Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SALVARE ÃŽN MUNTI

SALVARE ÃŽN MUNTI

• Ambulanta si salvamontistii au luptat cîteva ore pentru preluarea unui pacient de la lãcasul de cult • schitul Cerebuc este izolat de lume, zãpada blocînd calea de acces • salvarea n-a putut ajunge la bolnav, echipajul mergînd pe jos cîtiva kilometri • s-a cerut apoi ajutorul salvamontistilor care au ajuns doar cu un snow mobil • si voleibalistii de la VCM au trãit clipe grele în drum spre casã, dupã meciul de la Constanta •

Serviciul de Ambulantã si salvamontistii au avut joi, 26 ianuarie, cea mai dificilã interventie a acestei ierni, poate una dintre cele mai grele din ultimii ani. Medicii au fost nevoiti sã facã eforturi supraomenesti si au avut nevoie de ajutorul salvamontistilor si al drumarilor pentru a ajunge la un bolnav, care se afla într-o zonã greu accesibilã în aceastã perioadã. La ora 9.30, prin apelul unic de urgentã 112 s-a fãcut o solicitare pentru un pacient care acuza dureri în zona lombarã si care nu-si putea misca picioarele. Bolnavul se afla la schitul Cerebuc, situat la cîtiva kilometri de cabana Izvorul Muntelui, într-o zonã izolatã, undeva în masivul Ceahlãu. Pacientul, de 64 de ani, nu era monah, dînd o mînã de ajutor treburilor curente de la asezãmînt. Ambulanta a pornit cãtre locul solicitãrii numai cã, în momentul în care au ajuns la cabana Izvorul Muntelui, cadrele medicale au constatat cã nu mai pot înainta, calea de acces fiind înfundatã cu zãpadã. Pînã la bolnav, ambulanta trebuia sã mai parcurgã circa 7 kilometri, plus alti doi din axial pe un drum forestier. Axialul era însã blocat, iar autosanitara a fost nevoitã sã se opreascã, desi era 4x4. S-a cerut ajutorul unui utilaj de la deszãpezire, iar pînã la venirea acestuia cadrele medicale si-au luat echipamentul în spate si au pornit-o pe jos cãtre schit. Au reusit sã strãbatã o distantã apreciabilã pe drumul axial dupã care, cînd sã urce spre schit au constat cã nu mai pot înainta, moment în care au cerut ajutorul salvamontistilor. Acestia, stiind cã nu pot ajunge în zonã nici cu un autoturism de teren, stratul de zãpadã fiind foarte mare, au apelat la snowmobilul din dotare. În numai 30 de minute, salvamontistii au reusit sã ajungã la schit de unde au preluat pacientul care acuza puternice dureri de spate.

„Sper sã nu mai trecem prea curînd prin ce-am trecut“

„ÃŽn jurul orei 11 am fost anuntati de personalul de la Ambulanta Neamt cã, din cauza drumului înzãpezit nu pot ajunge in zona Cerebuc, situatã în Parcul National Ceahlãu, de unde urma sã preia un bolnav. Deoarece si dinspre Durãu situatia era aceeasi, ne-am deplasat cu ajutorul unui snowmobil spre Cerebuc. Am ajuns în jurul orei 11,45 la schit, de unde l-am preluat pe Vasile Dorut, domiciliat în Ceahlãu, care acuza o impotentã functionalã totalã si dureri mari în zona lombarã. A fost pregãtit pentru transport, izolat termic, dupã care imobilizat pe o targã pe care am tractat-o pînã la masina ambulantei care ne astepta“, a declarat Raul Papalicef, seful Salvamont Neamt. Salvatorii montani au dus pacientul pe targã pe o distantã de circa 2 kilometri dupã care s-au întîlnit cu personalul medical de pe autosanitarã care, la rîndul lor, nu a stat cu mîinile în sîn si au venit în urma plugului care a curãtat drumul de zãpadã. La ora 12.30 pacientul a fost transferat în autosanitarã si dupã o orã si jumãtate pe drumuri grele si desfundate, a fost predat la UPU Neamt. Toatã interventia a durat mai bine de 4 ore, medici si salvamontisti luptînd cot la cot pentru salvarea unei vieti. „A fost o interventie foarte dificilã, fiind o adevãratã luptã cu nãmetii si un test de rezistentã pentru colegii mei. Din fericire, cu ajutorul colegilor de la Salvamont am reusit sã o scoatem la capãt si sper sã nu mai trecem prea curînd prin ce-am trecut. Starea pacientului este stabilã, el fiind diagnosticat cu lombosciaticã acutã, rãmînînd internat la Spitalul Judetean“, a declarat medicul Letitia Damoc.

VCM-LPS Piatra Neamt, noapte de cosmar

Volei Club Municipal-LPS Piatra Neamt a trecut prin momente foarte grele dupã meciul disputat miercuri dupã amiazã la Tomis Constanta, în cadrul etapei a XIV-a a Diviziei A1 de volei masculin. Drumul spre casã a fost de cosmar pentru delegatia pietreanã, care a trebuit sã înfrunte nãmetii de pe drumurile patriei. Autocarul a plecat de la Constanta miercuri, la ora 19:10 si a ajuns în orasul de la poalele Pietricicãi abia joi dimineatã în jurul orei 6:00. „Au fost momente foarte urîte petrecute în masinã. Am circulat pe distante mari cu maxim 40 kilometri pe orã si am crezut cã nu mai ajungem acasã. Nu o datã am zis cã rãmînem înzãpeziti. A bãtut un vînt de te speriai si a nins încontinuu“, a precizat Constantin Nitã, directorul VCM-LPS Piatra Neamt. Distanta cel mai greu de parcurs a fost în sudul tãrii, de la Constanta la Hîrsova si de la Brãila la Focsani. „De la Focsani s-a circulat mult mai bine“, a completat Nitã. Meciul de la Constanta s-a terminat cu succesul clar al gazdelor: 3-0 (25-20, 25-21, 25-18). Pietrenii s-au prezentat fãrã Ionut Harbuz, rãmas la Piatra Neamt pentru cîteva probleme legate de serviciu, dar partida a avut un ritm bun. Totusi, dobrogenii au avut nevoie de concentrare maximã si de o abordare foarte serioasã pentru a lua toate punctele. Asta dupã ce în tur au învins la Piatra Neamt cu dificultate (3-2). „Am apreciat faptul cã echipa a avut o prestatie bunã la Constanta. A fost un joc dificil cu o echipã ce se bate cu reale sanse la cîstigarea campionatului si consider cã am dat o replicã bunã“, a mai afirmat directorul Nitã.

Articol afisat de 1743 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D.MURARU, M. MIHALCEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective