Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
IARNÃ GREA, OMÃTU MARE

IARNÃ GREA, OMÃTU MARE

• circulatia în judet se desfãsura ieri destul de dificil si dacã nu va viscoli situatia va rãmîne sub control • Ambulanta nu a putut ajunge la Spitalul Bisericani • „Nu am avut blocaje, autovehicule înzãpezite si nu s-au înregistrat accidente grave“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei • gerul va pune stãpînire pe judet, zilele viitoare

Judetul Neamt este alb la propriu, fiind acoperit cu un stat gros de zãpadã, chiar si pe drumuri, în ciuda insistentei utilajelor de deszãpezire. Dar cum nu a viscolit, nu sînt probleme legate de blocarea drumurilor, chiar dacã circulatia se desfãsoarã mai greu. Din raportarea fãcutã de Prefecturã, pe teritoriul judetului Neamt nu sînt drumuri nationale sau judetene blocate si nici linii electrice afectate. Sectia Drumuri Nationale Piatra Neamt a actionat cu 22 de utilaje pentru deszãpezire, în noaptea de marti spre miercuri consumîndu-se 230 de tone de material antiderapant. Ninsoarea care a continuat peste zi a tinut în actiune si angajatii de la Drupo, actionîndu-se pe sapte drumuri judetene. Raul Papalicef, seful salvamontistilor, spune cã ieri dimineatã pe Ceahlãu viscolea puternic. „Nu este de urcat pe munte în aceastã perioadã“, le-a recomandat Papalicef celor care aveau intentia sã ajungã la cabana Dochia în aceste zile.

Ambulanta are deja probleme

Desi drumurile au fost curãtate în limita posibilitãtilor pentru cã a nins fãrã încetare, Ambulanta a avut deja unele probleme în a ajunge la solicitãri. Nu s-a putut ajunge la Spitalul Bisericani, unde un pacient trebuia sã ajungã miercuri dimineatã pentru consultatii, cu toate cã transportul s-a fãcut cu o masinã 4x4. Si cadrele medicale de la Bisericani au rãmas în noaptea de marti/miercuri în spital pentru cã s-au temut cã nu vor putea ajunge în oras. Probleme au fost si la transferul pacientilor interclinic. Un bolnav ce necesita o coronografie fusese programat la o clinicã din Tîrgu Mures, dar pentru cã în zona Praid drumul era blocat si existau si alte zone cu probleme, medicii s-au reorientat si vor sã-l trimitã joi dimineatã la Iasi, asta cu conditia sã nu aparã blocaje si pe acest traseu. „Am avut dificultãti si pe drumul cãtre Iasi, fiindu-ne foarte greu sã rãzbatem, iar la Tîrgu Mures nici nu ne-am încumetat. Sã sperãm cã se va mai opri ninsoarea si cã nu va viscoli. ÃŽn rest, am ajuns la toate solicitãrile numai cã s-a fãcut cu întîrziere. Si pentru noi este complicat, deoarece nu avem garaj, iar autosanitarele stau sub cerul liber si se încãlzesc foarte greu. De asemenea, aparatura din dotarea masinilor ar trebui mentinutã la o anumitã temperaturã si tocmai de aceea atunci cînd stau în statie le punem în prize externe, dar se încãlzesc greu. Este o perioadã mai dificilã, dar sperãm sã rãmînã mãcar asa. Ne îngrijoreazã faptul cã ninge fãrã încetare si cã se anuntã cîteva zile cu ger“, a declarat medicul Letitia Damoc, sefa Serviciului de Ambulantã. Si Directia de Sãnãtate Publicã Neamt este în alertã, cerînd tuturor spitalelor, dar si Serviciului de Ambulantã sã fie pregãtite sã acorde îngrijire si cazare persoanelor fãrã adãpost sau celor în situatii limitã.

N-au fost evenimente rutiere grave

Desi a nins mult, în judet nu s-a înregistrat nici un accident rutier grav, blocaje în trafic sau cazuri de autovehicule înzãpezite. Traficul este monitorizat de 8 echipaje de politie rutierã si 14 echipaje de la sectiile rurale. „Nu avem la aceastã orã (n.r. - ieri dupã-amiazã) nici un drum blocat. Azi dimineatã (n.r. - ieri dimineatã) colegii mei au oprit trei tiruri în localitatea Girov, pentru a evita orice fel de problemã. Unul dintre ele, care nu era încãrcat, a început sã patineze si am zis cã este mai bine sã fie oprit decît sã blocheze traficul. Masinile erau dotate cu pneuri de iarnã, asa cã din acest punct de vedere nu au fost probleme“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere Neamt. Ofiterul a mai precizat cã s-au înregistrat douã evenimente rutiere. „La Crãcãoani, un TIR a derapat si a intrat într-un cap de pod. Nu s-au înregistrat victime. Un alt eveniment a avut loc la Zãnesti, acolo unde o adolescentã, de 15 ani, a fost accidentatã usor de remorca unui autocamion. Fata a suferit leziuni usoare si se aflã în afara oricãrui pericol“, a mai afirmat seful Politiei Rutiere. Comisarul sef Asandei recomandã tuturor participantilor la trafic prudentã maximã: „Obligatoriu, autoturismele si autoutilitarele cu masa pînã în 3,5 tone trebuie sã fie dotate cu pneuri de iarnã. Cele peste 3,5 tone trebuie sã aibã si lanturi pe care sã le monteze pe sectoarele de drum în rampã. Le recomand conducãtorilor auto sã evite pe cît posibil plecãrile la drum în aceastã perioadã, iar dacã o fac sã aibã grijã sã detinã o rezervã de carburant care sã le dea posibilitatea sã foloseascã sistemul de încãlzire în cazul în care rãmîn blocati în trafic. Sã nu plece la drum fãrã sã verifice starea tehnicã a masinii, sistemul de dezaburire, frînare si directie“.

Un primar linistit

Dacã prin orase, pe drumurile judetene si nationale s-a dat cu materiale antiderapante, în mediul rural circulatia este mult îngreunatã. Drumurile care traverseazã comunele Moldoveni si Secuieni au început sã punã probleme conducãtorilor auto. Masinile au început sã derapeze, semn cã dedesubtul zãpezii, proaspãt cãzute, mai erau si portiuni cu gheatã. Primarul comunei Moldoveni, Ioan Marcel Bîrjoveanu, a precizat cã stã linistit în aceastã iarnã, pentru cã anul trecut, cînd au mai fost ceva bãnuti în bugetul local, s-a reusit achizitionarea unui buldoexcavator si a unui autogreder: „Asteptãm sã mai înceteze ninsoarea pentru a putea bãga utilajele pe ulite, acolo unde va fi necesar. Avem suficientã motorinã pentru astfel de situatii si nu cred cã vom avea probleme ca în anii trecuti, cînd se astepta interventia utilajelor de la societatea ce administreazã drumurile judetene. Avem si o cantitate suficientã de material antiderapant. Beneficiarii ajutorului social vor curãta de zãpadã trotuarele, suprafetele din fata institutiilor publice si mai au de spart si ceva lemne pentru primãrie. La scolile din comunã combustibilul este asigurat, iar procesul de învãtãmînt se poate desfãsura în conditii bune“. ÃŽn curba de la Moldoveni, cu o pantã cu un unghi destul de mare, se aruncase ceva antiderapant, în asa fel încît se putea circula binisor. Pe ulite sau chiar pe drumul judetean, doar cîte un localnic mai zgribulit s-a mai bizuit sã iasã de la cãldurã, pentru ceva treabã pe afarã sau pe la vreun magazin din sat, pentru niscaiva cumpãrãturi sau pentru o cinzeacã de tuicã. Oricum ar fi, toti asteaptã sã se confrunte de acum cu gerul.

Vine gerul

Dupã ce de marti noapte a nins neîntrerut, ieri în tot judetul se depusese strat de zãpadã destul de consistent, spre bucuria copiilor care nu prea au mers la sãnius în aceastã iarnã. Mãsurãtorile efectuate de meteorologi au arãtat faptul cã în jurul orei 14 în aproape tot judetul stratul de zãpadã mãsura 20 de centimetri. Ceva mai redus era în zona Tîrgu Neamt, circa 18 centimetri. A nins si pe crestele Ceahlãului, chiar dinainte de a începe si în restul teritoriului, astfel încît pe Vîrful Toca erau aproape 50 de centimetri de zãpadã. Meteorologii spun cã ninsorile vor continua, fiind în vigoare o avertizare cod galben de ninsori, care expirã astãzi, la ora 18. De astãzi vremea intrã într-un proces de rãcire accentuatã, si la prînz vom avea -7 grade Celsius. În schimb, noaptea mercurul din termometre va coborî pînã la -12 grade. În urmãtoarele zile se face ger de-a binelea. Pînã în primele zile ale lunii februarie temperaturile vor scãdea treptat, atît pe timpul zilei, cît si noaptea. Valorile diurne vor coborî de la -8 grade pînã la -12 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termomtre ajunge si la -18 grade.

Articol afisat de 2310 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective