detine în vatra satului Agapia, din cauza bodyguarzilor angajati de conducerea mãnãstirii. Firma de pazã fusese angajatã pentru a interzice accesul membrilor familei Marin în locuintã. Pe baza unui contract în valoare de 100 de milioane de lei vechi lunar, stareta a angajat firma de pazã, considerînd cã trebuie sã îngrãdeascã accesul familiei Marin la locuinta din apropierea lãcasului. Reprezentantii mãnãstirii au spus cã s-a construit pe terenul lãcasului, fãrã a avea accept. La rîndul lor, sotii Marin s-au apãrat spunînd cã nu au fãcut altceva decît sã renoveze imobilul pe care l-au cumpãrat cu acte în regulã. Si au început seria unor nenumãrate litigii în instantã. Vasile Cucos, primarul comunei Agapia, a declarat în nenumãrate rînduri cã hotãrîrea judecãtoreascã prin care Mãnãstirea Agapia a fost împroprietãritã cu cele 49 de hectare, i-a afectat grav pe sãteni. Hotãrît sã îndrepte lucrurile, alesul local a cerut în instantã anularea partialã a hotãrîrii respective. Procesul a fost însã strãmutat la cererea reprezentantilor mãnãstirii si s-a judecat la Judecãtoria Timisoara. În primã instantã, cei care au pierdut au fost mirenii, însã decizia a fost atacatã cu apel la Tribunalul Timis.

Articol afisat de 2237 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Din cap
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective