Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 23 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Din cap

La vita e bella


• Vedetele primelor zile de protest au fost, fãrã îndoialã, acei care niciodatã nu ar fi putut aspira la o asemenea posturã: jandarmii. Am vãzut si ne-am crucit pe ce se duc banii nostri: echipamente de martieni, bastoane armate cu otel suedez, telescoape cu electrosocuri, cãngi, rãngi, autospeciale pentru umilit multimea, tot felul de porcãrii întru nimicire si schilodire pe care numai mintile bolnave le pot închipui, masini blindate, autospeciale, gaze din belsug si alte, vorba românului de mahala, „ace, brice si carice“. Plus sume enorme pentru întretinerea si asigurarea bunãstãrii acestor indivizi bine dezvoltati somatic. Am vãzut serile trecute, în gros-plan, mîna unui astfel de specimen, pe inelarul cãreia strãlucea în lumina bulevardului o verighetã imensã. Prin urmare, este un om obisnuit, cu nevastã si, tinînd cont de starea fizicã propice procreerii, cu copil. Care copil merge la scoalã alãturi de copiii celor cotonogiti. Iar creatura paternalã, dacã nu are de bãtut pe nimeni, vine, probabil, la sedintele cu pãrintii. E drept, societatea are nevoie si de asemenea personaje care sã apere cuceririle revolutionare ale guvernului. Atunci cînd nu stii sã faci nimic altceva si îti antrenezi doar muschii, autosatisfãcut de nemernicia si ignoranta ta poti deveni jandarm sau functionar la bancã. E adevãrat cã, asa cum se întîmplã îndeobste în cazul oamenilor, pot exista si exceptii. De aceea nu m-as mira sã aflu cã un jandarm scrie, de pildã, poezii; sau cã în timpul liber un altul merge la bisericã; sau cã al sãu violon d’Ingres este pictura. Vã închipuiti: naturã moartã cu dubã, sau portret de ciumpalac în lumina becului. Artã modernã, artã liberã, artã politistã! Pînã la urmã sînt si ei oameni. Si trãiesc dintr-o leafã de bugetar. Si-s sub ordin. Dacã nu dau cînd li se spune, înfundã carcera.

• Nu stiu cîtã culturã propagã site-ul pustilor agresati în Piatã. Poate e un joc juvenil, poate o predispozitie sustinutã cu mijloacele moderne în virtutea unui impuls naiv, dar îndreptãtit, chiar dacã pe alocuri nu le reuseste. Dar spaima pe care martienii complexati o manifestã în fata acestui cuvînt e si îngrijorãtoare si odioasã. Primul impuls e acela de a-ti aduce aminte de trista celebritate a afirmatiei lui Goebels: „Cînd aud cuvîntul culturã, îmi vine sã scot pistolul!“

• Prim ministru încã, Emil Boc pune înainte de toate sintagma „interesul national“. ÃŽn virtutea cãreia au fost tãiate salariile, au fost înghetate si recalculate pensiile, au fost mãrite aberant birurile.
Mititelul pare cã plînge: „Mai lãsati-ne putin, sã vã terminãm!“ Si tot el, cu un glas care aminteste vag de fermitatea rãspicatã de dinainte de evenimente, afirmã cã tot în virtutea interesului national membrii guvernului s-au sacrificat pentru patrie, si-au sacrificat popularitatea, si mai ales, si-au sacrificat voturile. Ar da tot pentru un vot. Chiar si una peste bot, precum am vãzut. Bugetofagii nu renuntã încã la locul lor din fruntea festinului carnasier si sacrificiul lor este întrucîtva compensat de vilele somptuoase luate pe nimic, de masinile luxoase, de opulenta vestimentarã si rafinatele împliniri ale necesitãtilor gastronomice de înaltã calitate. Supãrat cã unii umblã cu pîra pe la europeni, premierul sustine cã România are nevoie de cele sase milioane de euro ale fondurilor comunitare. Si, mai mult decît atît, el însusi are nevoie; si presedintele, si Udrea si multi altii dimprejurul lor. Cã doar si ei sînt români, nu-i asa? Si, prin urmare, si ei însisi sînt în crizã.

• ÃŽn timp ce unii stau în stradã, altii se bucurã de cel mai bun uichend din acest sezon pe pîrtiile guvernamentale. Dar pentru asta trebuie sã ai ceva bani în buzunare, evident. Mi-e greu sã cred cã în viata asta, tinînd cont de agresivitatea celor care îmi cer bani pentru tot felul de chestii, îmi voi mai putea permite sã fac un uichend pe pîrtie. ÃŽn altã parte a scumpei si bogatei patrii, eliberati de orice griji si probleme, cîtiva potentati s-au luptat nu cu populatia ci cu mistretii, iar Vanghelie face soping la Geneva. Pentru cetãteanul de rînd, o mare bancã anuntã sosirea lui „Mos reducere“, o altã escrocherie din domeniul putorilor ce storc si ultimul ban din buzunarul secãtuit al românului. Sper sã nu fie o nouã reducere a nivelului de trai al acestui amãrît popor. ÃŽntre timp, partidul Poporului lui Diaconescu, îmbrãcat în violet, l-a ales pe des invocatul Vlad Tepes drept mentor. Dar cel mai grav este faptul cã în timp ce oamenii dîrdîie în stradã, în studiourile de televiziune reprezentantii puterii si ai opozitiei, alãturi de analisti si guristi de profesie pun la cale soarta viitoare a României. Despre care ei însisi nu stiu nimic.

• ÃŽn ciuda a ceea ce se gîndesc sã promitã, în disperare de cauzã, guvernantii, marea majoritate a oamenilor iesiti în stradã a cerut nu mãrirea salariilor ci demisia conducãtorilor. Greu de înteles, nu-i asa? Crezînd cã vor cumpãra si de aceastã datã cu doi lei o natie prostitã pînã acum cu cãldãruse si icoane sfintite la sediul partidului de guvernãmînt, se trage de timp cu osîrdie si disperare. Omul din fruntea natiei, presedintele jucãtor, iesit din teren si din termen trãieste în lumea lui, în tarcul de la Cotroceni, pãzit bine si condamnînd cu fermitate excesele primãverii arabe în fata unor ambasadori apatici si, evident, scîrbiti si obositi de incontinenta verbalã, stearpã si ternã a preacuvîntãtorului. ÃŽn ciuda faptului cã în fata natiei presedintia e mutã. Cãsnicia asta cu de-a sila cu poporul român, aflatã într-o stare de degradare perpetuã si ornatã cu violente domestice, nu are sanse de reusitã; pe termen lung, ca sã folosim o expresie des invocatã de politicieni. ÃŽntre timp am aflat cã pentru guvernanti sîntem prosti, inepti, viermi, ciumpalaci si, mai ales, frustrati. Mai mult, un politician care vorbeste „din cap“ afirmã ritos cã cei care au... „valoare“ au reusit în viatã. Auuu, valoarea meaaaa!

• Politicienii au pierdut contactul cu societatea si, mai grav, cu realitatea. Parlamentul este departe de a mai fi reprezentativ atîta timp cît interesele politicianiste îi denatureazã rostul, iar alegãtorul nu-si mai regãseste alesul la locul lui ci în alte configuratii care nu au nimic de a face cu promisiunile electorale. Guvernantii sugereazã un compromis, cu conditia de a rãmîne tot ei la putere. Evocînd si invocînd tot mai insistent virtutile dialogului. Adicã ei vor vorbi si noi vom da întelegãtori... din cap.

Articol afisat de 3141 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Din cap
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective